5 uvaner som kan koste deg dyrt!

5 UVANER SOM KAN KOSTE DEG DYRT!

Føler du at pengene bare renner ut? Det kan være mye penger å spare ved å ta en ekstra vurdering på hvilke laster du har og hva de koster deg! Vi nevner her 5 typiske uvaner som kan føre til trang økonomi.

1 – Impulskjøp

Når vi handler på impuls blir vi i stor grad styrt av følelser og fristelser. Vi blir fristet til å kjøper ting som får oss til å føle oss bedre der og da, men som vi egentlig ikke trenger, og som heller ikke gir oss glede på lang sikt. Selv om det du kjøper ikke er spesielt dyrt, vil regelmessig impulskjøp kunne koste store pengesummer over tid. For eksempel 300 kroner i uka, blir til 15 600 på ett år!

Hvordan bryte med vanen? Først og fremst er det smart å styre unna fristelser i størst mulig grad. Har du lett for å bli fristet når du går forbi butikkvinduer eller cafeér? Gå heller en omvei. Skulle du allikevel stå overfor en fristelse til å kjøpe noe du ikke trenger, så still deg selv noen spørsmål før du handler. Trenger jeg egentlig dette? Vil livet mitt bli bedre om jeg kjøper dette? Vil jeg komme nærmere drømmen og målet mitt? Synes du fortsatt det er vanskelig å stå imot fristelsen etter å ha tenkt deg litt om, så tving deg selv til å vente noen dager før du kjøper det du har lyst på. Det kan hende du finner ut at det ikke var så viktig likevel… Ute av syne ute av sinn – som ordtaket sier.

2 – Droppe budsjettet

Det å droppe budsjettet, kan i mange tilfeller være en sikker metode for å bli blakk før neste lønn. Budsjettet skal sikre at du holder en stø kurs – på en vei som fører til mer penger til overs. Med et budsjett vil du ha oversikt over penger som kommer inn og hva pengene brukes til. Det vil være lettere å se hvor du må justere og endre hvis pengene ikke strekker til. Et budsjett vil nesten alltid føre til romsligere og mer stabil økonomi hvis du lærer deg å bruke det.

Hvordan komme inn i vanen med å budsjettere? Først og fremst handler det om å bestemme seg for å ta fatt i denne oppgaven. For å kunne sette opp et budsjett må du først skaffe deg oversikt over hva som kommer inn hver måned og hva som er dine faste utgifter gjennom hele året. Når du har oversikt over alle faste utgifter, må du bli enig med deg selv om hvordan du skal fordele resten. Det stopper dessverre ikke der. Et budsjett har liten hensikt hvis det ikke følges opp jevnlig. Ta vare på alle kvitteringer og loggfør det du bruker penger på, for å sikre at du holder deg til budsjettet. Hvis det skjer endringer i livssituasjonen din, eller du har feilberegnet noen poster, bør budsjettet justeres fortløpende. Når det gjelder penger handler det hele tiden om prioriteringer. Skal du øke budsjettet på ett område, må du samtidig redusere et annet sted.

3 – Bruke kredittkort når kontoen er tom

Det å bruke kredittkort er greit hvis du vet at du klarer å betale regningen i sin helhet før det blir renter på beløpet. Det som imidlertid ikke er lurt er å bruke kredittkort fordi du er blakk eller for å unne deg ting du egentlig ikke har råd til. Det å bygge opp forbruksgjeld er kanskje det verste du kan gjøre for økonomien din. Hvis du bruker kredittkort og kun betaler minstebeløpet når regninga kommer, kan du ende opp med å betale langt mer enn nødvendig for varer og tjenester, i tillegg til at gjelda øker i hurtig tempo på grunn av de skyhøye rentene.

Hvordan endre vanen? Du må rett og slett lære deg å utsette behov. Det å lære seg å spare før man kjøper noe er en treningssak. Jo mer du øver desto bedre blir du til å si nei til deg selv og ting du egentlig ikke har råd til. Det er ofte lett å finne grunner til at du fortjener å unne deg litt ekstra, men tenkt deg litt om –  har du egentlig fortjent å havne i gjeldsproblemer? Det er nettopp det misbruk av kredittkort kan føre til… I tillegg til å kutte bruken av kredittkort (klipp de i stykker om du må), bør du starte sparing til en buffer slik at du har litt penger i bakhånd når uforutsette hendelser dukker opp.

4 – Kjøpe seg fri

Det kan være lett å falle for fristelsen til å ta snarveier og velge det som er mest behagelig der og da, fordi man ikke har overskudd til å gjøre fornuftige valg i en travel hverdag. Når hverken tiden eller kreftene strekker til, kjøper vi ofte oppkuttet salat, ananas i biter, flatklemte hamburgere og revet ost for å slippe å gjøre jobben selv. Vi bestiller kostbare pakkeløsning for å feire barnebursdagen, eller vi glemmer å sjekke priser når vi skal gjøre innkjøp. Slurv og «latskap» kan koste mange ekstra kroner hvert år! Så mye koster det å kjøpe seg fri.

[tg_vimeo width=»600″ height=»450″ video_id=»202770540″]

Hvordan endre denne vanen? Planlegging og tilrettelegging er nøkkelen til å ta bedre valg. Ved å være i forkant og starte litt i god tid med forberedelser, til for eksempel et barneselskap, så kan du gjøre litt hver dag i stedet for å slite deg fullstendig ut samme dag. Når vi gjør litt hver dag, unngår vi å bli overveldet og da kan fristelsen til å kjøpe seg fri blir mindre. Dessuten vil god planlegging kunne spare deg for mye tid og frustrasjon. En ting du skal minne deg selv på hver gang du er fristet til å kjøpe deg fri, er at det tok deg timer, dager eller kanskje uker å tjene disse pengene.

5 – De skadelige lastene

Du vet det så inderlig godt, men det kan ikke nevnes for ofte. For mye festing, drikking, overdreven spising, røyking og gambling (for å nevne noe) kan koste en formue og er hverken bra for helsa eller lommeboka. Selv om man er klar over hvor ødeleggende slike laster kan være, er det ofte veldig vanskelig å slutte. Det å kvitte seg med skadelig laster handler om veldig mye annet enn gode råd. I slike tilfeller er det ikke nok å sette opp et budsjett og forsøke å holde seg til det. Det må ofte sterkere lut til.

Hvordan bryte med de skadelige lastene? Det å bryte med avhengighet av ulike slag vil som regel kreve mye av den det gjelder. Det kan hjelpe å bli klar over hva man faktisk sier nei til hver gang en sier ja til en uvane. Sier du nei til en fin ferie? En ny bil? God nattesøvn? Nedbetalt gjeld? Når en skal endre på en vane, vil det ofte kreve mye fokus og viljestyrke de første ukene og etter 30 dager vil det som regel gå mye lettere. For noen er behandling hos psykolog, gruppeterapi eller liknende en nødvendighet for å finne årsaken til hvorfor man gjør som man gjør, og deretter jobbe med å endre dette handlingsmønsteret. Gevinsten kan være stor, på mange områder av livet, dersom en klarer å bryte med de skadelige lastene.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

1 kommentar

  1. Bra påminnelse! Lett å gå i en av de fallgruvene der. For min del har jeg en tendens til å «kjøpe meg fri» hvis jeg er veldig sliten. Heldigvis blir det ikke altfor ofte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *