Frykten for at naboen skal få mer…

Helomvending Blogg
Frykten for at naboen skal få mer

FRYKTEN FOR AT NABOEN SKAL FÅ MER…

Jeg husker godt da vi var små, og foreldrene mine hadde kjøpt brus til lørdagskvelden. Jeg og søsteren min lå med haka på bordkanten og fulgte nøye med når glassene ble fylt. Det var veldig viktig at søsteren min ikke fikk en dråpe mer enn meg, og hun følte det på akkurat samme måte overfor meg. Det måtte deles helt likt, hvis ikke ble det urettferdig.

Denne frykten for at andre skal få mer, har heldigvis bleknet kraftig med årene. Etter hvert har jeg erfart at det er mer der det kommer fra. Vi skal få slukket tørsten og spist oss mette i dag også – ser det ut til. Jeg er ikke lenger redd for at noen skal ta et litt større kakestykke enn meg selv. Fordi jeg uten å sammenlikne meg med andre, er fornøyd med det jeg allerede har fått. Med alder og erfaring er det lettere å akseptere at det er forskjeller mellom folk. Det som er dumt er at mange blir så opphengt i det urettferdige med at noen har fått mer, at de rett og slett saboterer for seg selv og setter stopper for sine egne muligheter.

Valgets kval – en tankevekkende historie jeg hørte en gang (gjenfortalt etter egen husk)

Per og Pål var arge konkurrenter. De drev hver sin jernvarehandel i samme by, og de konkurrerte alltid om å være best! Hvis Per hadde tatt inn en ny type gressklipper, skyndte Pål seg å gå til anskaffelse av den samme – pluss en enda bedre modell. Dersom Pål ansatte en ekstrahjelp, tok det ikke mange dager før Per utlyste en ledig stilling. De fulgte hverandre med argusøyne og gned seg i henda dersom det buttet litt imot hos konkurrenten, for de var ikke spesielt begeistret for hverandre. Da årsregnskapet lå ute, var det selvsagt om å gjøre å være best der også. Slik holdt de på år etter år. En dag Pål ryddet i kjelleren oppdaget han en gammel oljelampe. Han dro opp en flik av skjorta og pusset litt på den. Opp av lampen kom en ånd, akkurat som i eventyrene! Ånden hadde følgende å meddele: «Som takk for at du slapp meg ut, skal du få ett ønske av meg. Du kan ønske deg hva du vil, men det er en liten hake… Uansett hva du ønsker deg vil Per få det dobbelte. Pål måtte tenke seg grundig om. At Per skulle få det dobbelte av hva han fikk, var vanskelig å svelge. Etter en lang tenkepause sa Pål følgende til ånden: «Jeg ønsker å bli blind på det ene øyet!»

Ville du sagt nei takk til å tjene litt ekstra?

Er det virkelig sånn at noen er så redde for å gi noe til andre, at de heller avstår fra å få litt ekstra til seg selv? Mange av oss har en iboende frykt for at andre skal få mer, og dette gjelder også investeringer. Hva om fondet jeg har valgt ikke kaster av seg like mye som det naboen valgte? Eller hva om jeg må betale skatt! Mange er så redd for å betale skatt, at de faktisk heller sier nei takk til å tjene de ekstra pengene. Hvis vi ikke er villig til å gi, vil vi heller ikke få så mye tilbake…

Lykken er ikke å ha mest mulig – lykken er  å være tilfreds med det man har

Husk at det ikke handler om å få mest, men det handler om å få mer enn du ville gjort om du ikke hadde foretatt deg noe. Vi blir mer tilfreds om vi fokusere på det vi faktisk har, og ikke det som mangler. Det vil som regel lønne seg å spare og investere, selv om du må betale skatt av gevinsten. Det vil også lønne seg å spare, selv om naboen sparer enda mer.☺


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *