Prislappen ved å IKKE ta bevisste pengevalg

Blogg_Helomvending

Prislappen ved å IKKE ta bevisste pengevalg

I løpet av livet tar vi enormt mange små og store valg, og en stor del av valgene vi tar har en kostnad enten i form av tid, energi eller penger. Men – har du tenkt på hvordan det å ikke ta bevisste valg også har en prislapp? Når det kommer til penger, kan det å forholde seg passiv i prinsippet bety at vi sier nei takk til en kiste med gull!

Vi nevner tre typiske områder mange unngår å ta et aktivt valg:

1 – VENTE MED Å SPARE OG INVESTERE

Mange har en forestilling om at de må vente til de har en godt betalt jobb, før de kan starte med sparing og investering. Men – risikoen ved å vente for lenge er at du aldri kommer i gang! Det er nemlig ikke mangel på penger som er den største utfordringen når det kommer til sparing og investering, men heller vanen med å spare. Det aller viktigste er å innarbeide gode sparevaner så tidlig som mulig, og det er ingen beløp som er for små. Barna mine sparer 10 % av ukelønna si hver uke, og selv om det kun er tjue kroner som går over til sparekonto ved lønningsdag, så blir det faktisk mer enn 1000 kroner i året. Penger de ellers ville brukt opp – garantert:-) Alle kan klare å spare noe – om det så er kun er en femtilapp i måneden. Det smarteste er selvsagt å plassere sparepengene der du får god avkastning – som for eksempel i et fond. Det å spare i fond krever at du klarer å sette til side minimum 100-300 kroner i måneden og tenker langsiktig (5 år eller mer). Jo raskere du får satt pengene dine i arbeid, desto bedre. Det er ganske utrolig hva tid og renter kan gjøre for pengene dine! Det å starte med sparing er raskt og enkelt, men allikevel et stort steg å ta for mange.

Kostnaden ved å la være:

Dersom du bruker opp hele lønna, går du ikke bare glipp av friheten ved å ha litt oppspart, men du kan gå glipp av verdifulle renter på pengene dine i tillegg. Dersom du sparer 300 kroner i måneden i et indeksfond som gir potensielt 10 % rente, kan beløpet bli til 60 435 om 10 år. Penger som kanskje allikevel ville ha forsvunnet i det store dragsuget…

2 – VÆRE BEVISSTLØS MED TANKE PÅ DAGLIG FORBRUK

Selv de som tjener godt, kan også oppleve at det stadig er tomt på konto før neste lønn. I mange tilfeller er det ikke størrelsen på inntekten som avgjør hvor godt en sitter i det på sikt, men det er størrelsen på utgifter som kanskje betyr aller mest. Dersom du skal få mer ut av de hardt tjente pengene dine, er det viktig å ha et bevisst forhold til pengebruken ved å se nærmere på egne holdninger og vaner. I tillegg er det mye å spare ved å bli mer prisbevisst. Uten et budsjett og gode rutiner er det utrolig lett å sløse – MYE.

Kostnaden ved å la være:

Det er selvsagt individuelt hvor mye det er å kutte, men jeg har selv erfart hvordan det å bli mer prisbevisst i matbutikken og samtidig ha fokus på null sløsing, har spart min familie på fire, for minst 50 000 kroner i året – kun i matutgifter.

3 – UTSETTER I DET LENGSTE Å TA STEGET INN PÅ BOLIGMARKEDET

Vi trenger alle tak over hodet og det koster å bo enten man kjøper bolig, eller velger å leie. Forskjellen er at når du kjøper eget, betaler du ned på noe som en gang blir ditt. I tillegg får du være med på prisstigningen i markedet når du er boligeier. På den måten får du en mulighet til å bygge opp egenkapital raskere. Dersom du leier bolig, betaler du ned på en eiendom som tilhører noen andre, og den dagen du flytter sitter du igjen med kroner null. Derfor bør du ikke vente lenger enn du må, før du investerer i egen bolig. Det er selvsagt helt nødvendig for de aller fleste å leie sitt første krypinn, men det er smart å starte så tidlig som mulig å spare til egen bolig, og samtidig legge en plan for hvordan du skal få det til. Noen velger å spleise med venner eller familie når de kjøper sin første leilighet, og det kan være en fin inngangsbillett til boligmarkedet.

Kostnaden ved å la være:

La oss si Eva leier bolig i 15 år. For enkelhetens skyld sier vi hun betaler 10 000 i måneden i disse årene. I løpet av 15 år har hun innbetalt 1 800 000 kroner – uten å sitte igjen med noe.

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *