Hvordan Anne Scheiber bygget opp en formue på 180 millioner kroner fra en beskjeden pensjon

Dette er en fascinerende historie om en hemmelig mangemillionær, som bygget seg opp en formue på 180 millioner kroner (22 millioner dollar) ved hjelp av beskjedne midler. Den største og nærmest eneste ressursen Anne Scheiber hadde, var tid. Hun opererte i det stille fra sin ettromsleilighet i New York, og den store formuen hun hadde opparbeidet i løpet av årene som pensjonist, ble ikke avslørt før etter hennes død.

Hvem var Anne Scheiber?

Anne Scheiber var en anonym og svært tilbakeholden og nøktern dame som jobbet for det amerikanske skattevesenet i New York tidlig på 1900-tallet. Hun pensjonerte seg i 1944 og hadde aldri tjent mer enn 4 000 dollar i året. Hun ble aldri forfremmet, til tross for at hun gjorde en utmerket jobb for skattevesenet. Hun følte sannsynligvis avsky over kvinnediskrimineringen som foregikk i arbeidslivet på den tiden, for det skulle vise seg at frøken Scheiber hadde en plan for hvordan hun kunne bidra til å endre kvinners muligheter for utdanning og karriere.

Da Anne Scheiber gikk av med pensjon i 1944 hadde hun ikke spesielt mye erfaring med aksjemarkedet utenom en serie negative hendelser, etter råd fra aksjemeglere i 1930-årene. Hun hadde på dette tidspunktet kun 5 000 dollar i sparepenger. Ved hjelp av de oppsparte midlene og en årlig pensjon på 3 100 dollar, startet Anne Scheiber sin karriere som hobbyinvestor på børsen. Hun stolte ikke lenger på aksjemeglernes anbefalinger og ønsket å gjøre sine egne vurderinger. Hun gikk inn i en investeringsperiode som skulle vise seg å vare i 50 år og ende med 22 millioner dollar (cirka 180 millioner kroner) i formue.

Anne Scheiber var en person som handlet til det beste for andre uten å tenke på egen økonomisk vinning, og da hun døde 101 år gammel, viste det seg at hun hadde testamentert hele sin formue til et stipend for kvinner ved Yeshiva University Stern College for Women, og Albert Einstein School of Medicine, med den hensikt å muliggjøre for yngre kvinner å overvinne den diskriminering som hun selv hadde følt seg utsatt for i arbeidslivet. Hennes gave sjokkert og overrasket mange, ikke bare for sin størrelse, men at donasjonen kom fra en person som levde så beskjedent og i tillegg var helt ukjent.

Hvordan klarte Anne Scheiber å opparbeide seg en så stor formue med så lite penger til disposisjon?

Anne Scheiber levde som nevnt svært sparsommelig. Hun bodde i den samme bitte lille ettroms leiligheten hele livet, giftet seg aldri og helt til hennes siste dager i 1995, brukte hun fortsatt de samme klærne som hun hadde fra den tiden hun jobbet i skatteetaten på 40-tallet! Hun gikk til fots uansett hvor hun skulle og det ryktes også at hun etter et aksjonærmøte hvor det ble servert lunsj, hadde tatt med seg matrester hjem som hun levde på i de tre påfølgende dagene. Altså hadde hun en ekstremt nøktern livsstil og var i tillegg asosial. Det sies at de eneste hun hadde jevnlig kontakt med var advokaten og aksjemegleren. Hun hadde mye ledig tid som pensjonist som hun brukte til å studere alt som hadde med investeringer å gjøre, og i tillegg var hun heldig å leve veldig lenge (101 år).

HVA VAR ANNE SCHEIBERS INVESTERINGSSTRATEGIER?

Kontinuerlig læring

Hun gjorde sine egne vurderinger, leste årsrapporter, analyserte markedet og selskaper. Hun kjøpte kun aksjer i selskaper og bransjer hun hadde nok kunnskap om, og sørget for at hun visste hva hun gjorde. På den måten holdt hun også holdet kaldt i perioder da børsen stupte.

Kjøp og hold

Anne Scheiber investerte i selskaper av høy kvalitet med tanke på langsiktig vekst. Hun solgte få av sine investeringer i løpet av disse 50 årene. Hennes kunnskap om skattesystemet (fra tidligere arbeidsplass) brukte hun også til å før en skatte-effektiv strategi.

Regelmessig investering

Anne Scheiber investerte deler av pensjonen hver måned og økte derfor stadig formuen. (Med mindre man lever ved eller under fattigdomsgrensa, er det ingen grunn til å bruke opp hele lønna. Det å gjøre sparing til en vane er viktig hvis en ønsker å se at pengene vokser. Det spiller ingen rolle om beløpet er lite eller stort. Det viktigste er å starte! Det å spare/investere 10 % av lønna hver måned burde være overkommelig for alle med fast inntekt og normal gjeldssituasjon.)

Reinvestere utbytte

Anne Scheiber reinvestere alt utbytte og ved å eie stadig flere aksjer, genererte disse enda større utbytte, som igjen ble reinvestert. Det å reinvestere utbytte kan føre til en hurtigere vekst i porteføljen. Det er ufattelig hvor stort et beløp kan bli når renters rente begynner å jobbe.

Langsiktig tankegang

Anne Scheiber brukte 50 år på å skape formuen på 180 millioner kroner og var aldri ute etter raske penger. Med en lang tidshorisont er det meste mulig. En trenger ikke være et geni eller være født inn i en rik familie for å bli mangemillionær. Det er heller ikke nødvendig med mye flaks. Har du nok tid og tålmodighet vil den akkumulerende effekten av tid og renter gjøre mye av jobben for deg.

Det er heldigvis ikke nødvendig med en ekstremt nøktern livsstil for å bygge seg opp en buffer. De fleste av oss vil sannsynligvis være fornøyd med en brøkdel av Anne Scheibers formue, og heller ha mulighet til å leve et sosialt og morsomt liv i tillegg. Hvis du ikke allerede sparer fast, oppfordrer vi deg til å starte i dag! Tiden er ditt viktigste verktøy for å få mer penger til overs.

 

Kilde: http://www.nytimes.com/1995/12/02/nyregion/about-new-york-a-quiet-auditor-leaves-yeshiva-a-fortune.html og https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Scheiber

 


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *