7 måter å spare seg til fant!

7 MÅTER Å SPARE SEG TIL FANT!

Du har kanskje hørt uttrykket å spare seg til fant? Det er når en sparer så mye på kronene at det faktisk koster ekstra av både tid og penger på lang sikt. I mange tilfeller vil det faktisk være lønnsomt å bruke penger…

Her er 7 måter å spare seg til fant

1 – La være å ta vare på tingene dine og deg selv

Hvis vi ikke tar vare på tingene våre, huset eller bilen så kan det på sikt bli store skader eller ødeleggelser. Det kan føre til at tingene du eier taper seg mye i verdi eller blir ubrukelig. Enden på visa er kanskje at du må kjøpe helt nytt eller betale store summer for reparasjoner. For ikke å snakke om hvis du forsømmer egen helse. Ved å la være å gå til tannlegen for eksempel, for å spare en snau tusenlapp i året, kan et tannlegebesøk fort bli en kostbar affære på titusenvis av kroner en gang i framtiden.

2 – Reise mange mil for å spare noen få kroner

Det er ikke alltid det lønner seg å jakte på tilbud for enhver pris. Hvis du må kjøre langt for å få tak i noen billige varer, så må du også ta i beregning kostnadene ved å reise, i tillegg til tiden din som også har en prislapp. Det å reise til Sverige for å handle kan i noen tilfeller koste mer enn det smaker. Det som ofte skjer når vi krysser grensa er at vi endrer forbruksvaner og plutselig kjøper vi mye ekstra varer som ikke står på lista – som for eksempel brus, godteri, bacon og indrefilét. Dessuten krever en lønnsom svensketur at du har full oversikt over priser – hva det koster hjemme versus hva det koster i Sverige. Vi har hørt om mer enn ett tilfelle hvor folk har vært i Sverige og handlet, for så å oppdage at de kunne fått enkelte varer langt billigere på sin egen nærbutikk. Det er en liten utfordring ekstra ved å reise langt for å spare penger – en blir både sulten og tørst underveis, og hvis man glemmer å smøre matpakke blir det fort vekk et lite cafébesøk i tillegg – og på den måten går vinninga opp i spinninga.

3 – Kutte ut forsikringer

En får ikke mye moro for de pengene en betaler i forsikring, og veldig ofte betaler vi forsikring uten at vi noen gang får bruk for den – heldigvis får vi si. Men – hvis uhellet først skulle være ute og huset brenner ned, du kræsjer bilen, blir syk i utlandet eller lignende – da kan det faktisk være fullstendig krise om du ikke har forsikringene i orden.

4 – Velge pris fremfor kvalitet på viktige ting du bruker hver dag

Det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe billig. Hvis det er ting du bruker hver eneste dag som for eksempel en seng, bør en ikke velge pris over kvalitet. Vi tilbringer så mange timer i senga og god nattesøvn er en viktig investering for livskvaliteten. Det å kjøpe veldig billige sko – hvor såla detter av etter én dags bruk er heller ikke spesielt lønnsomt. Det kan lønne seg å legge litt penger i sko, som du har lenge, framfor at du må kjøpe mange billige par i samme periode. Eller for eksempel å kjøpe billig jobb-PC som er så treg at du kaster bort timevis med verdifull arbeidstid og i tillegg får satt tålmodigheten på en kraftig prøve – hver dag.

5 – Glemme at tiden din har en prislapp

Noen ganger kan det være lønnsomt å sette bort arbeid til andre – hvis du isteden kan bruke tiden din på noe annet som potensielt kan gi deg mer penger i lommeboka. For eksempel hvis du skal beise huset ditt, og for å få det gjort må du ta deg fri fra jobben. La oss si at summen på inntekten du taper ved å ta fri er høyere enn hva du må betale noen andre for å gjøre jobben. Altså du taper mer penger på å gjøre det selv, enn hva det koster deg å sette bort jobben til noen andre.

6 – Spare i stedet for å investere

Det å spare handler om å la være å bruke penger og kanskje la en pen slump sparepenger stå på en konto. Det å la penger stå på konto med dagens lave renter, er det samme som å gi fra seg litt penger hvert år. Det å investere handler om å bruke penger for å få mer penger. Ved å investere pengene i fond eller aksjer for eksempel, kan pengen formere seg og gi en pen gevinst over tid. Historisk sett har sparere fått høyere avkastning på penger i fond enn på konto. Har du et tidsperspektiv på 5 år eller mer for sparingen din, er det ikke nødvendigvis lønnsomt å la være å bruke penger på investeringer…

7 – Glemme å leve livet

Det er dumt å kutte så mye i budsjettet at det går utover livskvaliteten. Det er viktig å bruke litt penger på ting du liker å gjøre, være med venner, reise, eller kjøpe nye sko. Hvis man er så sparsommelig at man aldri unner seg noen ting, kan en gå glipp av en del viktige ting i livet og kanskje livet i seg selv blir litt “fattig”. Sett av en liten sløsepost i budsjettet (som du har råd til), for når det står i budsjettet er det lettere å unne seg litt ekstra med god samvittighet. Livet skal også leves – og kan ikke spares!:-)


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *