5 GRATIS ting folk flest bruker penger på

www.helomvending.no

5 GRATIS TING FOLK FLEST BRUKER PENGER PÅ

Har du noen gang tenkt over hva du bruker penger på, som du kanskje kunne fått helt gratis?

Det er ikke noe galt ved å bruke penger på disse tingene – hvis man har råd til det. Men hvorfor bruke penger på noe en kan få gratis, hvis økonomien er trang? Og selv om en skulle ha råd til å betale for noe som kan være gratis, så er det kanskje andre ting som frister mer å bruke penger på? Eventuelt spare mer eller spare til noe større, som for eksempel en fin ferie, ny bil eller ny sykkel?

5 GRATIS ting mange velger å betale for:

1 VANN

Vi Nordmenn kjøper enorme mengder med vann på flaske, selv om vi er så heldig å ha verdens beste vann i springen. Hvert år drikkes det nærmere 90 millioner liter med vann fra flaske. En halvlitersflaske koster cirka 25 kroner. Det vil si at det brukes flere milliarder kroner på noe vi får så å si gratis! Er det noe vi anbefaler å bruke penger på, så er det en drikkeflaske av god kvalitet. Fyll alltid opp flasken med vann fra springen og putt den i veska/sekken før du forlater huset.

2 SKOGSBÆR

Vi kjøper pent innpakket dyre pakker med blåbær og tyttebær i butikken, selv om skogen bugner av gratis bær på høsten. Det er fullt mulig å fryse ned bær, slik at bær som plukkes på høsten kan vare igjennom vinteren. Hva smaker ikke bedre enn selvplukkede hjemmelagde rørte tyttebær til kjøttkakene, eller selvplukkede rørte blåbær til pannekakene?

3 TRENINGSAVGIFT

Når var det vi begynte å innbille oss at det koster penger å holde seg i form? For å få en gjennomtrent kropp og god helse trenger vi i utgangspunktet ikke annet enn en porsjon viljestyrke. Du kan trene hardt med kun din egen kropp som utstyr. Vi har enorme muligheter i dette landet for gratis rekreasjon og trim i skog og mark. Du kan henge i trærne, løfte steiner og tømmerstokker. Balanser over bekker, svømme i sjøen eller du kan trene hjemme i din egen stue. Til tross for disse unike mulighetene er allikevel helsestudio «big business»! Mange av oss betaler til og med uten en gang å gå dit!

4 KONGLER OG KVISTER

Når vi skal pynte bord, lage julepynt, kranser eller dekorasjoner, så kjøper mange av oss faktisk kongler og kvister i butikken! Det gjør vi til tross for at vi har ubegrenset tilgang på slike ting i skogen. Det handler bare om å planlegge litt. Kvister og kongler kan plukkes på høsten og legges til tørk i boden for eksempel. Når det er tørket kan det brukes til pynt og hobbyprosjekter helt gratis.

5 NYHETER

Mange av oss velger å abonnere på den ene og den andre avisen, selv om tilgangen på gratis nyheter aldri har vært større. I utgangspunktet kan man få med seg alt som er nødvendig å vite uten å betale en ekstra krone for det. Bibliotekene er også et unikt tilbud som flere burde benytte seg av. Der kan man få gratis intellektuelt påfyll og tilgang på aviser, filmer og musikk.

Det finnes en mengde andre ting en kan få gratis eller for en svært billig penge. På finn.no gis det bort mengder med gratis ting hver dag. I ulike grupper på Facebook byttes og gis det bort ting over en lav sko. Med litt egeninnsats er det mye en kan skaffe seg uten at det koster en krone. Når ressursene er begrenset vil også kreativiteten øke og som ordtaket sier: I nøden lærer naken kvinne å spinne! Vi utfordrer deg: Ta en liten virkelighetssjekk på forbrukervanene dine. Er det noen kostbare uvaner som bør lukes bort?


 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (forfatter/kunstner)

2 kommentarer

  1. Spar på støvsugerposene. Klipp av et hjørne av posen og tøm den i søpla. Tett igjen med en lang poseclips.

    1. Tusen takk for tips!:-) Det er sånne enkle ting man ofte ikke tenker på. Fint å kunne spare inn der en kan hvis det kniper:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *