Hvor sunn er privatøkonomien din?

HVOR SUNN ER PRIVATØKONOMIEN DIN?

Forskning innen psykologi forteller at det å mestre penger er 80 prosent mentalt og 20 prosent gode råd. Dette minner om et velkjent uttrykk du sikkert har hørt før: Det er DEG det kommer an på! Litt skremmende, men det betyr også at det finnes mange muligheter, nettopp fordi det er du som bestemmer.

Hvordan står det egentlig til med økonomien? Er det vaner du trenger å endre? Har du gjeld du må rydde opp i? Eller har du god kontroll og fleksibilitet? Hvis du kan nikke gjenkjennende på disse fem punktene, så ønsker vi å gratulere deg med sunne pengevaner! 🙂

HVA KJENNETEGNER EN SUNN ØKONOMI?

1 – Du bruker mindre enn du tjener

Dette er i teorien et veldig enkelt prinsipp, men lettere sagt enn gjort. For å få til dette må du har oversikt over alle inntekter og faste utgifter, og bli enig med deg selv hvordan du skal fordele resten. I noen tilfeller oppdager man at det ikke er nok penger som kommer inn i forhold til hva som går ut og da må en bestemme seg for hvor en kan kutte, eventuelt finne måter å spe på inntekten. De aller fleste trenger å støtte seg til et budsjett for å klare å ha penger til overs.

2 – Du sparer/investerer fast hver måned med et langsiktig perspektiv

Den sikreste metoden for å spare er å sette til side et fast beløp før du bruker penger på noe annet. For å sikre at du faktisk følger planen er det smart å sette opp et fast trekk den dagen du får lønn. På den måten blir sparingen fort en vane.

3 – Du har minimum 3 månedslønninger oppspart til uforutsette hendelser

For å unngå bekymringer og søvnløse netter dersom vaskemaskina ryker, bilen må på service eller du må en ekstra tur til tannlegen, er det smart å ha en buffer. Eller enda verre – skulle du for eksempel brått bli arbeidsledig er det også godt å vite at du har litt tid på deg til å sno deg rundt. Når uforutsette ting skjer er det lett å havne i uføre hvis en ikke har penger i bakhånd.

4 – Du har en god balanse mellom eiendeler og gjeld

Hvis du selger alt du eier og samtidig nedbetaler all gjeld – hva sitter du igjen med da? Du bør gå i pluss! I en etableringsfase er det vanlig å ha relativt mye gjeld i forhold til eiendeler, men det er smart å etterstrebe et sunt gjeldsnivå for deg og din økonomi så snart som mulig. Din nettoverdi bør øke i takt med alderen din, slik at du har litt ekstra å tære på den dagen du slutter å jobbe.

5 – Du har ikke forbrukslån

En som har orden på de fire første punktene vil naturlig nok ikke ha behov for å ta opp forbrukslån. Har du dyr forbruksgjeld bør du få nedbetalt denne så snart som mulig, da forbruksgjeld kan være direkte skadelig for økonomien. Har du lett for å ty til kredittkort er det viktig å jobbe med egne vaner og holdninger rundt økonomi. Har man ikke råd, så har man ikke råd! Er det noe du ønsker deg, så er det en mye større glede å spare til det først – det blir som regel også mye billigere.


 Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *