9 sikre tegn på at du vil være blakk før neste lønn!

9 SIKRE TEGN PÅ AT DU VIL VÆRE BLAKK FØR NESTE LØNN!

Det er lettere sagt enn gjort å ha penger til overs ved neste lønningsdag. Det er imidlertid en rekke pengevaner som kan fortelle oss om vi beveger oss mot større økonomisk frihet, eller om det kommer til å være tomt på konto før neste lønn. Kjenner du deg igjen i flere av disse påstandene? Hvis svaret er ja, vil du kunne spare inn mye ved å bli litt mer bevisst pengebruken din.

1 – Du betaler nesten alltid full pris for det du kjøper

Problem: Du handler ofte på impuls og betaler hva det koster uten å vurdere andre alternativer eller sammenlikne priser. Tips: Planlegg innkjøpene bedre og unngå å betale full pris, med mindre det er ditt eneste alternativ. Det er mye å spare i løpet av ett år hvis du klarer å tenkte deg om en ekstra gang hver gang du står overfor en kjøpssituasjon.

2 – Du gir aldri noe til sparegrisen

Problem: Du tenker at fremtiden er usikkert og derfor er det beste å leve mens du kan! Tips: Selv om livet er usikkert, er allikevel sjansen ganske stor for at du lever til du blir gammel. Gjør derfor sparing til en vane, enten beløpet er lite eller stort. Du vil takke deg selv i fremtiden hvis du setter til side litt nå. Det å ha en buffer oppspart, kan redusere stress og gi en følelse av frihet. Dersom du i tillegg plasserer sparepengene dine der du har en mulighet for god avkastning, kan du i tillegg tjene penger mens du sover.

3 – Du bruker kredittkort når du er blakk

Problem: Selv om du er blakk kjøper du det du har lyst på, betaler med kredittkort og tar problemet med regningen senere… Tips: Bruk aldri kredittkort med mindre du vet du kan betale regningen i sin helhet ved forfall. Det aller beste er å spare opp i forkant og bruke penger du har. Det er ingenting som er mer irriterende enn å betale (med renter) på den ølen du drakk i fjor.

4 – Ordet budsjett er ikke i ditt vokabular

Problem: Du ser ikke fordelen med budsjett – pengene forsvinner jo bare uansett! Tips: Det å sette opp et budsjett handler om å fordele de pengene du har på en smartest mulig måte for deg, din livssituasjon og dine fremtidsplaner. De færreste klarer faktisk å ha penger til overs uten et budsjett å støtte seg til.

5 – Du leser sjelden om personlig økonomi, men ser heller lettbent underholdning på TV

Problem: Du har bestemt deg for at privatøkonomi ikke er «din greie», men du skulle gjerne hatt mer penger mellom hendene likevel! Tips: Det er få som synes privatøkonomi er kjempemorsomt til å begynne med, men du kan lære deg å like det. Det er med dette som med mange nye ting man skal lære seg – tungt til å begynne med, men du verden så gøy når man får det til, og ser lønnsomheten i arbeidet man legger ned. Bytt ut én time med TV titting, mot én time egenutdanning hver dag – og du vil komme langt!

6 – Du har ikke satt deg noen mål

Problem: Du kommer til å være på nøyaktig samme sted i livet om ett, fem eller ti år. For det er faktisk det som kan skje dersom en drifter rundt uten mål og mening. Tips: Finn ut hva du ønsker deg aller mest og legg en plan for hva som skal til for å nå målet. Det blir lettere å endre vaner når det er tydelig for deg hvorfor du skal gjøre det.

7 – Du sier ja til alt som skjer

Problem: Du er livredd for å gå glipp av noe og klarer sjelden å si nei. Det er jo viktig å kose seg litt også. Tips: Du må lære deg å si nei litt oftere hvis du ønsker å få mer penger til overs. Tid, penger og energi vil alltid være begrensede ressurser og derfor er det viktig å prioritere hva som er viktigst for deg.

8 – Du har ikke peiling på hvor det blir av pengene dine

Problem: Pengene bare forsvinner på mystisk vis og det i et høyt tempo. Det koster å leve, sånn er det bare. Tips: Det er først når du blir klar over hva pengene går til, at du vil være i stand til å endre på noe. Hvis du ønsker mer penger til overs er du nødt til å bli mer bevisst pengevaner dine og skaffe deg oversikt over forbruket.

9 – Du planlegger sjelden

Problem: Du synes det er mer behagelig å jobbe 40 timer for å kunne kjøpe deg fri to timer hver uke. Tips: Med litt forarbeid og planlegging i hverdagen kan du spare deg selv for store summer i løpet av ett år. I mange tilfeller betaler vi en skyhøy timepris for at andre skal gjøre en enkel jobb for oss.

 

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Illustrasjonfoto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Vi er stolte forfattere av boka «Penger som varer lenger, et rikere liv» – les mer/bestill her.

 

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *