Mine 5 største pengetabber i ferien

Helomvending Blogg Pengetabber i ferien

MINE 5 STØRSTE PENGETABBER I FERIEN

I ferietid er det så godt å bare la humla suse uten å holde fast ved hverdagens  vaner og rutiner – men er det virkelig nødvendig å la det skli helt ut?

Denne sommeren valgte familien min og jeg å reise sydover på hotellferie i 9 dager. En ferie vi hadde planlagt og spart til gjennom vinteren, og som alltid hadde jeg satt opp et feriebudsjett i forkant. Selv om vi har erfaringer fra tilsvarende reiser, klarte vi allikevel å gå på en pengesmell. Det er noe som skjer med holdningene våre når ferien setter inn.

Det var riktignok litt høyere priser enn forventet på dette stedet, men årsaken til pengetabbene var noe helt annet enn prisene. Budsjettet sprakk og jeg kjenner på en liten irritasjon når jeg vet at vi har sløst unødvendig. Med små grep kunne vi faktisk spart oss selv for kroner 10 000 disse 9 dagene. For disse pengene kunne vi i stedet kjøpt oss et par nye sykler eller nye ski som vi ønsker oss. Det er så lett å være etterpåklok, men gjort er gjort og spist er spist…

Hvorfor gjør vi de samme feilene gang på gang når vi egentlig vet så inderlig godt hva vi burde gjøre? Jeg som skal lære bort gode vaner hva angår privatøkonomi burde i hvert fall ha full kontroll! Dessverre hender det at det syndes i egen leir også – men uansett så er det viktig å hente seg inn igjen når budsjettet sprekker, og det er viktig å lære av egne feil. En måte å lære på er å skrive ned erfaringer og faktisk lese igjennom erfaringsnotatet når en står overfor en liknende situasjon senere, og sist men ikke minst ta action!

Disse 5 tabbene kostet oss dyrt denne ferien:

PENGETABBE NUMMER 1:

Vi spiste ikke frokost før vi reiste for vi tenkte det kunne være hyggelig med frokost på flyplassen. Økonomisk sett – ingen god idé! Familien på fire svidde av nesten 700 kroner på noen baguetter, kaffe og vann. Årsak til tabbe: Manglende planlegging og økende feriemodus. Note to self: Smør matpakker som kan spises på flyet eller i avgangshallen og ta med tomme vannflasker som kan fylles på andre siden av sikkerhetskontrollen. Fiks dette kvelden før så blir det null stress.

PENGETABBE NUMMER 2:

Jeg pakket i siste liten og sjekket ikke min faste pakkeliste skrevet etter tidligere erfaringer. Det resulterte i nye innkjøp på feriestedet. Våre sarte fotsåler tåler ikke varme og steinete underlag, noe jeg visste fra før, men tok jeg med badesko? Vi måtte kjøpe nye badesko selv om vi har skapet fullt hjemme (cirka 400 kroner). Skulle jo tatt med en solhatt, strandbag og dykkemaske også, men endte opp med å kjøpe dette i tillegg (cirka 500 kroner). Årsak til tabbe: Dårlig planlegging og pakking i siste liten. Note to self: Sjekk pakkelister fra tilsvarende ferier. Les igjennom egne erfaringsnotater og start pakking i god tid.

PENGETABBE NUMMER 3:

Voksne mennesker med nedsatt forbrenning trenger ikke tre kraftige måltider hver dag når dagene tilbringes på ei strand, eller med minimal fysisk aktivitet. Årsak til tabbe: Manglende bevissthet på grunn av sterkt feriemodus. Note to self: Vi kunne med fordel droppet lunsj på restaurant og heller spist litt frukt pluss servert enkel mat, kjøpt på supermarkedet, til barn/ungdommen. Vi hadde spart oss selv for cirka kroner 600 hver dag. I tillegg hadde vi sluppet å gå på streng diett da vi kom hjem!

PENGETABBE NUMMER 4:

Hver dag leide vi fire solsenger, men ikke en eneste dag hadde mer enn to av oss rompa nedpå samtidig. Enten var vi i vannet, satt på kanten av senga eller i skyggen på nærmeste café. Årsak til tabbe: Manglende bevissthet på grunn av sterkt feriemodus. Note to self: Vi kan klare oss fint med to solsenger på deling. 1800 kroner kunne vært spart. (For ytterligere innsparing kunne vi selvfølgelig ha ligget på håndkle eller medbrakt strandmadrasser i stedet for å leie solsenger, men vi velger å prioritere litt ekstra komfort i ferien).

PENGETABBE NUMMER 5:

Vi drakk dyr vin på restaurant flere kvelder i stedet for å dele en falske til 40 kroner på balkongen om kvelden. Noe vi egentlig synes er vel så hyggelig, så hvorfor overforbruke her? Årsak til tabbe: Mangel på refleksjon og selvdisiplin. Note to self: Rimelig vin på balkongen om kvelden er et fullverdig alternativ til dyr vin på restaurant for oss. Vi kunne spart minst kroner 1500 ved å være litt mer bevisst her.


En oppsummering forteller meg at vi har brukt mer enn 10 000 kroner unødvendig på grunn av disse fem små tabbene. (Og det er sikkert flere…) Årsaken til dette er ganske klar: Det er mangel på planlegging, mangel på bevissthet og til dels mangel på selvdisiplin. Når det er ferie, sol og sommer er det lett å bli litt slepphendt. Det er så lett å la hode hvile å tenke at nå er det fri. Det er riktignok viktig å leve litt og en skal kose seg på ferie, men jeg er sikker på at vi hadde kost oss like mye selv om vi hadde vært litt mer fornuftige med pengebruken.

Uansett om du har valgt hjemmeferie, reist på lavbudsjettferie eller luksusferie så tenk igjennom forbruket ditt i sommer. Har du sløst unødvendig i noen sammenheng? Er det noe du kunne ha gjort bedre? God økonomistyring er en læringsprosess som pågår hele tiden, fortvil derfor ikke om budsjettet sprekker i blant. Det er ingen som har full kontroll hele tiden, men det gjelder å hente seg raskt inn når det sklir ut, sånn at veien tilbake til balanse ikke blir så lang og kronglete:-)

Hilsen Henriette

Foto: Henriette privat

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *