REGEL #1 for bedre parøkonomi: Å snakke sammen

REGEL #1 FOR BEDRE PARØKONOMI: Å SNAKKE SAMMEN

Det mange par krangler aller mest om er faktisk penger, men det trenger ikke å være sånn. Det å være to er i utgangspunktet en styrke når det gjelder økonomi – hvis paret klarer å spille på lag. En del familier tror de har pengeproblemer, men i mange tilfeller er det ikke mangel på penger som er problemet, men rett og slett fravær av god kommunikasjon.

FINN DERES «HVORFOR»

Jeg har selv vært gift i mer enn 20 år, og som par har vi selvsagt prøvd og feilet en god del med tanke på hvordan vi har tilpasset oss et liv sammen. Vi har over tid innarbeidet gode rutiner og en rettferdig fordeling av oppgaver i hus og hjem, som vi begge er tilfreds med. Vi har heldigvis også etterhvert kommet frem til en måte å organisere økonomien vår på, som har ført til at vi så og si aldri krangler om penger lenger. Et av de aller viktigste verktøyene for å få til dette, er først og fremst å snakke sammen! Da mener jeg ikke samtaler om været eller så store barna er blitt… For å kunne leve mer harmonisk sammen, er det viktig å ha regelmessige, konstruktive og dype samtaler om fremtiden, drømmer og mål! Dere må rett og slett bli enige om en felles kjøreplan. Hva ønsker dere å bruke tid, energi og penger på, som par eller hver for dere? Hvorfor har dere valgt å leve sammen (bortsett fra at dere ble forelsket)?

DET ER GJENNOM Å STILLE GODE SPØRSMÅL, AT VI KAN FINNE SVARENE VI LETER ETTER

Det å få i gang de gode samtalene er ikke alltid lett i en travel hverdag, med jobb, barn og ulike forpliktelser som mange har. De daglige samtalene har lett for å dreie seg om ulike gjøremål. Hva skal vi ha til middag? Hvem henter på trening? Har du bestilt rørlegger? Når reiser du på seminar i morgen? Blir det sol eller regn på lørdag? Listen over gjøremål og hverdagsprat kan være endeløs til tider, men ikke glem å stoppe opp i blant. Hvorfor utfører dere alle disse gjøremålene egentlig? Vet dere hvor dere er på vei, eller drifter dere bare rundt uten en plan, og lever livet fra én lønningsdag til den neste?

FRA HVERDAGSPRAT TIL DYPERE SAMTALER VED HJELP AV «FUELBOX»

Helomvending Blogg om parøkonomi

Dersom dere synes det er vanskelig å komme i gang med de dype samtalene, anbefaler jeg FuelBox for par, som er et suverent samtale-verktøy. (Vi får ikke betalt for å anbefale dette produktet).

Mannen min og jeg finner fram FuelBox med jevne mellomrom for blant annet å reflektere over samlivet vårt, snakke om våre felles drømmer og mål, og ta en statussjekk på hvordan det står til med «Quanvik AS». Det er heller ikke noe i veien for å stille de samme spørsmålene om igjen, fordi livet hele tiden er i endring. Det som var viktig for ti år siden, er kanskje ikke like viktig lenger. Nye drømmer og mål blir til etter hvert som vi får ny innsikt, ny erfaring og kunnskap.

GODE SAMTALER PÅ KVELDSTUR

Vi er glad i å gå tur og da hender det vi bestemmer oss for ett spørsmål vi skal stille hverandre, som begge skal forsøke å besvare i løpet av gåturen. Dette gir turen en ekstra mening, utover å holde seg i form☺

Helomvending_900x600-

Klarer du (og din partner) å svare på dette?

  • Hvordan ser livet vårt ut om 10 år?
  • Hvis du vant i lotto, hva ville du brukt pengene på?
  • Hva er ditt sterkeste barndomsminne?
  • Hva er den beste hverdagsrutinen vi har som er «vår greie»?
  • Hva ville du investert i om jeg var enig?
  • Hva skulle du ønske vi kunne gjøre mer av i vår familie?
  • Hvilke tilbakevendende tema er du lei av å snakke om?

Tør du å utfordre deg selv og partneren med spørsmål som krever at dere må gå litt i dere selv? Kanskje kjenner dere hverandre ikke så godt som dere tror? Dere vil kunne oppdage nye sider, både hos dere selv og kjæresten. Iblant kan det kanskje gjøre litt vondt å snakke om ting, men det er på den måten vi vokser og oppnår bedre balanse i livet.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *