8 pengevaner som feter opp sparegrisen

Helomvending AS Blogg

8 PENGEVANER SOM FETER OPP SPAREGRISEN

Resultatene vi oppnår i livet bestemmes i stor grad av våre valg, handlinger og vaner. For å endre på noe, må vi faktisk endre noe i oss selv. Hvis vi ønsker å se nye resultater må vi gjøre ting annerledes enn vi pleier, vi må bryte med gamle vaner og handlingsmønster, noe som kan være lettere sagt enn gjort. Hvis vi ønsker mer penger til overs, er det viktig å bli klar over hvilke vaner og holdninger som må endres og det krever en viss oversikt, plan og et system – i hvert fall til å begynne med.

Vi gir deg 8 pengevaner som feter opp sparegrisen:

 

1 – VIT HVA DU VIL

Folk som vet hva de virkelig ønsker seg i livet har som regel et sylskarpt fokus som gjør dem ustoppelige. De har et brennende begjær for noe, som får dem til å gå på med krum hals, uansett hvilke hindringer som møter dem på veien. Uten et tydelig «hvorfor» vil som regel et prosjekt, som for eksempel «mer penger til overs», stoppe opp – kanskje allerede ved første motstands vei.

2 – FINN UT HVOR DU SKAL GÅ

Når det er tydelig hva man virkelig ønsker seg, blir neste steg å finne ut hvilke veivalg som må tas for å komme dit. Det å sette konkrete mål og tegne et kart vil sikre framgang, selv om veien kan føles lang og kronglete. Hvis vi velger riktig retning, vil resultatene komme selv om vi tar bittesmå skritt.

3 – SKAFF DEG OVERSIKT

Hender det du lurer på hvor det blir av alle pengene? Ja hvor blir de egentlig av? Skal man få mer penger til overs kan det være svært lønnsomt å skaffe seg oversikt over forbruksvaner, inntekter og faste utgifter. Ved å finne ut nøyaktig hva pengene går til, vil det bli tydelig hvilke vaner som må endres. Ofte sløser vi langt mer enn vi er klar over, og de aller fleste (selv de som har god kontroll) har mye å gå på.

4 – BESTEM DEG FOR HVORDAN DU VIL FORDELE PENGENE

Med mindre man har stålkontroll på pengebruken og en svært god hukommelse, er det viktig å lage en plan over hvordan pengene skal fordeles, et såkalt budsjett. Hva skal settes til side til regninger, bensin, mat, sparing og andre løpende utgifter og hvor mye kan brukes på luksus og moro.

5 – TA SUGERØRET UT AV LOMMEBOKA

Hvilke vaner og rutiner vi har rundt innkjøp er svært avgjørende for hvor mange penger vi får til overs hver måned. Det handler ganske enkelt om ikke å kjøpe mer enn vi trenger og ikke betale mer enn vi må. Det handler også om å utnytte de tingene vi allerede har ved å reparere og gjenbruke, i tillegg til å redusere forbruket.

6 – SETT SPARING PÅ AUTOPILOT

De som alltid har penger i bakhånd har gjort sparing/investering til en automatisert vane. Det gjelder rett og slett å starte med det beløpet man klarer (om det så kun er en femtilapp i måneden), og øke på etter hvert som det er mulig. Det blir ikke nødvendigvis noe lettere å starte sparingen ved økt inntekt, da gamle vaner er vonde å vende.

7 – BLI DIN EGEN STALKER

En sikker vei til romsligere økonomi er å overvåke og loggfør vanene og pengebruken, helt til gode vaner sitter i ryggraden. Når nye vaner sitter, vil ting gå mer av seg selv og det blir mindre jobb med oppfølging, samtidig som det blir mer penger til overs.

8 – OMGI DEG MED POSITIVE MENNESKER

Det å innarbeide gode vaner er dessverre ikke noe en gjør kun én gang, også er man ferdig med det. Hadde det vært så enkelt hadde vi nok vært supermennesker alle sammen!:-) Det er veldig lett å legge til seg nye vaner, og det er like lett å falle ut av vanene. Derfor er det viktig å være bevisst på de små valgene som tas hver dag og passe på at vanene i hovedsak er av det gode slaget. Vi anbefaler derfor alle som ønsker å få mer penger til overs, regelmessig å søke inspirasjon og motivasjon fra positive mennesker for å holde fast ved gode vaner og rutiner. Inspirasjon kan for eksempel søkes gjennom bøker, blogger, allierte, fokusgrupper, kurs, aviser, blader og venner/familie som vil oppmuntre og støtte deg.

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *