Hvordan unngå stadig å være blakk før neste lønn?

Helomvending blogg Hvordan unngå å være blakk

HVORDAN UNNGÅ STADIG Å VÆRE BLAKK FØR NESTE LØNN?

Mange opplever at lønna så vidt strekker til, eller kanskje bare rekker i 14 dager, også er det smalhans de neste ukene – inntil neste lønn kommer inn på konto. Når pengene ikke strekker til, er det fristende å ty til kredittkort, noe som gjør situasjonen langt verre på sikt.

Når en lever fra hånd til munn er økonomien egentlig i en konstant «krise», hvor kun én uforutsett hendelse kan få alt til å rakne. For å redusere bekymringer og stress er det derfor viktig å skape et sikkerhetsnett. På den måten er man styrket til å takle utfordringer som måtte komme, uten å miste nattesøvnen fullstendig.

Hva er grunnen til at så mange opplever at det går akkurat, eller nesten akkurat rundt? Årsaken til at problemet oppstår kan være sammensatt og komplisert, men sagt helt enkelt er det to konkrete grunner til at pengene ikke strekker til.

  1.      Utgiftene er for høye
  2.      Inntekten er for lav

I veldig mange tilfeller er det faktisk størrelsen på utgiftene som er det største problemet – ikke størrelsen på inntekten.

Hvordan sette en stopper for det å leve fra hånd til munn?

1 – Skaff deg oversikt over situasjonen

Det aller første du bør gjøre, er å skaffe deg full oversikt over alle inntektene og utgiftene dine. Hva har du brukt penger på det siste året og hvorfor? Hva kommer egentlig inn i snitt hver måned – utbetalt til konto? Denne oversikten vil tydeliggjøre hvor pengene egentlig forsvinner.

2 – Bestem deg for hvordan du ønsker å fordele pengene dine

Når du har oversikt over din nåværende situasjon, bør du se på hva du kan gjøre annerledes. Poenget med et budsjett er at du skal fordele pengene dine på en best mulig måte for deg og din livssituasjon.

3 – Finn måter å spe på inntekten

Det å rydde i økonomien eller endre på noe tar ofte litt lenger tid enn man skulle ønske. Kanskje er det helt nødvendig å spe på inntekten med en ekstra jobb, inntil du har kommet ovenpå? Har du kanskje en hobby du kan tjene noen ekstra kroner på? Har du ting å selge?

4 – Ta et oppgjør med egne pengevaner

Det er vanene våre som i stor grad påvirker tykkelsen på lommeboka. Det er de små tingene vi gjør dag ut og dag inn som til slutt kan velte et helt lass. Har du noen laster du vet koster deg unødvendig mye penger? Har du for vane å spare – eller bruker du opp alt? Hvorfor er økonomien din slik den er i dag? Hvordan ønsker du å leve i fremtiden – og hva skal til for å komme dit?


 

[Reklame for egen bok]

KJØP BOKA HER

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvstor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *