Det er ikke størrelsen det kommer an på…

DET ER IKKE STØRRELSEN DET KOMMER AN PÅ…  Størrelsen på inntekten altså. 

Det er ikke størrelsen på inntekten som nødvendigvis avgjør hvor godt man sitter i det på sikt, men det er størrelsen på kostnadene. Du har kanskje hørt om folk med millioninntekt, men som allikevel har havnet i store økonomiske problemer? På andre enden av skalaen finnes også de som til tross for lav inntekt, klarer å bygge seg opp en formue. (Les historien om Anne Scheiber – en anonym mangemillionær.)

Økonomiske problemer kan ramme alle, hvis man ikke har et bevisst forhold til pengebruken.

Vi gir deg 3 tips til hvordan du kan unngå pengeproblemer:

1 – Behold en nøktern livsstil selv om inntekten øker. Ikke løp og kjøp en finere bil eller større hus selv om du har fått en bedre betalt jobb, lønnsøkning eller bonus. Spar eller invester det som blir til overs, inntil du har en solid buffer til uforutsette hendelser.

2 – Ikke kjøp ting som genererer utgifter. Mange av oss liker å unne oss litt luksus så fort muligheten byr seg. I menneskets natur ligger det et behov for umiddelbar tilfredsstillelse, framfor å velge langsiktig gevinst (ref. Hedonisk motivasjonsteori). Det er heldigvis mulig å trene opp evnen til å tenke langsiktig. Tenk deg alltid om to-tre ganger før du skaffer deg ting og utstyr som genererer utgifter. Eksempel på ting som genererer utgifter kan være en jacuzzi, motorsykkel, hytte og alt du kan komme på som vil trekke strøm, bruke bensin, kreve vedlikehold og tilleggskostnader ved bruk.

3 – Bli mer bevisst på de små tingene! Tenker du at noen kroner fra eller til ikke spiller noen rolle? Du vil bli overrasket over betydningen av de små dråpene, som drypper litt hver dag. Uansett hvor ubetydelig noe kan virke – så spiller det en rolle! Det er de små tingene man gjør dag ut og dag inn, som til slutt kan velte lasset. Hver gang du står overfor en kjøpssituasjon, bør du stille deg selv følgende spørsmål: Trenger jeg egentlig dette? Finnes det er rimeligere alternativ – som er godt nok? Det kan være mye penger å spare ved stille seg selv disse spørsmålene.

HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN

Michael Jackson (1958- 2009) – Styrtrik, men blakk!

Michael Jackson, kongen av pop, er mest kjent for sin enorme suksess som tidenes popstjerne. Han står til og med oppført som verdens mest suksessrike entertainer i Guinness Rekordbok. Til tross for massiv suksess og en astronomisk inntekt, gikk han personlig konkurs i 2007. På det tidspunktet klarte han ikke lenger å betjene gjelden på Neverland Ranch, som var hans overdådige luksushjem. Hvordan kunne dette skje?

Michael Jackson kjøpte Neverland i 1988 for USD 17 millioner (cirka 110 millioner norske kroner). Ranchen inneholdt blant annet en dyrepark, fornøyelsespark, teaterscene, jernbanelinje, helikopterlandingsplass og en egen brannstasjon. Han kjøpte ikke bare en stor eiendom, med på kjøpet fikk han også årlige vedlikeholdskostnader på USD 10 millioner (cirka 65 millioner norske kroner). I tillegg til de enorme driftskostnadene var Michael Jackson også glad i å shoppe blant annet. Han pleide å leie hele kjøpesentre for at han skulle få handle uforstyrret. Hans utgifter var enorme.

Til tross for at Michael Jackson signerte en milliardkontrakt med plateselskapet i 1991 og solgte mer enn 750 millioner plater, hadde han kun 0,05 % av alle sine verdier tilgjengelig i betalingsmidler. Han som i prinsippet ikke burde ha noen problemer med å betale regningene sine, befant seg i en situasjon hvor han faktisk var blakk og ute av stand til å betale sine løpende utgifter. Konkursen i 2007 var et faktum.

Dette er et typisk bevis på at romslig økonomi ikke handler om størrelsen på inntekten din, men det handler om størrelsen på utgiftene!


 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *