“Note to self”: Ikke gjør disse pengetabbene igjen!

Vi kjøper følelser - ikke ting. Helomvending Blogg

«NOTE TO SELF»: IKKE GJØR DISSE PENGETABBENE IGJEN!

Jeg har selv erfart (mange ganger) hvordan sløvhet, utålmodighet, slurv og mangelfull planlegging kan koste dyrt… Jeg jobber kontinuerlig med å skjerpe bevisstheten og gjøre det som er kjedelig (men viktig), selv om jeg ikke føler for det. Jeg passer på å legge energi i planlegging og forarbeidet, før jeg utfører. Selv om jeg er ganske utholdende av meg, er jeg samtidig veldig utålmodig. Utålmodigheten driver meg fremover, og jeg føler ubehag ved uløste problemer eller ugjort oppgaver. Men – utålmodigheten kan også føre til merarbeid, bortkastet penger og energi dersom den tar overhånd og fører meg inn på snarveier og raske løsninger. Listen over alle pengetabbene jeg og andre gjør i hverdagen er lang! Jeg skal dele 4 små pengetabber jeg og familien har gjort, med en prislapp på nærmere 17 000 kroner! Dette er tabber som er svært enkelt å begå i et sløvt øyeblikk.

TABBE 1 – MANGELFULL «KVALITETSKONTROLL» (å være «bevisstløs» kan bli dyrt)

Jeg tenkte jeg skulle være fornuftig å kjøpe brukt skiutstyr til sønnen min for et par år siden. Det var ikke så lett å finne komplett skipakke som passet, så jeg valgte å kjøpe skisko på finn.no, og ski pluss staver på det årlige bruktsalget i nærområdet. Jeg glemte bare en liten detalj – å sjekke at skoene passet til bindingene – noe de selvsagt ikke gjorde! Dette fant jeg ikke ut før vi var klare for avreise en vinterferie. Det endte med at jeg måtte haste til sportsbutikken for å kjøpe et par skisko som faktisk passet til skiene. Denne tabben kostet omtrent tusen kroner.

Året etter var det igjen tid for skiferie og jeg samlet sammen familiens skiutstyr, vi pakket opp bilen og la avgårde til fjells. Vi hadde avtalt en årlig skitur i Hafjell med en vennegjeng, og et kvarter før gjengen skulle møtes oppdaget vi et lite problem. Skiskoene til sønnen min passet ikke til skia – nå igjen! Jeg hadde altså tatt med feil skisko og måtte stille meg selv spørsmålet: Hvorfor i all verden hadde jeg ikke pakket bort eller solgt unna de skiskoene vi aldri fikk brukt! Vi hadde ikke lyst til å bryte den årlige tradisjonen og begynte å lete febrilsk etter løsninger på problemet. Alt fra å forsøke å banke skoa på plass til å vurdere fottur i stedet. Plutselig så vi til vår store lettelse at sportsbutikken på Gaiastova fortsatt var åpen. Glede ble fort snudd til frustrasjon – et par nye skisko kostet minimum totusen kroner! Gode råd var dyre… Vi følte oss veldig usikre på hva vi skulle gjøre, veide for og imot, da ekspeditøren kom ut av bakrommet med et par demoski vi kunne få kjøpt for tusen kroner. Det var fortsatt en dyr tabbe, men vi slo til og rakk avtalen vår akkurat!

Resultatet av dette er at vi nå har to sett med ski og skisko til sønnen vår. Et par med Rottefella og et par Salomon til en total prislapp som nærmer seg 4000 kroner. I etterpåklokskapen ser jeg at det ville vært mer lønnsomt å kjøpe en komplett ny skipakke til å begynne med. Nå krysser jeg fingrene for at gutten ikke vokser mer! (Også leverer vi selvsagt inn det ene settet på neste bruktmesse).

TABBE 2 – UOPPMERKSOM I TRAFIKKEN (fort gjort)

Jeg er som dere kanskje skjønner glad i å gjøre et godt kjøp. Jeg hadde lenge surfet rundt på finn.no på jakt etter et rundt bord som kunne passe i hagestua vår. Endelig fant jeg det jeg lette etter og fikk prutet ned prisen til tusen kroner. Glad og fornøyd fortalte jeg mannen min om bordet og han tilbød seg å hente det. Han la avgårde, fant frem til riktig adresse, hentet bordet og satte kursen hjemover igjen. Dessverre fikk han, i et uoppmerksomt øyeblikk, ikke med seg at fartsgrensen endret seg fra 110 til 80, et sted på E6 mot Gardermoen. Selvfølgelig var det fartskontroll akkurat denne dagen. En bot på 10 000 kroner – det svir! Spesielt vondt gjør det når en er ute i ens ærend for å gjøre et røverkjøp. Det billige bordet ble brått ganske kostbart. Auda!

TABBE 3  – BYTTEHANDEL TIL BESVÆR (denne er original)

Min mann er veldig glad i å få ting gratis, eller gjøre en god byttehandel. For en del år siden kom han stolt hjem med en motorisert gressklipper som han hadde byttet mot et par joggesko. Han hadde aldri brukt joggeskoene på grunn av feilkjøpt størrelse (noe som egentlig er en tabbe i seg selv). I alle fall, han følte selv at han hadde gjort et kupp! Han gledet seg som et barn til å teste ut den nyanskaffede gressklipperen. Det viste seg dessverre at gressklipperen skulle forvolde mer skade enn nytte. Rotorbladene under gressklipperen var så skjeve og ødelagte at det var som å gå med plog over plenen. Jordklumper og gresstuster føk rundt om kring og det tok litt tid før han innså at han ikke hadde klipt gresset – men harvet opp hele plenen! Plenen måtte delvis sås på nytt og vi gikk tilbake til den manuelle klipperen etter dette. Mye styr, kostbart og lite nytte – men det ble en god historie da:-)

TABBE 4 – HÅNDVASK PÅ 60 GRADER! (Klassisk!)

De fleste kjenner seg kanskje igjen i vasketabben! Dette er for så vidt en tabbe som er blitt begått mer enn én gang hjemme hos oss. En kashmirgenser eller ullsokker som sniker seg inn blant undertøy i en sekstigraders vask. En rød sokk som tilfeldigvis kommer med blant hvitt tøy. Et sløvt øyeblikk på vaskerommet kan koste tusenvis av kroner, som da en av turndraktene til datteren vår snek seg med i feil haug. For de som ikke kjenner til dette med turndrakter så kan jeg opplyse om at det er svært kostbare små tøybiter, med glitter og paljetter – som kun bør vaskes for hånd eller på skånsomt ullprogram. Det var ikke bare turndrakten som ble ødelagt, men datteren vår ble i tillegg svært fortvilet og det var bare å gå rett inn på nettet å få bestilt opp en ny (for å bevare husfreden).


Når vi går rundt som søvngjengere, eller vi ikke tar oss bryet med litt ekstra undersøkelser eller forberedelser, kan vi bruke langt mer penger, tid og energi enn vi egentlig behøver. Noen ganger bruker vi penger uten at vi egentlig «merker» det – før vi en dag «våkner opp» og innser alt det unødvendige vi har kjøpt. Penger som med fordel kunne vært spart og investert i stedet! Hvis jeg hadde satt en prislapp på alle pengetabbene jeg har gjort i løpet av livet, er jeg redd jeg hadde blitt kvalt av dårlig samvittighet. Vi kan ikke unngå pengetabber helt, da det er menneskelig å feile. Men – det er mulig å begrense kostnadene ved å bli mer bevisst!

Jeg uttaler meg mer om pengetabber i KK-artikkelen skrevet av journalist Anette Snarby. Du kan også lese artikkelen om pengetabber i KK nr 8/2018 som er i salg nå. Les artikkelen her. 

artikkel kk nr 8 2018

Har du gjort noen dumme valg i det siste som har kostet deg unødvendig med penger? Del gjerne i kommentarfeltet!:-)

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Fremhevet foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *