Ting vi ofte glemmer å ta med i budsjettet vårt!

TING VI OFTE GLEMMER Å TA MED I BUDSJETTET VÅRT!

Hender det du lurer på hvor det blir av alle pengene? Har du opplevd å være blakk lenge før neste lønn? De færreste klarer å ha penger til overs uten et budsjett å styre etter. Er du en av de som har budsjett, men likevel ikke får det til å gå rundt? Det kan skyldes at du har glemt å ta med noen poster i budsjettet. Uten et bevisst forhold til hva alle pengene går til, vil pengene ha en tendens til å fordufte på mystisk vis. Vi gir deg fire budsjettposter som ofte fortrenges når pengene skal fordeles.

1 – Café-/restaurantbesøk og rask mat

Mat er en stor del av budsjettet til de fleste husholdninger og det er lett å undervurdere de reelle kostnadene. De fleste beregner hva de bruker på mat ut i fra hva de handler på matbutikken, men mange glemmer å inkludere det å spise ute eller kjøp av pølse og brus i kiosken. Mange blir svært overrasket når de finner ut hva de faktisk bruker på mat og drikke hver måned. Matbudsjettet ditt er i prinsippet alt du dytter inn i «brødluka» i løpet av en måned. Er man ekstra bevisst, vil matutgiftene kunne holdes på et relativt lavt nivå.

Du bør bestemme deg for hvor mye du har råd til å bruke i de forskjellige matkategoriene pr måned. I følge SIFOs referansebudsjett skal det være nok å sette av cirka 2 500 kroner i måneden til mat for en voksen person. Ønsker du å spise ute i tillegg bør matbudsjettet settes en del høyere, hvis det er rom for det.

2 – «Fordi jeg fortjener det»-forbruk

Hender det du kjøper noe du egentlig ikke trenger? Shopping kan gi oss en form for lykkerus og det kan være dager hvor du føler at du trenger å muntre deg selv opp. En ny genser, litt godteri, et kinobesøk, friske blomster eller en litt ekstra dyr vin – fordi du synes du fortjener det. Shopping kan føles bra – helt til du oppdager at kontoen er tom lenge før neste lønn. Selv om det ikke nødvendigvis er mange kroner du kjøper for, kan slike små impulshandlinger fort balle på seg. Hvis det er viktig for deg å unne deg litt luksus i hverdagen, bør du sette av en sum i budsjettet til sløsing – som du har råd til.

3 – Ut på byn

Hyppige bar-besøk kan føre til store budsjettsprekk! Det er ikke bare kostnadene ved å kjøpe seg noen øl, men man mister i tillegg en del av fornuften – som igjen kan føre til et langt større forbruk enn planlagt. Hvis det å gå ut regelmessig er viktig for deg bør du først bestemme seg for hvor mye du har råd til å bruke hver måned, deretter kan du se på hvordan du kan bruke litt mindre pr bytur. Det er fullt mulig å gå ut på byn uten å bestille den dyreste champagnen. Klarer du å la fornuften styre (selv etter et par øl) er det smart å rekke siste bussen hjem. Et triks for å holde seg til budsjett på utekvelden er kun å ta med kontanter og la kortet ligge hjemme.

4 – Gaver

De fleste klarer å håndtere utgifter til en bursdag i ny og ne, men hvis du regner på hva du bruker totalt på gaver i løpet av et år ser du fort at det er ganske mye. Noen år inneholder en rekke flere begivenheter enn andre. Ofte vet vi i god tid hvis vi skal i bryllup, dåp, konfirmasjon eller annet høytidelig selskap. I begynnelsen av året kan det være lurt å regne på hva du vil bruke på gaver i tiden som kommer og deretter sette av et fast beløp hver måned. I tillegg til bursdagsgaver og andre gaver bør det settes av en slump til julegavene i budsjettet. For julaften kommer like sikkert hvert år!:-)


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *