3 enkle tips for mer penger til overs, uten å ofre noe.

3 ENKLE TIPS FOR MER PENGER TIL OVERS, UTEN Å OFRE NOE

Hvordan spare penger uten å forsake noe er i grunn veldig enkelt. Mye av hemmeligheten til tykkere lommebok ligger nettopp i denne ene regelen:

Vurder alltid om du har et rimeligere alternativ – som er godt nok, hver gang du står overfor en kjøpssituasjon.

I veldig mange tilfeller kan du velge rimeligere alternativer, uten at det går på bekostning av kvalitet. Hvis du holder fokus på behovet du skal dekke, framfor selve produktet/merket vil du oppdage at du kan spare mye uten å forsake noe som helst.

1 – VURDER ALLTID RIMELIGSTE ALTERNATIV – SOM ER GODT NOK

Hvis du for eksempel skal kjøpe en boks mais. Tenker du at den dyreste og fineste boksen vil dekke behovet ditt bedre enn den rimeligste og litt kjedelige boksen? Innholdet er stort sett likt, men boksen er forskjellig. Du sparer kanskje 10-15 kroner ved å velge den billigste og du har dekket ditt behov for mais. 10 kroner her og 5 kroner der blir veldig mye over tid, hvis du gjør dette med alle matvarer. Når det gjelder anskaffelse av mer kostbare ting kan det være store summer å spare ved å tenke på behovet som skal dekkes, framfor å ta valg basert på ekstra funksjoner som du tenker er «kjekt å ha».

2 – LA PRISEN STYRE VALGET FRAMFOR FARGE OG DESIGN

Hvis du skal kjøpe deg et par nye joggesko og du står mellom årets modell i en trendy farge til kr 1500,- eller fjorårets modell til halv pris, som kanskje ikke har akkurat det designet du ønsker deg (tror du), men kvaliteten er den samme. Minn deg selv på hvilket behov joggeskoene skal dekke. Målet med joggeskoene er kanskje å komme i form? Begge skoparene vil gjøre akkurat den samme nytten. Hva velger du hvis du vil ha penger til overs? Halv pris – selvfølgelig.

3 – SJEKK ALLTID BRUKTMARKEDET FØR DU KJØPER ET NYTT MØBEL ELLER ANNET UTSTYR

Har du sett deg ut en kul lampe eller en sofa som du virkelig har lyst på? Kanskje har du bestemt deg for at du skal ha akkurat den og legger av gårde til møbelbutikken for å dra kortet. Stopp og tenk! Gjør et raskt søk på Finn.no om samme type og modell ligger ute til halv pris, pent brukt. Alternativt, kan du kanskje vente til det er salg? Kan du finne rimeligere alternativer som har det samme uttrykket? Ha som en tommelfingerregel at du aldri kjøper noe til full pris og aldri velger det første og beste, uten å sjekke dine alternativer.

HUSK! Hver gang du sier ja til fancy mat, de dyreste skoene og møbler til full pris, sier du samtidig NEI til eventuelt drømmeferien, utdanning, bryllup, eget firma, ny bil, egen bolig eller hva du måtte ønske deg i framtiden.

 


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)
Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *