Hvorfor klarer vi ikke å stoppe før det er tomt?

vissen blomst

HVORFOR KLARER VI IKKE Å STOPPE FØR DET ER TOMT?

Er du kjent med fenomenet å «spise til det er tomt»? Mange har et innlært handlingsmønster som går ut på at man spiser opp maten sin – uansett størrelsen på porsjonen. Spesielt hvis det er mat vi liker ekstra godt. Det er også kjent for de fleste at det kan være vanskelig å stoppe i tide, hvis potetgullbollen står foran oss på bordet hele kvelden, eller verten i et selskap er ekstra påpasselig med å fylle opp vinglasset. Det er fort gjort å få i seg mer enn man har godt av, hvis en ikke er litt oppmerksom.

Å bruke til det er tomt

Det samme fenomenet som «å spise til det er tomt», skjer også med pengene våre. Mange har en tendens til å bruke opp det som er tilgjengelig på konto – enten det er mye eller lite. Ved lønningsdag kan det føles som en har mer enn nok penger å bruke, men uten å porsjonere pengene til ulike formål, er det fort gjort å bruke litt for mye.

Vi har gjennom spørreundersøkelser fått en del tilbakemeldinger fra våre kunder, på spørsmål om hvordan det står til med privatøkonomien. Veldig mange svarer at økonomien går akkurat rundt. Det er også mange som regelmessig opplever at kontoen er tom noen dager og kanskje uker før neste lønn. Mange ønsker seg mer penger til overs, og det er ofte ikke så mye som skal til for å få til nettopp dette.

Det er selvsagt svært forståelig at de som lever på trygd, er minstepensjonister eller studenter har ekstra store utfordringer med å sette til side penger, men med god planlegging skal det være mulig. Det som imidlertid er overraskende, er at veldig mange som er i full jobb og har god lønnsinntekt – allikevel opplever at pengene så vidt strekker til.

Hva skal til for å bruke mindre?

Skal en bruke mindre penger, hjelper det å planlegge, tilrettelegge og sørge for å ikke ha mer disponibelt på lønnskonto enn hva man har råd til å sløse bort. En må rett og slett rasjonere og porsjonere pengene sine etter beste evne. Dette kan gjøres ved at man på lønningsdagen sette til side penger til å dekke alle faste utgifter, sparing og nødvendig forbruk som mat, transport og lignende. Pengene bør sette på en egen regningskonto, som man ikke «ser» i det daglige. Ute av syne ute av sinn, som ordtaket sier.

Det som skjer når en setter til side penger til det aller mest nødvendige før en bruker penger på noe annet, er at man justerer forbruket sitt i forhold til beløpet som er disponibelt. Som sagt, folk flest har en tendens til å bruke det som er tilgjengelig (spise til det er tomt) – enten det er mye eller lite.

Hvor mye har du råd til å sløse bort?

For å kunne vite hva du har råd til å sløse bort, må du kjenne til alle inntektene dine og alle faste utgifter. I tillegg må du beregne hvor mye som er nødvendig (eller fornuftig) å bruke på forbruk som mat, klær, transport, helse og lignende. Det blir mye lettere å beregne hva en har råd til, ved hjelp av et budsjett. Det å styre økonomien på en ryddig og fornuftig måte handler selvsagt om mye mer enn å sette opp budsjett, men budsjett er helt klart en viktig nøkkel for å få pengene til å vare lenger.


 [Reklame]

BOK: PENGER SOM VARER LENGER – NÅ KUN KR 199,-

«Helt fantastisk bok!! Skikkelig inspirerende, motiverende og tankevekkende – på den mest delikate måten! Jeg har blitt et bedre økonomisk menneske allerede, med små og lette grep! Denne bør ALLE lese. Elsker den!<3» –  equistudio.no på Instagram

«Jeg klikket hjem boka, da den var på tilbud. Hjem kom en stor, innbydende og FANTASTISK BOK! Jeg felte noen tårer, faktisk. En av de flotteste bøkene jeg har sett, både læremessig, inspirasjonsmessig og utseendemessig. Måtene dere skriver, legger fram forslag/historier og konkrete tips. Med fin skrift og vakre bilder. Jeg GLEDER MEG til å starte opp på min nye økonomiske vei – TUSEN HJERTELIG TAKK for at dere har laget denne.» – Tobarnsmor (32).

 «Penger som varer lenger” er en frisk pust av en økonomibok som både inspirerer og motiverer til å ta tak for å gjøre det beste ut økonomien og livet. Alle burde lese denne boken!» – Aksjebloggen.com

 

bestill boka knapp_helomvending

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (Fotograf/kunstner)

 

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *