Hvordan en penge-faste kan restarte forbruksvanene dine fullstendig

Helomvending blogg om privatøkonomi og personlig utvikling - pengefaste
Hvordan en pengefaste kan restarte forbruksvanene dine fullstendig - Helomvending Blogg

HVORDAN EN PENGE-FASTE KAN RESTARTE FORBRUKSVANENE DINE FULLSTENDIG

Mange er kjent med prinsippet om å gå på diett, dersom en ønsker å gå ned i vekt – men har du tenkt på hvordan en faste hva gjelder pengene dine kan få fart på sparingen? Det å kontrollere pengebruken er ofte lettere sagt enn gjort. Det kan være vanskelig å bare justere litt, og for mange er det lettere å forholde seg til «enten eller» – slik som ved full faste. I en penge-faste skal du ikke bruke penger på noe utover det som er livsnødvendig i en periode på helst 60 dager eller mer. Dersom du er ekstra motivert klarer du kanskje til og med ett år?

Hvordan gjør man det?

I en fasteperiode skal du rett og slett kutte ut ALLE unødvendige kostnader. Det eneste du skal bruke penger på er mat, boutgifter, forsikringer, avdrag på lån, skatt, eventuelle medisiner og andre livsnødvendige ting. Alt annet skal skrelles bort. Synes du at det er vanskelig å avstå fra abonnementer og liknende? Husk at du kan få det tilbake når fasten er over. Det kan ta noen uker å gå igjennom alt du bruker penger på, men det er en utrolig effektiv måte å restarte forbruksvanene dine. Etter fasten kan det til og med være at du finner ut at ting du trodde var viktig for deg, ikke er så viktig likevel.  

Still deg selv de rette spørsmålene

I en fasteperiode er det viktig å stille seg selv gode spørsmål når fristelser dukker opp. Dersom du likevel ønsker å kjøpe noe, gi deg selv en dag eller to til å tenke på det. Du vil bli overrasket hvor fort “behovet” blir glemt når det er ute av synet, dersom det ikke er veldig viktig. Her er noen spørsmål du kan stille deg når du står overfor en kjøpssituasjon:

  • Er det livsviktig eller kan det vente?
  • Har jeg noe annet jeg kan bruke istedet?
  • Kan jeg låne det av noen?
  • Ønsker jeg meg dette mer enn det jeg sparer til?
  • Kan jeg få det til en rimeligere penge?

Nøden lærer naken kvinne å spinne

Dersom du virkelig var i pengeknipe og du var tvunget til å klare deg på et minimum, så er det helt sikkert mange ting du ville klart å gjøre selv. Prøv å tenk som om du ikke har noe valg. Du vil bli overrasket over hva du kan få til. Tenk igjennom hva du vanligvis setter bort til andre, som du kan gjøre selv uten at det koster deg noe særlig ekstra.

Fordelene med å gå igjennom en fasteperiode

En klar fordel er jo at du etter en slik periode vil ha mer penger til overs, men det er flere positive effekter du kan få fra en faste. Du vil sannsynligvis ha restartet noen av vanene og holdningene dine. Du vil trolig lære deg å sette mer pris på de tingene du allerede har. Du vil kanskje bli langt mer bevisst når du tenker på hva du virkelig trenger og ting du bare har lyst på, og du vil kunne oppleve større valgfrihet når bankkontoen vokser.

Tar du utfordringen med en 60 dagers penge-faste?


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom, forfatter, hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf og kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *