5 vaner med positiv dominoeffekt

5 VANER MED POSITIV DOMINOEFFEKT

Enkelte vaner har større påvirkning på livet vårt enn andre. Noen ganger kan faktisk endring i kun en av disse nøkkelvanene føre til en stor kjedereaksjon av små positive endringer som skjer uten at du egentlig behøver å anstrenge deg noe ekstra.

1 – Re opp sengen hver morgen

Det å re opp sengen er en oppgave som kun tar ett par minutter, allikevel er det overraskende mange som slurver med dette. Det kan kanskje føles bortkastet når du allikevel skal rote til sengen samme kveld, men forskning viser faktisk at det å re opp sengen har en sammenheng med økt produktivitet, følelsen av velvære og bedre kontroll på økonomien blant annet. Jeg tør påstå at det er godt betalt for en så enkel oppgave som å re opp sengen. Det å re opp sengen kan sees på som en slags symbolsk handling hvor du setter standarden for dagen, og viser overfor deg selv at dagen offisielt er i gang.

2 – Daglig meditasjon

Mange av oss opplever mye stress i hverdagen, tankekaos og overtenking. For å være i stand til å ta bedre avgjørelser gjennom dagen, er det viktig å klarne hodet og roe ned stresshormonene. Daglig meditasjon er en vane med mange positive ringvirkninger. Forskning viser at de som setter av tid til å meditere daglig, opplever mindre stress og sterkere immunforsvar – som igjen har mange positive ringvirkninger. Daglig meditasjon kan føre til bedre hukommelse, økt tilstedeværelse og sterkere evne til å holde fokus. Evnen til å ta gode valg, og holde fokus vil kunne påvirke mange arenaer i livet – også økonomien din.

3 – Budsjettere

Visste du at det å sette opp et budsjett, loggføre pengebruken og fokusere på sunne pengevaner, kan føre til en smalere midje og bedre helse?

Et forskningseksperiment (Megan Oaten og Ken Cheng 2006), gikk ut på at 29 personer skulle gå gjennom et fire måneders pengemestrings-program. I dette programmet skulle deltakerne sette seg sparemål, avstå fra luksusvarer og tjenester slik som restaurantbesøk og kino blant annet. Deltakerne måtte også føre en detaljert logg over alt de brukte penger på. Mange synes loggføringen var slitsom til å begynne med, men etter hvert fikk de økt selvdisiplin og klarte å holde fast ved rutinen.

I løpet av dette fire måneders programmet opplevde deltakerne ikke bare at deres økonomiske situasjon forbedret seg, men programmet viste seg å gi flere positive ringvirkninger. Deltakerne røykte færre sigaretter, drakk mindre alkohol og kaffe, spiste mindre «søppelmat» og opplevde økt produktivitet på jobb og studier. Det å styrke selvdisiplinen med tanke på egen pengebruk, hadde resultert i økt selvdisiplin på flere områder i deltakernes liv.

Personlig har jeg opplevd at fokus på å redusere pengebruken, har ført til at jeg er blitt mer «gjerrig» med matporsjoner og har en trang til å rasjonere og utnytte gode råvarer mer enn før. For en stund siden foretok jeg en detaljert gjennomgang på hva vi faktisk kjøper i dagligvaren, og oppdaget til min store overraskelse at 12 % av matbudsjettet vårt ble brukt på snop. Etter denne erkjennelsen har familien og jeg levd et relativt sukkerfritt liv. Jeg har begrenset innkjøp av godteri til et minimum. Det at jeg ikke er villig til å bruke mye penger på søtsaker og snacks (som er fryktelig dyrt i tillegg til å være usunt!) har ført til langt sunnere kosthold hos oss.

4 – Fysisk aktivitet

Det å trene regelmessig er en typisk vane som har stor påvirkningskraft på andre vaner. Forskning viser at daglig trening fører automatisk til redusert røyking, lavere inntak av alkohol og kaffe, sunnere matvaner, mindre tid brukt foran skjermen og økt produktivitet på jobb og skole. I tillegg viser forskning at det å ha trening som vane fører til bedre mental helse. Dette med trening handler også om selvdisiplin, på lik linje som det å ha kontroll på pengebruken. Ved å trene opp muskelen «selvdisiplin» kan en oppleve økt mestring på mange arenaer i livet. Det finnes vel ingen god unnskyldning for å droppe daglig mosjon!:-)

5 – Planlegging

Det å bruke 15 minutter hver ettermiddag til å planlegge dine topp tre viktigste arbeidsoppgaver neste dag, kan føre til økt produktivitet, mestringsfølelse og bedre humør for å nevne noe. Det å få en god start på dagen er veldig viktig for å utnytte tiden så optimalt som mulig. Det å planlegge dagen handler også om å tilrettelegge og gjøre nødvendig forberedelser allerede kvelden før. En god rutine på slutten av dagen er å se over kalenderen og sjekke hvilke avtaler du har neste dag. Ut i fra neste dags agenda er det smart å legge frem tøy, pakke bager/sekker, smøre matpakker og liknende allerede kvelden før. Dette vil kunne føre til en langt mindre stressende start på dagen, og mindre sløsing av tid og energi.

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen privat (fotograf/kunstner)

Kilder: Psychology Today reports, Boken: «The power of Habit» av Charles Duhigg

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *