Når livet serverer deg sitroner – lag lemonade

NÅR LIVET SERVERER DEG SITRONER – LAG LEMONADE

Noen ganger tar livet en brå vending. Enten du bestemmer deg frivillig for endring, eller om du blir satt på prøve som er utenfor din kontroll. Det er mange hendelser som helt eller delvis er utenfor vår kontroll som for eksempel sykdom, arbeidsledighet, dødsfall i familie eller vennekrets, skilsmisse eller ulykke for å nevne noe. Når krisen rammer har vi som regel flere valg. Vi kan velge å begrave oss i selvmedlidenhet og gi blaffen i alt, eller vi kan for eksempel ta tak i utfordringene og løse dem etter beste evne. Det er én ting vi ikke slipper unna, selv om verden raser sammen rundt oss, og det er at maten skal på bordet uansett. Når krisen rammer er det lett å bli handlingslammet, noe som kan føre til at flere kriser dukker opp, som blant annet økonomiske problemer. Hvis du har havnet i en situasjon hvor inntekten har gått kraftig ned, er det viktig å omstille seg raskt.

Her er fem førstehjelps-punkter for privatøkonomien i krisetider:

1. Få oversikt over situasjonen din. Du må finne ut nøyaktig hvor mange kroner som kommer inn og hvor mye som går ut hver måned.

2. Finn ut hvor du kan kutte utgifter. Nå handler det kanskje først og fremst om å få hodet over vannet. Krisetider gir ikke rom for sløsing, så tenkt nøye gjennom hva du egentlig trenger. Luksusvarer kan du unne deg senere, når du kommer ovenpå igjen.

3. Sett opp budsjett. For å få kontroll over økonomien bør du sette opp et budsjett. Det er egentlig ingen vei utenom, for det er vanskelig å måle noe du ikke vet hva er. Et budsjett vil hjelpe deg å fordele pengene på en god måte.

4. Før logg. For å vite at du er på rett vei kan det være lurt å loggføre alt du bruker penger på. Hvis budsjettet ikke følges opp, kan du sakte men sikkert drifte ut av kurs og plutselig en dag befinner du deg kanskje i en enda mer uholdbar situasjon enn nødvendig.

5. Sett deg mål. Sett deg mål som motiverer deg. Det er ikke alltid så lett å tenke framover i en krisesituasjon, men skal du «overleve» er det viktig å ha noe du kan se fram mot. Hva er din drømmesituasjon? Kanskje føles hodet helt tomt, men du vet i alle fall at du ikke vil ha det sånn som nå. Bestem deg for å ta små skritt i riktig retning og gjør noe positivt for deg selv hver dag, sånn at du gradvis kommer ut av krisen.

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)
Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *