For veldig mange betyr desember halv skatt på lønn, og dermed mer penger å rutte med i årets siste måned. Noen får kanskje en uventet stor julebonus, en raus pengegave eller kanskje arv? Det å få inn ekstra penger, er en gylden mulighet til å styrke økonomien din. Men – dersom du ikke har en plan for hvordan du ønsker å bruke disse pengene, har de ekstra kronene lett for å forsvinne i det store dragsuget. Høres det kjent ut?
Så hva er smart å gjøre med de ekstra pengene?
1 – Betal gjeld
Dersom du har dyre forbrukslån, eller annen gjeld som tynger deg, bør du kvitte deg med dette så snart som mulig – og før du bruke penger på noe annet. Billån bør som regel betales i takt med verditap på bilen. Boliglån og studielån bør som regel nedbetales i henhold til betalingsplanen, og det er ikke nødvendig å betale mer enn planlagt, i hvert fall ikke så lenge lånerenta er såpass lav som den er pr i dag. I stedet for å bruke julebonusen til å betale ekstra avdrag på gjeld med lav rente, kan det være mer lønnsomt å investere pengene. Se punkt 4.
2 – Invester i egen bolig
Dersom du ikke allerede eier egen bolig, kan det være smart å investere i egen bolig, eller spare til egenkapital. Et sted skal man bo, og det koster penger enten man eier eller leier. Forskjellen er at dersom du eier egen bolig, nedbetaler du på noe som en gang blir ditt, i tillegg til at du får med deg verdistigning på eiendommen gjennom årenes løp. Dersom du allerede eier egen bolig, kan det være lurt å sette av en sum til oppgradering og vedlikehold som fører til verdiøkning av boligen din.
3 – Fyll på bufferkontoen din
Som en gylden tommelfingerregel bør man ha omtrent tre månedslønner oppspart til “regnværsdager”. Har du lite penger i bakhånd, og du vet at uforutsette hendelser vil bety trøbbel for økonomien din, bør du fylle på bufferkontoen nå.
4 – Sett pengene i arbeid
Dersom punkt 1, 2 og 3 allerede er oppfylt, så kan det være lønnsomt å investere noen av pengene i for eksempel fond eller aksjer – dersom du har en langsiktig plan med sparingen (5 år eller mer). Ved å investere pengene dine, vil du kunne tjene ekstra penger på pengene dine – mens du sover.
5 – Sett av en liten sum til luksus og moro
Før du bruker noen av de ekstra pengene, bestem deg på forhånd hvor mye du skal bruke på luksus og moro. Hvor stor andel av disse pengene synes du det er greit å sløse bort? Vi anbefaler at du ikke bruker mer enn 10 % til sløseposten. Dersom du planlegger hva du skal unne deg, og bruker pengene klokt, vil du kunne sløse litt med god samvittighet. Det høres kanskje kjedelig ut å ikke bruke mer penger på luksusvarer og moro, men i det lange løp vil du neppe føle deg noe lykkeligere dersom du sløser bort alt. Det å ha valgfrihet og økonomisk trygghet kan også betegnes som luksus – ikke sant?
Vi ønsker deg en fredfull julehøytid:-)
Tekst: Henriette W. Quanvik
Foto: Beate Willumsen