Nei, du er aldri for gammel for lommepenger!

Du er aldri for gammel

NEI, DU ER ALDRI FOR GAMMEL FOR LOMMEPENGER! 

Det er lett å føle seg «nyrik» ved lønningsdag når et større pengebeløp plutselig står på konto. Mange «lever som grever»[1] de første fjorten dagene etter lønnsutbetaling, men så er det brått slutt på moroa. Kontoen er plutselig slunken og pengen skal tross alt rekke til både mat, bensin og andre nødvendigheter frem til neste lønningsdag. For 1 av 2 nordmenn er kontoen tom på regelmessig basis, flere dager (og kanskje uker) før neste lønn.

Hvorfor er det slik at noen alltid klarer å ha penger til overs, mens andre strever med å få det til? Er det noen som er født med mer selvdisiplin enn andre? Eller har de ekstra høy inntekt kanskje? De som klarer å ha penger til overs har ikke nødvendigvis verken mer selvdisiplin eller spesielt høy inntekt, men de er ofte bedre på å tilrettelegge, planlegge og lage systemer som gjør det lettere å ha kontroll på pengebruken.

Fordel pengene før du bruker dem

For å klare å ha penger til overs er budsjett et viktig verktøy. Når du vet hva som kommer inn og du kjenner alle dine faste utgifter, ser du også hva som er til overs til å dekke ditt daglige forbruk. Etter at du har satt til side penger til mat, bensin og andre løpende nødvendige utgifter, blir det mer tydelig hva du har til overs som du kan fordele på henholdsvis sparing/investering og en «sløsepost».

Gi deg selv lommepenger

Når du kjenner til summen på «sløseposten», vet du hva du har råd til å bruke på ting du egentlig ikke trenger, men som er viktig for deg. Disse pengene bør du sette over en egen brukskonto. Dette blir dine lommepenger! Resten av pengene bør stå på en separat regningskonto. I tillegg kan det kan være nyttig for mange å ha en egen konto til mat og eventuelt bensin hvor et fast beløp overføres ved lønningsdag. På denne måten sørger du for ikke å ha mer disponibelt enn du har råd til å bruke hver måned. Hvis/når kontoen med lommepenger er tom, må du vente til neste måned før du bruker penger på ting du egentlig ikke trenger.

Det kan høres kjedelig ut å kun få en liten sum å bruke på seg selv, på cafébesøk, kino og fredagspils og liknende, men hvis en skal klare å ha penger til overs er det viktig å innse det faktum at alle pengene som kommer inn, strengt tatt ikke er dine. Pengene er bare innom din konto for deretter å gå videre til å betale for livsopphold og de forpliktelsene du har overfor andre.

Synes du at du får for lite lommepenger? 

Hvis du ikke er fornøyd med summen på lommepengene, bør du se om det er steder i budsjettet du kan kutte kostnader. Dersom du allerede har kuttet alt du makter, bør du sjekke om det er noen muligheter for å spe på inntekten.


[1] Hva betyr egentlig «Å leve som en greve»? En Greve er en adelig person ofte forbundet med mye gods og gull, men det å leve som en greve er også forbundet med en relativt bekymringsfri tilværelse. For oss betyr det å «leve som en greve» at vi opplever lav grad av bekymringer og stress i hverdagen, at vi kjenner på takknemlighet over livet vi lever og at vi har alt vi trenger til livets opphold – pluss litt til!

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *