5 viktige pengevaner du bør lære barna

5 VIKTIGE PENGEVANER DU BØR LÆRE BARNA

Å disponere penger er en kunst som må læres over tid. Start derfor tidlig med å gi barna en god forståelse av pengers verdi. Det er viktig at barna forstår at det ligger mye arbeid bak en inntekt. Barn trenger også å oppleve mestring, og her har vi som foreldre en viktig rolle. Hvis barna får egne lommepenger som de selv har jobbet for, har de muligheten til å lære seg både å sette pris på pengene og disponere dem fornuftig. Det å få barn er en gave og berikelse, men det kan også være kostbart og forbundet med mye hardt arbeid. Det å si nei kan være ubehagelig og vanskelig, spesielt når poden slår seg vrang, hyler og skriker i all offentlighet «jeg vil ha!» Det er vår oppgave som foreldre å sette grenser og stille krav, og vi må tåle å være upopulær i blant. Barn lærer ikke livets realiteter ved å få alt de peker på. Dessuten ville det fort blitt veldig dyrt og krevende…

Her er 5 viktig pengevaner barna bør få med seg hjemmefra:

1 – Nei, du får ikke det du ønsker deg nå med en gang

Det er viktig at barna lærer at de må spare til noe før de kan kjøpe det, eller vente til bursdag eller jul. På den måten lærer de å utsette behov, hvilket er nyttig i flere sammenhenger. Hvis barna alltid får det som de vil med en gang, er det store muligheter for at de vil få et urealistisk forhold til penger senere i livet.

2 – Du får ikke både i pose og sekk

Det er med penger som det er med tiden og mye annet – en må prioritere hvordan ressursene skal fordeles. Lær barna å ta gode valg når det kommer til pengene sine. De trenger å forstå at penger ikke kommer fra en utømmelig kilde. Snakk med barna om budsjett og hjelp dem å sette seg mål og lage enkle regnestykker hva gjelder sparing, og hva som må til for å nå målet. En av de beste gavene du kan gi barna er følelsen av å mestre!

3 – Det er ikke merket på jakka som gjør deg til et godt menneske

Forklar barna at det er store prisforskjeller på varer/tjenester som dekker samme behov. Gi barna opplæring i å sammenlikne priser, og vis dem hvordan de kan få mer ut av de hardt tjente kronene ved å ta smarte valg. Snakk med barna om sunne verdier og at det ikke er merket på jakka som gjør dem til et godt menneske.

4 – Du må jobbe for å få lønn

Lær barna verdien av penger ved å gi de små oppgaver mot betaling. Hvis barna må jobbe i bytte mot lommepenger, vil de forstå hva det kreves for å skape inntekter og dermed får de også en større forståelse av pengers verdi. Det vil dessuten som regel være vanskeligere å sløse bort penger de har jobbet for, framfor penger de har bare har fått.

5 – Det er veldig smart å spare litt

Det vanskeligste med sparing er ikke nødvendigvis at man har lite kroner, men ofte er den største utfordringen å innarbeide vanen med å spare. Som en gylden regel er det smart å spare 10 % av lønna si hver måned. Hvis barnet får 100 kroner i lommepenger gjør du dem en stor tjeneste hvis du forlanger at de sparer 10 kroner – først og fremst for å innarbeide vanen! Barna dine har en unik sjanse til å opparbeide seg en solid buffer hvis de starter tidlig med sparing. Med deres unge alder kan de virkelig dra nytte av renters rente slik at pengene formerer seg uten at de trenger å jobber for det.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Vi er stolte forfattere av boken «Penger som varer lenger, et rikere liv» (utgitt av forlaget Vigmostad & Bjørke 2018) – Les mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *