Hvordan unngå at feriestart blir et pengesluk?

HVORDAN UNNGÅ AT FERIESTART BLIR ET PENGESLUK?

Snart er det sommerferie og enten du skal ut å reise eller allerede har vært på tur så har du kanskje tidligere erfart hvordan tusenlappene får vinger allerede før ferien har startet? Uansett om du reiser til utlandet eller ferierer i Norge, om du reiser med fly, bil, båt eller tog, kan feriestart ofte oppleves som et pengesluk. Når ferien endelig er i gang er det veldig lett å gå i feriemodus på alle måter – også når det gjelder pengebruken. Ved å være litt mer bevisst kan du med enkle grep redusere ferieutgiftene med mange tusen kroner, uten egentlig å forsake noe som helst.

1 – Smør matpakke og ta med vannflaske før avreise

Skal du ut å fly er det ikke alltid like lett å huske den enkle regelen – å smøre matpakke og ta med drikke. Det er jo mat å få kjøpt overalt og i stressmodus med reisefeber er det ofte enkelt å velge frokost eller lunsj på flyplassen – men huff så dyrt! Husk at det faktisk er lov å nyte medbrakt i flyet eller på en benk i avgangshallen. Det er også lov å ha med seg tomme vannflasker gjennom sikkerhetskontrollen som du kan fylle opp med gratis vann når du er kommet vel gjennom. Skal du reise med bil eller tog finnes det mange muligheter for å spise matpakke og fylle opp vannflaska underveis. Ved å starte ferien på en litt nøktern måte i matveien vil du lett kunne spare flere hundre kroner ved første måltid, og for en hel familie kan kanskje minst tusen kroner være spart.

2 – Planlegg pakkingen

Begynn helst pakkingen i god tid ved å skrive en komplett liste over alt du kan komme på som du vil trenge på en ferie. Ta vare på gamle pakkelister (til ulike turformål) og legg til nye punkter ved behov. På den måten slipper du å “finne opp hjulet på nytt” hver gang du skal på tur. Hvis det slurves med pakkingen er sannsynligheten stor for at du glemmer både det ene og det andre, som du virkelig kunne trenge for å få en best mulig ferie. Har du glemt viktige ting er veien kort til å kjøpe det du trenger der og da, og ende opp med dobbelt opp når du kommer hjem. Ved å dobbeltsjekke at du har pakke med deg alt du trenger, og ting som er kjekt og ha, kan fort vekk et par tusen kroner være spart.

3 – Gjør unna alle nødvendige innkjøp i forkant av reisen

Følg med på tilbud og kjøp for eksempel solkrem når det er rabatter å få. Solkrem på turiststeder kan være dyrt og noen ganger også dårlig etter å ha vært utsatt for sterk varme i lengre tid. Trenger du å kjøpe inn utstyr av noe slag – ikke vent til du kommer fram til feriestedet. Det kan være både frustrerende og tidkrevende å jakte på nye sandaler, badetøy, bleier og lignende på ukjente steder. Bare det å kjøpe tannkrem i utlandet kan være en utfordring som en venninne erfarte. Hun kom tilbake fra butikken med gebiss-paste i stedet for tannkrem:-) Problemet er ofte at alle opplysninger om varen står på et fremmed språk og alt du har å gå etter er et bilde (I dette tilfellet et skinnende hvitt smil). Det kan bli en del latter og gode historie om ikke annet! 🙂 Feriedagene er verdifulle, bruk de til å slappe av og være med familie og venner i stedet for å stresse rundt å gjøre ærend. Både tid, penger og frustrasjon kan være spart.

4 – Ta med deg lesestoff og annen underholdning hjemmefra

Det å vente på flyet, vente på bussen eller vente på maten kan noen ganger være en prøvelse. Husk å pakke med lesestoff, tegnesaker, kortstokk, yatzy, duppedingser, ladere, adaptere og hodetelefoner. I hverdagens mas og kjas tenker man ofte ikke så mye på behovet for å lese bøker, se film, løse kryssord eller spille spill og det kan derfor være lett å glemme å ta med disse tingene. Når skuldrene er senket og du plutselig har et hav av tid, vil behovet for å bli underholdt melde seg og da kan det være lønnsomt å har en liten “forundringspose” på lur. Det er fort gjort å bruke langt mer penger enn planlagt på disse tingene også fordi en shoppingtur som regel byr på flere fristelser underveis og samtidig som feriepenger ofte sitter litt ekstra løst. De fleste av oss tar nemlig ikke bare ferie fra jobb, men vi tar ferie fra både vaner, rutiner og budsjetter i tillegg.

5 – Sett opp et feriebudsjett

Bestem deg for hvor mye du har råd til å bruke i løpet av ferien og hvordan du ønsker å fordele pengene på best mulig måte. Ikke bruk penger ukritisk bare fordi det er ferie. Ved å kutte ned på en del enkle ting og velge rimelige alternativer der du kan, gir det deg samtidig en muligheter for litt ekstra luksus på enkelte områder, som kanskje betyr mer for deg. Noen hundrelapper her og der blir fort til tusenlapper i løpet av fjorten dager og noen ganger koster ting langt mer enn det smaker! Hvis du bruker 350 kroner ekstra hver dag på mat, drikke, aktiviteter, ting og tang blir det til 4 900 kroner i løpet av en to ukers ferie. Les også: mine 5 største pengetabber i ferien – (som kostet 10 000 kroner).


[Reklame for egen bok]

penger som varer lenger

PENGER SOM VARER LENGER av Henriette W. Quanvik og Beate Willumsen – Klikk her for å kjøpe boka!

Vi ønsker å vise deg hvordan du kan få pengene til å strekke lenger ved å bli mer bevisst egne vaner, holdninger og rutiner i det daglige. Med både humor og alvor forteller vi tankevekkende historier og gir mange eksempler på hvordan du med enkle grep kan spare titusenvis av kroner i året. Vi gir også helt konkrete tips om hvordan du kan få oversikt over pengebruken og fordele pengene dine på en smartere måte. Til slutt i boka viser vi hvordan du med enkle metoder kan få sparepengene dine til å formere seg.

God sommer!

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor – og ekspert på orden og struktur)

Foto: Beate Willumsen privat (fotograf/kunstner – og ekspert på å få mye ut av hver krone)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *