5 steg til større økonomisk frihet

Helomvending AS

5 STEG TIL STØRRE ØKONOMISK FRIHET

Penger og tid er for folk flest en evig mangelvare. Når alt kommer til alt, er det ingen som har ubegrenset tilgang på hverken penger eller tid. Begge deler kan heldigvis som regel alltid utnyttes og disponeres bedre, og føre til et rikere liv på flere måter. Penger kan være en kilde til glede og det kan være en kilde til bekymringer. Ligger du søvnløs om nettene og tenker på regninger som hoper seg opp? Er du i en situasjon hvor inntekten har gått kraftig ned, men utgiftene er de samme? Tjener du bra, men føler deg frustrert fordi alle pengene bare forsvinner rett ut igjen?  Vi gir deg 5 viktige steg til større økonomisk frihet.  

1 – Finn ditt hvorfor

Uansett hvor mye du tjener, vil penger lett forsvinne dersom du ikke har et bevisst forhold til pengebruken. Hvis du spør tilfeldig personer på gata om de ønsker seg mer penger til overs, vil nok de aller fleste svare ja – nettopp fordi penger alltid vil være en begrenset ressurs. Det er dessverre ikke nok å bare ønske seg mer penger, for å kunne oppleve en romsligere økonomi. For å få pengene til å strekke lenger må du kanskje endre på holdningene og vanene dine, noe som kan være lettere sagt enn gjort. Dersom du skal klare å disiplinere deg til å ta de rette valgene hver dag – og holde ut over tid, er det viktig å vite hvorfor du ønsker deg mer penger. Hvordan skal de ekstra pengene brukes? Når du har fått svar på dette, er du klar for neste steg.

2 – Sett deg mål som kan nås

Når du vet hva du virkelig ønsker deg aller mest, og målet ditt er så motiverende at du er villig til å utføre de viktige oppgavene dag ut og dag inn, da er du klar for å legge planer og skride til verket. Sett deg først et (eller flere) klare og tydelige mål. Kanskje ditt overordnede mål inneholder flere delmål? Hva konkret ønsker du deg? Hva vil det koste i tid, penger og energi? Hva konkret må du gjøre fra dag til dag for å nå målet? Sett også en realistisk tidsfrist på målet (målene).

3 – Skaff deg en ærlig oversikt

Som nevnt i punkt 1, er det vanene våre som i stor grad bestemmer over pengesekken. Selv om du har satt deg noen motiverende mål, er det fortsatt viktig å jobbe videre med vanene dine for å sikre god fremdrift. For å kunne endre på noe, må du aller først finne ut hva som skal endres. Derfor er det viktig å skaffe seg en ærlig oversikt over tidligere pengebruk. Finn ut hva du har brukt penger på det siste året, og hvorfor. Det er nå du skal være dønn ærlig med deg selv. Hvor er det egentlig pengene renner ut? Dersom du synes det er vanskelig å holde kontroll på pengebruken selv om du har budsjett, bør du loggføre alt du bruker penger på fortløpende for å øke din egen bevissthet.

4 – Sett opp budsjett og lag en spareplan

Når du har satt deg noen motiverende mål, og har sett nærmere på forbruksvanene dine, da er det tid for å sette opp et budsjett som passer til dine mål i fremtiden. Det å sette opp et budsjett handler om å fordele pengene på en smartest mulig måte for deg, din livssituasjon og dine drømmer. Hvor er du villig til å redusere utgiftene for å få råd til det du ønsker deg aller mest? I budsjettet er det viktig å sette av penger til sparing både på kort og lang sikt. Sparing og investering er nemlig en av de viktigste nøklene for å få mer penger til overs i fremtiden.

5 – Regn ut din nettoverdi regelmessig

Se for deg at du selger alt du eier og samtidig nedbetaler all gjeld – hva sitter du igjen med da? Nettoverdien din er eiendeler minus gjeld, og dette nøkkeltallet vil fortelle deg mye om hvordan det egentlig står til økonomisk. Er du ung vil det være naturlig å ikke eie så mye, men formuen din bør øke i takt med alderen. Nettoverdien er det tallet du bør regne på regelmessig for å måle din økonomiske fremgang/tilbakegang. For å øke nettoverdien må du enten nedbetale gjeld eller spare/investere – og aller helst gjøre begge deler hver måned!

 

 

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *