«Kunsten å ikke kaste mat» – bokanmeldelse

Bokanmeldelse Helomvending blogg

Kunsten å ikke kaste mat – bokanmeldelse

(sponset innlegg)

Da jeg kom over boken «Kunsten å ikke kaste mat», av Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou, tenkte jeg umiddelbart at dette er i tråd med Helomvendings ånd, og det viste seg å stemme. Alle som har lyst til å få mer ut av pengene sine, og samtidig gjøre noe samfunnsnyttig bør lese denne boken!

Det å ha en sunn økonomi handler om å skape inntekt, og samtidig utnytte og forvalte de ressursene vi har på en best mulig måte – både for oss selv og samfunnet som helhet. Boken «Kunsten å ikke kaste mat» (utgitt av Handverk forlag) er skrevet på en lettlest og informativ måte, og i tillegg er den trykket på et miljøvennlig papir. Boken fungerer godt som et oppslagsverk i henhold til ulike matvarer du ønsker mer kunnskap om.

SJOKKERENDE FAKTA

Boken innleder med statistikk og fakta, som er veldig interessant og samtidig sjokkerende lesning. Matsvinn handler ikke bare om enkeltindividet og moral, men det handler om klimautfordringer og samfunnsøkonomien som helhet.

I dag kastes minst en tredjedel av all mat som produseres, som er fullt spiselig. Dette fordi mye av maten ikke tilfredsstiller en standard om hvor «perfekt» maten er. En liten og krokete gulrot, eller agurk som ikke er rett nok, blir kastet før de når ut til butikkene. Butikkene er ofte tvunget til å kaste mat fordi de ikke kan selge mat som er gått ut på dato blant annet. Men – de verste synderne når det gjelder matsvinn er faktisk forbrukerne. Vi forbrukere kaster 60 % mer mat enn industrien og butikkene til sammen! Dette er ganske ubehagelig å tenke på, spesielt når vi vet at 870 millioner mennesker i verden går sultne til sengs hver dag.

For deg som virkelig ønsker å skape en husholdning med minimal sløsing, kan det være fornuftig å starte med tema mat – for her syndes det mye rundt omkring i de tusen hjem…

HVORFOR KASTER VI FORBRUKERE SÅ MYE MAT? 

Neste del av boka tar for seg årsakene til at vi kaster mat. Mange av oss mangler rett og slett kunnskap om hvordan man drifter en husholdning med null sløsing. Vi har blitt så godt vant når det gjelder tilgang på mat, at god gammeldags heimkunnskap om hvordan man oppbevarer og utnytter maten, til dels har dødd ut eller ikke tas på alvor. Et annet problem er at vi er blitt kresne. Dette har ofte en sammenheng med god råd. Så snart tomatene er litt bløte eller bananene er brune går de i søpla. Mange ønsker kun å spise førsteklasses råvarer og rykende ferskt brød – fordi de kan. Dersom det hadde vært begrenset tilgang på mat, ville mange helt sikkert spist mye av maten de vanligvis kaster. Mangelfull planlegging, og lav kreativitet er også en stor årsak til at mye mat går i søpla.

HVORDAN KAN VI SOM FORBRUKERE BEGRENSE MATSVINN? 

I boken «Kunsten å ikke kaste mat» får du mange nyttige råd til hvordan du kan unngå å kaste mat ved å øke din egen kunnskap, og tips til hvordan du kan planlegge og strukturere deg bedre hva angår innkjøp og matlaging.

En stor del av boka tar for seg de vanligste matvarene i en norsk husholdning. Du får opplysning om næringsinnhold, holdbarhet, hygiene og hvordan du oppbevarer maten for å sikre at kvaliteten holder seg lengst mulig. Du får også gode tips og råd til hva du kan gjøre med matvarer etter at «glansdagene» er over, og hvordan du kan utnytte maten til andre formål enn du kanskje først hadde tenkt. Du får også innblikk i hva som er trygt å spise selv om maten er gått ut på dato.

Visste du forresten at matoljer ikke skal stå på benken i romtemperatur? Da mister oljen raskt næringsverdier og harskner lettere. Oljen skal oppbevares tett, mørkt og kjølig. Det betyr at oljene rett og slett ikke egner seg som interiørpynt!;-)

For deg som virkelig ønsker å ta husholdningen til et nytt nivå, bør ta matsvinn på alvor, og da kan boken «Kunsten å ikke kaste mat» være en god starthjelp. Mest sannsynlig vil du spare inn det boka koster (og mye mer) i løpet av kort tid, ved å følge rådene i boka.

Tusen takk til Handverk forlag for leseeksemplar.

[Sponset lenke]  Klikk HER for å bestille boka.

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *