Hvis jeg bare vant i lotto!

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Som ung fantaserte jeg ofte om at jeg en dag skulle innkassere den store lottogevinsten. Hver gang jeg leverte en lottokupong, var jeg helt sikker på at jeg skulle vinne! Stadig vekk dagdrømte jeg om hva jeg skulle bruke pengene til hvis jeg var så heldig å få 7 rette!

Den viktige dagdrømmen

Jeg har alltid vært glad i å drømme meg bort – og det er jeg sikkert ikke alene om:-) Jeg har mer enn én gang sett for meg hvordan jeg skulle reagere og hva jeg ville gjort hvis jeg vant i Lotto. Bare tanken på et liv som bekymringsfri lottomillionær var nok til å bli litt ekstra glad. Det å stille seg selv spørsmålet «Hva ville jeg gjort hvis jeg vant i lotto?» gir dessuten noen verdifulle svar. Er du tilfreds med livet slik du lever det nå, eller ville du gjort om på alt hvis du fikk muligheten?

Gjennom refleksjonen fant jeg ut at jeg i grunnen var ganske tilfreds med livet mitt slik det var. Mine tanker rundt lottogevinsten handlet i all hovedsak om hvordan jeg skulle få pengene til å formere seg! En liten slump skulle selvsagt brukes på litt luksus og for å glede andre, men resten skulle jeg investere for å bygge noe for fremtiden.

En trenger ikke vinne i lotto for å realisere en drøm

Årene gikk, lottogevinsten uteble og jeg fortsatte å leve livet mitt som normalt. Jeg jobbet og tjente penger, og som ung brukte jeg opp mesteparten. Jeg skulle bli ganske voksen før jeg forstod at en ikke trenger en lottogevinst for å realisere drømmer, eller for å få pengene til å formere seg. En trenger faktisk ikke mer enn noen få hundrelapper til å starte med! Forskjellen er bare at ting tar litt lenger tid uten lottogevinsten. Når jeg ser tilbake på de siste 10 årene av livet mitt blir jeg overrasket over hva jeg faktisk har fått til og hva jeg har bidratt med. Ting jeg før så på som helt «umulig» er nå blitt en realitet. Det å mestre og få til noe ved hjelp av egeninnsats gir en mer varig glede, enn det å vinne i lotto tror jeg (noe forskning innen lykke også for øvrig viser til). Så sikker er jeg på det, at jeg faktisk ikke en gang tipper lotto lenger… For å kunne leve det livet man drømmer om er det mye som handler om å sette seg mål, planlegge, jobbe på og sørge for å følge planen skritt for skritt. Det å hjelpe andre framfor kun å bruke penger på seg selv har også vist seg å gi mer livsglede. En blir faktisk ikke «fattigere» av å gi.

De gode vanene

Skal en får mer ut av pengene sine er det viktig å fordele de kronene man har på best mulig måte, så vil det bli mer. Det å lære seg å disponere og forvalte penger starter som regel i det små – allerede med lommepenger i barndommen. Jeg husker veldig godt mitt stramme budsjett som barn. Jeg og søsteren min Beate, fikk 10 kroner hver til lørdagsgodt – og da gjaldt det å få mest mulig godteri for de få kronene! Jeg vurderte priser og veide for og imot og kjente på valgets kval… Jeg tenkte i mitt stille bekymringsfrie barnesinn – hvis jeg hadde hatt 100 kroner å handle for, ville livet mitt vært så mye enklere! Men jeg skulle bare visst at livet ikke skulle bli så mye enklere enn det var da:-)

Start der du er – med de kronene du har

De som klarer å få mer ut av pengene sine starter med det de har – om det så bare er én krone. Dessuten, hvis man ikke er i stand til å disponere små summer, vil en sannsynligvis ikke klare å håndtere store beløp heller. Det har vært mange eksempler på de som har sløst bort millioner av kroner i mangel på pengeforståelse. Det å skaffe mer penger er ikke det vanskeligste, men det å beholde pengene man tjener er mer utfordrende. Den største bøygen er ofte å komme i gang med sparevanen. Har du først fått inn vanen om å spare litt, så vil det etter hvert også bli lettere å spare mye.

Husk at tiden er din mest verdifulle ressurs. Ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag! Hvis du tar godt vare på deg selv og økonomien din, vil du også være i stand til å ta vare på andre.

Hilsen Henriette

 


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Henriette W. Quanvik

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *