Jeg kjøpte ikke klær på 5 år, noe som sparte meg for 100 000 kroner

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling - kjøpestopp
Helomvending Blogg - Jeg kjøpte ikke klær på 5 år

JEG KJØPTE IKKE KLÆR PÅ 5 ÅR, NOE SOM SPARTE MEG FOR 100 000 KRONER

I begynnelsen av 2009 gikk jeg igjennom en tøff skilsmisse og jeg hadde ikke før stablet meg på beina igjen, før jeg ble alvorlig syk høsten 2010. Etter en lengre utredning ble det funnet en stor hjernesvulst! Operasjonen gikk bra og jeg skulle bli helt frisk, men det ville ta tid. Etter ett år som sykmeldt, måtte jeg klare meg på tilnærmet halvparten av det jeg hadde vært vant til å leve for tidligere. Denne krisen gjorde meg ekstra bevisst på hva jeg hadde brukt penger på før, og jeg innså at mye av det jeg pleide å kjøpe, var ting jeg egentlig ikke trengte. Jeg har alltid vært relativt nøktern hva gjelder bruk av penger, men sykdomsperioden tvang meg til å kutte til beinet. Det gikk sport i det å få mest mulig ut av pengene mine i denne perioden og jeg brukte bare penger på det som for meg var livsnødvendig. Da jeg etterhvert ble helt friskmeldt, så bestemte jeg meg for å holde på de gode vanene jeg hadde innarbeidet. Det ga meg en god følelse å ikke bruke penger på ting jeg ikke trengte, og jeg bestemte meg for full kjøpestopp av klær – i første omgang i ett år.

Hva var drivkraften bak dette prosjektet?

Våren 2013 reiste jeg på en jentetur til New York – en tur vi for øvrig hadde planlagt og spart til i 3,5 år. Jeg bestemte meg for at jeg skulle handle det jeg trengte av klær og sko på denne turen, for deretter å sette full stopp for alt av kleskjøp i ett år. Jeg hadde nettopp startet som selvstendig næringsdrivende fotograf, og visste at det mest sannsynlig ville bli noen magre år før jeg fikk stablet firma på bena. Det var viktig for meg å spare mest mulig, så jeg i minst mulig grad skulle bekymre meg om det ble lite eller ingen inntekt i perioder. I tillegg kjente jeg på ubehag hva gjelder bruk og kast kulturen, og all den sløsingen med ressurser som belaster miljøet vårt. Dersom jeg klarte å gjennomføre dette ville jeg både spare miljøet og penger.

Da jeg først var i gang med kjøpestopp, gikk det som en lek.

Jeg kjøpte ikke så mye som en truse eller sokk i løpet av perioden jeg hadde full kjøpestopp av klær. Da det første året var gått, følte jeg at det hadde gått lekende lett, så jeg bestemte meg for å ta ett år til. Etter to år følte jeg fortsatt at det ikke var noe problem, så jeg fortsatte spareprosjektet på ubestemt tid. Etter 4,5 år bestemte jeg meg for å holde ut i 6 måneder til, sånn at det til sammen ble 5 år med kjøpestopp. Det som skjedde etter at prosjektet var ferdig, var at jeg rett og slett ikke savnet kleskjøp. Den første turen på senteret for å kjøpe klær var skuffende. Jeg endte opp med litt nytt undertøy og et par singletter. Så gadd jeg rett og slett ikke mer. Jeg ble lei før jeg hadde begynt! Det siste snaue året har jeg brukt ca 6000 kroner på klær, så jeg har på ingen måte tatt av. Jeg føler at forbruksvanene mine har endret seg for alltid.

Jeg sparte minst 100 000 kroner i løpet av 5 år.

Som nevnt har jeg alltid vært relativt nøktern og jeg anslår at mitt tidligere klesbudsjett lå på cirka 20 000 kroner i året (i snitt 1 666 i måneden). Det betyr at jeg sparte 100 000 kroner på å ikke kjøpe klær på fem år. Jeg har flere venninner som antar at de bruker mye mer enn dette på klær i snitt i måneden. Det betyr at mange har et stort sparepotensiale bare ved å kutte ut kleskjøp i ett år. Noe jeg er ganske sikker på at de aller fleste vil klare. Kanskje det er flere ting du tenker du kan klare deg uten i ett år, for å kunne spare enda mer!

Jeg styrte unna fristelser og sa ja takk til arvetøy.

I perioden jeg hadde kjøpestopp på klær, oppdaget jeg at det var flere positive ringvirkninger. Jeg sparte ikke bare penger på klær ved å holde meg unna butikker. En positiv ringvirkning ble at jeg også sparte penger på andre ting som var lett å ta med i slengen, som blant annet interiørstæsj! Når jeg ikke ble utsatt for fristelser, så savnet jeg heller ikke å kjøpe ting generelt. Det er viktig å nevne at jeg har vært heldig å arve en del tøy av venninner, sånn at følelsen av å være “ny” ikke ble helt borte.

Jeg pleier å reparere det som er ødelagt, eller syr om det som ikke passer.

For mange år siden fikk jeg en brukt symaskin i gave. Det er en gave som har fortsatt å gi, for den har spart meg for mye penger. Er det hull i en genser reparerer jeg det. Knapper som har falt ut syr jeg fast igjen. Jeg er ingen sy-ekspert, men jeg klarer å modifisere arvetøy med enkel søm, legge opp eller ned, slik at det passer som jeg ønsker.

Hvorfor kjøper vi egentlig så mye klær?

Det er veldig mange som føler at de ikke har noe å ha på seg, til tross for at klesskapet er stappfullt. Jeg tør påstå at de aller fleste som bor i Norge, har mer enn nok klær. Vi kjøper ofte klær fordi vi ønsker å føle oss vel, ikke fordi vi fryser… For hvis klær handlet om å holde på varmen, kunne vi egentlig tredd på oss hva som helst. Klær handler veldig mye om forfengelighet – og forfengelighet koster penger. Men – det går faktisk helt fint å kle seg pent uten å hele tiden kjøpe nytt. Når jeg forteller folk at jeg ikke kjøpte klær på 5 år, blir de forundret og jeg hører ofte: “Men – du er jo som regel velkledd!?”. Dersom du har god oversikt over klærne dine og samtidig forsøker å være litt kreativ, vil du stadig kunne finne nye kombinasjoner med det du har. Visste du at dersom du har 4 bukser, 4 overdeler og 4 skjerf – så kan du få så mye som 64 forskjellige antrekk! Det er mye penger å spare ved å bli mer bevisst og kreativ.

Hilsen

Signatur Beate


Tekst: Beate Willumsen

Foto: Henriette W. Quanvik

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *