4 ting de fleste bruker alt for mye penger på

blogg om privatøkonomi og selvutvikling
Helomvending Blogg - ting de fleste bruker alt for mye penger på

(Noen av tipsene vi gir i denne bloggen gjelder selvsagt under normale forhold – uten Covid-19 lockdown)

[Blogginnlegget ble første gang publisert 5. juni 2019.]

Det er spesielt fire store poster i budsjettet hvor mange husholdninger bruker alt for mye penger. I gjennomsnitt bruker Nordmenn cirka 50 % av lønna på kun disse fire poster i budsjettet. Det å velge en mer nøktern livsstil, vil kunne gi store besparelser for mange.

MAT OG DRIKKE

Dette er et område hvor mange forsvarer de høye utgiftene sine, nettopp fordi god mat og drikke er viktig for folk. Selv om en stor andel av befolkningen har en idé om hva matutgiftene summerer seg til per måned, er det likevel ikke uvanlig at folk blir overrasket over hvor mye penger de faktisk bruker på mat og drikke. Det finnes ulike måter å spare inn penger når det kommer til alt vi dytter inn i brødluka – og det trenger ikke gå på bekostning av kvaliteten. I gjennomsnitt bruker Nordmenn ca 11 % av lønna på mat og drikke (restaurantbesøk kommer i tillegg), men det er selvsagt store individuelle variasjoner.

Her er noen tips til å redusere utgifter til mat:

1 – Sett opp ukesmeny

Det å planlegge hva du skal spise for hele uka, kan spare deg for både energi, tid og penger. Du slipper å reise mange turer på butikken. Du blir utsatt for færre fristelser når du handler mer sjeldent – og du unngår å kaste mat hvis du planlegger bedre. Du slipper også å bruke verdifull energi på å lure på hva du skal ha til middag når du kommer sliten hjem fra jobb.

2 – Sett en midlertidig stopper for restaurantbesøk, cafébesøk, take-away og kioskvarer

Gjør nødvendige forberedelser til middagen før du reiser på jobb. Legg i bløt, ta ut av fryseren og liknende, slik at det er lett for deg å lage middag raskt når du kommer sulten hjem fra jobb. Lag matpakke hver dag, hvis du ikke har lunsjordning på jobben. I tillegg bør du alltid ha et sunt mellommåltid og en vannflaske i veska, så du ikke faller for fristelsen til å kjøpe pølse og brus på vei hjem.

3 – Handle mesteparten av dagligvarer i lavprisbutikker

Det er mye penger å spare ved å handle mesteparten av det du trenger i lavprisbutikker, fremfor fullsortimentsbutikker. Det er også store prisforskjeller på varer som dekker nøyaktig samme behov – innenfor en og samme lavprisbutikk og innenfor samme type varer. Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker og sammenlikner priser og varedeklarasjoner. Det kan nemlig være store summer å spare i løpet av ett år, ved å blir mer prisbevisst.

4 – Følg med på tilbud

Det kan være lønnsomt å planlegge ukesmenyen ut ifra hva som er ukens tilbud. Dersom det er tilbud på såpe, vaskemidler, tannkrem og liknende lønner det seg å kjøpe inn et ekstra lager. Dette er varer du trenger fortløpende, men som du ikke bruker mer av dersom du har litt ekstra i hus. Varer som fører til økt konsum som for eksempel brus, godteri, kjeks og liknende, er ikke lønnsomt å hamstre inn i store mengder – selv om det er tilbud. Du husker kanskje sist det var priskrig på smågodt? Hvor mange kjøpte ikke inn store mengder fordi det var så billig. I kroner og øre ble det kanskje mer enn det ellers ville ha vært – og for ikke å snakke om alt det ekstra godteriet som ble fortært.

5 – Drikk kun vann fra springen

Mange bruker unødvendig mye penger på drikke i form av brus, juice, smoothies, kaffelatte med mer. Dersom du konsekvent slukker tørsten med gratis vann fra springen vil du sannsynligvis spare deg selv for titusenvis av kroner i året, hvis du ikke allerede har denne vanen selvsagt… Ha alltid med deg vannflaske i veska, som du kan fylle opp etter behov.

UNDERHOLDNING

Vi har alle behov for å slappe av og bli underholdt i blant, men underholdning har ofte en prislapp som ikke alle har et bevisst forhold til. Har du oversikt over hva du bruker på blader, aviser, bøker, film, kino, teater, konserter, pubrunder, fornøyelsesparker, badeland, strømmetjenester, spill, telefon, internett, apper etc. – listen er lang… Dersom du ønsker å spare penger, vil du mest sannsynlig finne noen poster i denne kategorien som du kan klare deg uten for en periode.

Her er noen tips til hvordan du kan redusere utgifter til underholdning:

1 – Let etter gratis arrangementer

Det finnes ofte en hel del gratis arrangementer du kan gå på. Følg med på Sosial medier, eller i lokalavisen. Det kan være boklanseringer, byvandring, gratis foredrag eller frokostseminarer, kunstutstillinger eller gratis konserter. Slike gratis arrangementer kan være en fin måte å hente nye impulser og lære noe nytt, uten at det koster noe annet enn tiden din og eventuelt en togbillett. Husk å ta med vannflaska og matpakke som du kan spise på en benk i parken;-)

2 – Kutt ut diverse medier og apper

Ta en gjennomgang på alt du abonnerer på. Har du for eksempel flere TV-kanaler enn du egentlig bruker? Abonnerer du på ulike strømmetjenester på grunn av en og annen serie? Eller hva med apper på smarttelefonen? Er det små summer som blir trukket fra konto hver måned, som du har oversett? Tilbudene om underholdning enormt mange, men du vil ikke ha tid til å få med deg alt uansett. Mest sannsynlig vil du få alt du trenger fra noen svært få kanaler. Dersom du skreller bort mest mulig i denne kategorien vil du ikke bare spare penger, men du vil også fjerne mye støy og tidstyver fra hverdagen.

3 – Dra på utflukter og ferie utenom sesong. 

Det å reise på ferie, helgetur eller dagsutflukt kan være langt rimeligere utenom sesong hvis du har muligheten til det. Du vil kunne finne flybilletter, inngangsbilletter til parker og hotellrom til redusert pris hvis sesongen er på hell og det er få besøkende. I tillegg slipper du store folkemengder og milevis med kø, noe som er et stort pluss i tillegg spør du meg. Det er også en kjent sak at restauranter og caféer skrur opp prisene når det er stor pågang, mens det i lavsesong vil være muligheter for å kunne spise og drikke til en rimeligere penge.

4 – Si opp abonnement på blader, aviser og bøker

Selv om det er mye spennende lesestoff i bokhandlere og bladhylla som er fristende å kjøpe, så finnes det i tillegg en mengde gratis informasjon og lesestoff lett tilgjengelig. Dersom du virkelig skal spare penger er dette en post som kan settes på hold. Du kan lese aviser, bruke internett og låne bøker helt gratis på biblioteket. Det finnes mange spennende og interessante blogger du kan følge helt gratis, og det er også fortsatt mange nyhetsartikler som er helt gratis på nett. Du kan heller ønske deg bøker og abonnementer til bursdag eller jul for eksempel.

BOLIG

Boutgifter er den aller største posten i budsjettet for folk flest. Vi trenger alle et sted å bo, så dette er ikke en post du kan kutte ut – MEN det er allikevel viktig å velge en boform som passer til inntekten. Dersom en velger en altfor dyr bolig kan man risikere å “bo seg ihjel” som det sies. Det vil si at du bruker alt for stor andel av lønna på å betale for tak over hodet. En ting er hva en betaler i lån/avdrag/husleie, men kostnadene til blant annet forsikring, boligskatt, strøm og vedlikehold vil også variere mye ut i fra boform. I gjennomsnitt bruker nordmenn ca 22 % av lønna på bolig, lys og brensel (SSB 2018), men det er selvsagt store individuelle variasjoner også her.

Tips til hvordan du kan redusere boutgifter:

1 – Vurder om du kan leie ut et rom

Det kan være fint å spe på inntekten ved å leie ut et rom, til for eksempel en student eller skoleelev som må pendle. I tillegg kan det være hyggelig å ha en ekstra person i hus. Det er selvsagt viktig å velge rett person og være nøye med intervjuprosessen, slik at ordningen er til å leve med.

2 – Velg en rimeligere boform

Dersom boutgiftene er alt for høye, vil det å flytte til noe rimeligere være en nødvendighet for noen. Det er selvsagt ikke noe en gjør med lett hjerte, og for mange kan det å flytte være en stor og tung prosess. I det lange løp kan det gi langt større økonomisk frihet i hverdagen, og av den grunn være verdt strevet.

3 – Flytt til et rimeligere område

Hvis du allikevel vurderer å flytte, kan det også være smart å vurdere ulike områder. Noen områder er det langt dyrere å bo enn andre. Hvilket område du bosetter deg i vil også være med å påvirke forbruksvanene dine. Det er lett å føle press fra omgivelsene med tanke på hvilke klær man går med, hva slags bil man kjører, hvilke ulike aktiviteter du eller barna deltar på og liknende. De fleste har et ønske om å passe inn i det sosiale miljøet der en bor, og det kan ha svært ulik prislapp forskjellig steder i landet.

4 – Vurder å spleise på bolig sammen med andre

Dersom du ikke eier egen bolig, og det å komme inn på boligmarkedet er et stykke utenfor rekkevidde, kan det å spleise med noen være en fin inngangsbillett. Det er viktig at du kjøper sammen med noen du stoler på og går godt overens med. I tillegg er det viktig at dere har en solid skriftlig avtale dere imellom. I mange tilfeller vil det være lavere månedlige utgifter ved å eie noe, enn ved å leie hvis man gjør det på en smart måte. I tillegg vil du nedbetale på noe som en gang blir ditt, fremfor å “kaste penger ut av vindu” hver måned.

TRANSPORT

Utgifter til transport er den nest største utgiftsposten for en gjennomsnittlig husholdning i Norge, etter boutgifter. I snitt bruker nordmenn hele 15 % av lønna til transport (SSB 2018). Det vil være store variasjoner på hvilket behov folk har til å transportere seg rundt. Noen har kanskje lang reisevei til jobb eller nærmeste butikk. Det kan være behov for kjøring til ulike fritidsaktiviteter, mange turer til hytta eller liknende. Mange velger bil fremfor offentlig transport av forskjellige årsaker. For noen er det tidsklemma som avgjør og for andre er kanskje ikke tilbudet for offentlig transport godt nok. Det er for mange også lett å velge det som er mest behagelig og tidsbesparende, selv om det koster mer.

Tips til tiltak for å redusere transportutgiftene:

1 – Undersøk om du kan samkjøre med andre

Det kan være mye penger å spare ved å inngå avtale med naboer eller kolleger om å kjøre sammen til og fra jobb. Det krever selvsagt litt ekstra planlegging og en relativt forutsigbar arbeidstid, men en slik ordning vil kunne spare både miljøet og lommeboka. En samkjøringsordning til og fra fritidsaktiviteter kan være enkelt å få til, og besparende for flere.

2 – Velg offentlig transport til og fra jobb

Hvis du har mulighet til å velge offentlig transport til og fra jobb, kan det være en gunstig løsning. Du får da i tillegg ekstra tid til å lese eller jobbe litt mens du frakter deg selv fra A til B, og du kan på denne måte også unngå lange bilkøer i rushtrafikken.

3 – Sykle eller gå så ofte du kan

Når du skal gjøre ulike ærend i nærområdet eller besøke venner, bør du vurdere om du kan sykle eller gå i stedet for å ta bilen. Det tar kanskje litt lenger tid, men du får i tillegg gratis mosjon på kjøpet. Dette alternativet har mange positive ringvirkninger for både miljøet, helsa og lommeboka.

4 – Se om du kan klare deg helt uten bil

Det å eie egen bil koster mye penger i både bensinutgifter, service og reparasjoner, årsavgift, forsikring og slitasje. Hvis du bor sentralt, kan det være verdt å droppe bilen helt hvis mulig. De gangene du trenger bil kan det være gunstig å leie, fremfor å eie. Dersom du ikke har lyst til å være uten bil for alltid, så kan du for eksempel bestemme deg for en gitt periode du skal leve uten bil. Hvert år uten bil vil kunne gi deg muligheten til å spare en god del ekstra penger.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *