Har du hørt deg selv eller andre si: «Penger betyr ingenting»? Vel… er det egentlig sant? Penger i seg selv betyr lite, men det er hva du kan oppnå eller bidra med ved hjelp av penger som betyr noe. Det er ikke til å komme vekk fra, at penger faktisk spiller en stor rolle i livet vårt enten vi liker det eller ikke. Vi trenger tak over hodet, klær på kroppen og mat på bordet. I tillegg ønsker vi gjerne å gå på café med venner, reise på ferie, kjøpe fine gaver, invitere til fest, realisere drømmer og delta i det sosiale liv for å nevne noe.
Årsaken til at «penger ikke betyr noe» for mange, er kanskje at penger sjelden fungerer som motivasjonsfaktor. Penger er en såkalt hygienefaktor og det betyr at når vi har de pengene vi trenger, blir vi ikke nødvendigvis lykkeligere av mer. Men – mangel på penger derimot, vil kunne gjøre oss ganske miserable.
HVA KOSTER DET EGENTLIG Å VÆRE PÅ TOPPEN AV LYKKEKURVEN?
Forskning viser at man blir generelt lykkeligere av å ha nok penger på konto logisk nok, da fravær av penger skaper bekymringer, stress og misnøye blant annet. Den gode nyheten er at du ikke trenger å tjene millionbeløp for å toppe lykkekurven.
I 2010 ble en stor undersøkelse gjennomført i USA av Daniel Kahneman og Angus Deaton (Center for Health and Well-Being Princeton University) og resultatet av undersøkelsen viser at penger kan gjøre oss lykkeligere inntil et visst nivå, deretter flater lykkekurven ut. Undersøkelsen er basert på typisk hverdagslykke og er målt ut i fra graden og intensiteten i følelser som; glede, fascinasjon, angst, tristhet, sinne, stress, bekymringer, ubehag, velbehag og hvordan livet føles i sin helhet, blant annet.
Hverdagslykken viste seg å nå toppen ved en årlig inntekt på omtrent 75 000 dollar (cirka 637 500 kroner) for en husholdning. (Tatt i betraktning at undersøkelsen ble gjort for noen år tilbake i USA, vil nok dette beløpet være litt høyere hvis vi sammenligner med Norge i dag). Lykken er altså å ha det man trenger, pluss litt ekstra. Sannheten er at folk flest drømmer ikke om å være rike når alt kommer til alt, de fleste vil egentlig bare være lykkelige (som Aristotles sa: happiness is the ultimate purpose of human existence).
Nå skal det sies at det slett ikke er sånn at de som tjener mindre enn 75 000 dollar i året er ulykkelige. De som deltok i undersøkelsen uten å tjene så mye kjente også på hverdagslykke, men hadde litt flere negative følelser i det daglige enn de som lå på toppen av kurven. Uansett høy eller lav inntekt er det ingen som går igjennom livet uten bekymringer (er det ikke det ene så er det som regel det andre), men har man de pengene man trenger til livets opphold er man i hvert fall kvitt én stor bekymring.
Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)
Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)
Kilde: Daniel Kahneman og Angus Deaton (Center for Health and Well-Being Princeton University).