Budsjetter tiden din – og få tid til mer!

BUDSJETTER TIDEN DIN – OG FÅ TID TIL MER! 

Vi snakker mye om hvordan et budsjett kan føre til en stabil økonomi og mer penger til overs, men har du tenkt på hvordan du kan budsjettere tiden din – og få tid til mer?

Tid er vår aller mest verdifulle ressurs, men allikevel er det mange som sløser enormt mye med den. Forskjellen på tid og penger, er blant annet at tid ikke kan spares! Tiden må brukes fortløpende, av deg personlig. Tiden kan heller ikke byttes i noe annet, og hvis du ikke utnytter den – er den borte for alltid.

En uke har 168 timer og det er likt for alle, men hvordan kan det ha seg at noen får utrettet enormt mye, mens andre står på stedet hvil når søndagen kommer?

Forslag til tidsbudsjett for én uke (antall nye ubrukte timer du får tildelt hver uke er 168)

Grunnleggende og nødvendig aktiviteter Eksempel på tidsbudsjett for 1 uke Fyll inn ditt eget tidsbudsjett
Søvn (8 timer pr natt) 56
Personlig hygiene/dusj/sminke/hår/barbering ol. 7
Matlaging og spising 14
Daglig anbefalt mosjon (min 30 min) 3,5
Lønnet arbeid inkludert reisevei 45
Sum 125,50
Antall ekstra timer til fordeling på fritiden 42,5  
Oppfølging av barn (lekser, aktiviteter, foreldremøter ol.) 10
Være med venner, kjærestetid ol. 6
Diverse innkjøp og ærend 2
Vaske og rydde 4
Planlegge og tilrettelegge 1
Utvikle deg selv, lære noe nytt 3
Jobbe med privatøkonomien 2
Kultur og underholdning (inkl. TV og sosiale medier) 5
Utflukter, trening og turer 6
Frivillig arbeid og dugnader 1
Diverse 2,5

I dette eksemplet går det med 125,5 timer i uka til de grunnleggende tingene som søvn, mat, hygiene, anbefalt daglig mosjon og en 100 % stilling i arbeidslivet. Det betyr at det fortsatt er 42,5 timer til overs som kan fordeles på ulike fritidsaktiviteter! Mange klager over mangel på tid, men hvis du regner på det, vil du kanskje bli overrasket hvor mye fritid du egentlig har?

Det vil selvfølgelig variere hvor mange timer en bruker på hver enkelt post, ut i fra hvilken livssituasjon man befinner seg i. De som har små barn, vil mest sannsynlig bruke mer tid på barna enn de som har større barn. Andre har ikke barn og dermed mer tid til andre ting. De som har helseutfordringer vil naturlig nok bruke mer tid på hvile, enn en frisk person. Noen uker eller helger reiser man kanskje bort og da må antall timer på tur, gå på bekostning av noe annet. Det er også stor variasjon i antall timer folk bruker på lønnet arbeid. Men på en normal uke, uten planer for helga, vil det være mange ekstra timer til rådighet for veldig mange av oss.

En forskningsrapport fra SSB viser at nordmenn faktisk ser på TV/surfer på nettet i gjennomsnitt mer enn 33 timer i uka. Det utgjør hele to måneder i strekk – hvert år! Det er skremmende lesning – ikke sant? Les også kostnaden ved å være lat, og hvordan redusere den.

Bare tenk på hva du kunne fått utrettet hvis du valgte bort TV og sosiale medier i én uke. Det er selvsagt vanskelig å være et «supermenneske» hele tiden, men prøv å gi deg selv én «superuke». En slags bootcamp hvor du utnytter tiden så ekstremt du klarer, for å se hva du faktisk rekker å gjøre! Tar du utfordringen?

Men – hva skal du bruke all denne fritiden på? Vi gir deg noen eksempler på hva du kan bruke den ekstra tiden på, og hvilken gevinster det kan gi.

Aktivitet Potensielt resultat
Nok søvn Økt konsentrasjon, produktivitet, energi og velvære gjennom dagen. Bedre humør og helse.
Personlig hygiene Hvis du ser bra ut, føler du deg bra og hvis du føler deg bra, gjør du det bra!
Bruke tid på kostholdsplan, matlaging og daglig mosjon Gir store helsefordeler, økt velvære, økt energi og overskudd.
Ta jobben på alvor Leverer du bra på jobb, vil det kunne føre til flere muligheter, forfremmelser og lønnsforhøyelse – og mer gøy på jobben!
Oppfølging av barn Det å bruke tid og energi på barna er en svært viktig investering. Ved å hjelpe barna å mestre, gi de trygghet, stille krav, sette grenser, gi dem støtte og oppmuntring, så vil de etter hvert kunne bli trygge selvstendige mennesker, som vel er målet for de fleste som har barn.
Utvikle deg selv Ved å lese bøker, ta et kurs, ta videreutdanning, gå på foredrag og liknende vil du kunne oppleve økt kunnskap, økt mestring, økt selvtillit, større mulighet for å oppnå bedre resultater på alle arenaer i livet.
Bruke tid på privatøkonomien Mer kontroll, mindre bekymringer og stress, mer penger til overs, større økonomisk frihet, bedre helse og livskvalitet.
Relasjoner Det å være med venner, familie eller i ulike nettverk kan gi verdifullt påfyll og energi. Alle relasjoner krever pleie for å fungere. Gi av deg selv til andre og du vil få tilbake.
Rydde og vaske Orden og struktur kan spare deg for mye penger og stress. Har du oversikt over tingene dine, unngår du å kjøpe ting du ikke trenger Et ryddig og rent hjem kan i mange tilfeller skape indre ro. Dessuten kan rutinearbeid som støvsuging og vasking sette i gang kreative tanker og idéer som kan være gull verdt!
Vedlikehold Hvis du tar vare på tingene dine så varer de lenger, og du kan hindre verditap på for eksempel bil og båt. I tillegg kan regelmessig vedlikeholdsarbeid føre til ekstra verdiøkning på hus og hytte for å nevne noe.

Lykke til med tidsbudsjettet!

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *