Hvordan 25 kroner ble til 90 000!

HVORDAN 25 KRONER BLE TIL 90 000!

Når vi står overfor store utfordringer eller endringer kan vi bli motløse og tenke at det vi gjør bare er en «dråpe i havet». Det kan se ut som det vi gjør er helt ubetydelig og har så å si ingen effekt. En liten dråpe kan kanskje ikke gjøre så mye fra eller til, men hvis denne dråpen drypper jevnt hver eneste dag, år etter år, så kan det faktisk bli en liten bekk og etter hvert en innsjø og til slutt et stort hav.

Hvordan kan ørsmå justeringer gi store utslag?

Det er fordi dine vaner og handlinger over tid hoper seg opp – enten det er gode eller dårlige vaner. Dette gjelder innenfor penger, helse, relasjoner, karriere og det aller meste i livet.

Eksempel:

Eks. 1: Hvis du hver dag bytter ut en flaske brus (kr 25) med vann fra springen kan dette summere seg til kr 9 000 på ett år. I løpet av ti år blir det 90 000 kroner!

Eks. 2: Hva hvis du tar én osteskive i stedet for to på de daglige brødskivene du spiser til frokost eller på matpakka. Osten varer dobbelt så lenge og du halverer utgiftene til ost i løpet av året. Det er kanskje ikke snakk om mer enn kr 1,50 pr osteskive å spare, men hvis en familie på fire spiser 8 brødskiver med ost hver dag, kan dette lille tiltaket spare familien for kr 4 380 i året. I løpet av ti år blir det 43 800! Kan du klare deg med én osteskive i stedet for to, for denne summen?

Dette er kun to eksempler, men poenget er at hvis du tenker utnyttelse, reduksjon, gjenbruk, måtehold, eventuelt avholdenhet i alt du gjør, blir litt etter hvert MYE.

Husk at det er bedre å gjøre én liten positiv endring enn ikke å gjøre noe i det hele tatt. Hva kan du klare deg uten i tretti dager? Hvilke sunne gratis/lavkostnadsvaner kan du gjøre i stedet? Hvilke små justeringer kan du gjøre i hverdagen – de neste tretti dagene?

Tips til tiltak:

  • Tretti dager uten å kjøpe kaffe på bensinstasjonen (ta med kaffe hjemmefra)
  • Tretti dager uten å kjøpe noen form for luksusvarer (de fleste av oss har alt vi trenger i denne kategorien og vi kan mest sannsynlig vente tretti dager med å skaffe oss klær, sko, nye lysestaker, pynteputer og likende)
  • Tretti dager uten alkohol (Drikk vann, te og kaffe, tren og gjør positive ting – alkoholstopp er godt for både helsa og økonomien)
  • Tretti dager uten blader/aviser (Les gratis artikler på nettet, se nyheter på TV, få naboens brukte blader)
  • Tretti dager uten brus (drikk vann fra springen – det er gratis og det er sunt)
  • Tretti dager uten godteri (Er du en godtemoms kan det være mye å spare her. Kjøp en stor pose rimelig gulrøtter som du kutter i små knaskebiter som en erstatning)
  • Vask håret annenhver dag og reduser bruk av styling produkter i tretti dager.
  • Ikke kast noe mat, men spis det du har og utnytt rester, alt i skuffer, skap og fryser før du fyller på med nytt.

Det er utrolig mye man kan klare seg uten i tretti dager. Det kan til og med hende du får lyst til å fortsette i samme spor når disse dagene er forbi. Det tar nemlig cirka tretti dager å etablere nye vaner. Når du i tillegg ser resultatene av endringene så er det en fare for at du blir hekta!

Vår oppfordring til deg: Bestem deg for ett tiltak du kan gjøre de neste tretti dagene som vil spare deg for penger. Tenk reduksjon, utnyttelse, gjenbruk, måtehold eller avholdenhet. Husk litt kan bli MYE over tid.

Lykke til!

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)
Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *