Hvordan tjene penger uten å jobbe?

HVORDAN TJENE PENGER UTEN Å JOBBE?

Det høres fristende ut å tjene penger uten å jobbe, men er det nesten for godt til å være sant? Både ja og nei. Det å tjene penger mens du gjør «ingenting» er fullt mulig for alle, og ikke spesielt komplisert. MEN – det måtte jo være et men – for ingenting kommer gratis, gjør det vel? Det å skape en passiv inntekt vil kreve at du gjør en innsats nå – som vil betale seg senere. Den gode nyheten er, at når innsatsen er lagt ned, har du en reell mulighet til å tjene penger igjen og igjen selv om du er ferdig med jobben. Det finnes mange ulike kilder til passiv inntekt, men i dette innlegget fokuserer vi på to av de mest vanlige – fond og aksjer. Hva skal egentlig til for å komme i gang?

1 – Bruk mindre enn du tjener

For å komme i en posisjon hvor du er klar til å investere, er det selvfølgelig en forutsetning at du har penger til overs – at du ikke bruker opp hele lønna. Det som er positivt er at du ikke trenger mye penger for å investere. Det er i utgangspunktet nok bare å ha hundre kroner ekstra for å komme i gang!

2 – La pengene jobbe for deg

Du jobber kanskje hardt for pengene dine, men pengene kan faktisk også jobbe for deg. For at pengene skal formere seg bør du plassere de på steder som gir dem mulighet til å vokse. Penger som står på konto taper seg faktisk i verdi (med dagens lave rente). Det er fordi prisstigningen (inflasjonen) er høyere enn renta du får i banken. Når pengene taper seg i verdi for hvert år som går, betyr det at du ikke får kjøpt like mye for pengene i fremtiden, som du får i dag. Hvis du har en langsiktig plan med sparingen, vil du med stor sannsynlighet få langt bedre avkastning på pengene ved å plassere de i fond eller aksjer – fremfor å la de stå på konto å skrumpe inn.

Eksempel:

Hvis du sparer 850 kroner i måneden i 25 år med en potensiell rente på 0,5 %. Da vil du ha 255 656 kroner oppspart etter 25 år. Hvis du derimot sparer 850 kroner i måneden i 25 år med en potensiell rente på 10 %. Da vil du ha 994 448 kroner oppspart etter 25 år. Altså en forskjell på 738 792 kroner! Penger du kan tjene ekstra ved å investere fremfor å spare.

Det er selvfølgelig ingen garanti for at renta blir som ønsket, men historiske tall viser at Oslo børs har hatt en gjennomsnittlig avkastning på 10 % de siste 20 årene, noe som kan gi en viss pekepinn. (oslobors.no)

Hvis du allerede er i gang med sparing, er det hverken vanskelig eller tidkrevende å spare i fond fremfor på konto. Det kan også være gunstig å investere i enkelt-aksjer på børsen, hvis man vet hva man gjør. Mange solide selskaper utbetaler årlig utbytte, hvilken er en hyggelig bonus i tillegg til den potensielle verdistigningen på aksjene.

3 – Sett over kaffen og forhold deg rolig i 5-10 år

Tid er amatørinvestorens kanskje aller viktigste verktøy. Det finnes i prinsippet ikke noe som heter raske penger, og skal du lykkes på børsen som hobbyinvestor bør du være utstyrt med tålmodighet. Du hører sikkert fra tid til annen om de som har tjent mye penger på aksjer «over natten», men trading er for en amatør som sjansespill å regne. Er man nybegynner bør en satse på tryggere investeringer med lang tidshorisont.


 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *