Lar du ordene dine stoppe deg, eller drive deg framover?

LAR DU ORDENE DINE STOPPE DEG, ELLER DRIVE DEG FRAMOVER?

Hvilke ord og hvordan du snakker til deg selv og andre om penger, kan faktisk ha en stor betydning for din økonomiske situasjon. Hvilke tanker og forestillinger du har om penger kan i stor grad påvirke hvilke valg du tar. Noen har for eksempel gjort seg den erfaringen at penger forsvinner fort, og har av den grunn en forestilling om at penger må brukes opp før de forsvinner. Har man derimot oversikt og kontroll over pengebruken, og en god strategi på hvordan en forvalter de pengene en har til overs, vil imidlertid ikke pengene bare forsvinne sånn uten videre.

Synes du folk med mye penger er drittsekker?

Et annet eksempel på holdninger som vil kunne hindre mange fra å oppnå større økonomisk frihet er hvilke tanker man har om folk som har opparbeidet seg mye eiendeler. Synes du rike folk er drittsekker? Da er faktisk sjansen stor for at du aldri vil bli rik – fordi du ønsker jo ikke å være en drittsekk? Ser man derimot på bemidlede folk som hyggelige mennesker som har gjort noen smarte valg når det gjelder økonomi, kan det være at du vil la deg inspirere og ta bedre valg rundt egen økonomi. La oss si at naboen har kjøpt seg en splitter ny sportsbil, og du tar deg i å tenke «æsj» det er bare blonde bimboer eller menn i midtlivskrise som kjører sånne biler. Da vil du sannsynligvis aldri kjøre en sånn bil selv, fordi vi mennesker som regel vil frastøte oss det vi føler avsky for. Hvis du ønsker å lykkes med noe, er første bud å snakke positivt om andre som har lykkes, og ikke minst må du snakke positivt til deg selv! Ikke la noen (inkludert deg selv) fortelle deg at du ikke kan få til det du vil!:-)

Eksempel på ordlyd som kan holde deg tilbake – eller drive deg fremover: 

Ordlyd som kan holde deg tilbake Ordlyd som kan drive deg framover
Jeg har ikke råd. Hvordan kan jeg få råd?
Penger vokser ikke på trær. Hvordan kan jeg få pengene mine til å vokse?
Penger er roten til alt ondt. Mangel på penger er roten til alt ondt.
Rike folk er drittsekker. Drittsekker finnes i alle samfunnslag og størrelsen på bankkontoen er ikke et parameter for dette.
Du må jobbe hardt for pengene. Hvordan kan pengene jobbe hardt for meg?
Det er for mye risiko for å tape. Jeg er villig til å ta risiko for å vinne.
Jeg skjønner meg ikke på tall og økonomi. Hvordan kan jeg lære mer om tall og økonomi?
Det er for mye arbeid. En dag med bekymringer er mer belastende enn en uke med hardt arbeid.
Frykten stopper meg. Hvordan kan jeg bruke frykten som en drivkraft?
Jeg er arvelig belastet. Jeg nekter å gjøre de samme feilene som foreldrene mine gjorde.
Jeg har ikke helse. Så lenge det er liv er det håp!
Folk forandrer seg når de får penger mellom henda… Penger kan i noen tilfeller forsterke ditt sanne jeg.

Hvordan du ordlegger deg, ditt tankesett og hvilke spørsmål du stille deg selv vil faktisk kunne endre ditt forhold til penger for alltid! Stopp og tenk: Hvordan snakker du til deg selv?

Dette gjelder for øvrig ikke bare penger og økonomi. Hvordan du ordlegger deg kan ha stor betydning i et kjæresteforhold, din relasjon til barna, din relasjon til venner, på arbeidsplassen, i jobbintervjuet og mange andre arenaer i livet. Tenk litt over hvordan du snakker til deg selv og andre. Kommer du med påstander eller stiller du spørsmål? Fokuserer du på det som er negativt eller det som er positivt? Ser du muligheter eller bare hindringer? Skylder du på alle andre eller tar du ansvar selv?

Når du blir mer bevisst, er det lettere å endre måten du snakker på – og deretter endre vanene dine. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men husk at øvelse gjør mester!

Kilde: Deler av innlegget er inspirert av boken: Rich Dad Poor Dad, Robert T. Kiyosaki og boken: Rich Woman, Kim Kiyosaki.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)
Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Vi er stolte forfattere av boken «Penger som varer lenger, et rikere liv» – les mer/bestill her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *