8 typiske budsjettfeil mange gjør

Helomvending blogg om privatøkonomi og selvutvikling
8 typiske budsjettfeil mange gjør

8 TYPISKE BUDSJETTFEIL MANGE GJØR

En av grunnene til at mange gir opp budsjettet, er at de ikke får det til å stemme uansett. Det at en bommer fullstendig på budsjettet kan ha flere årsaker, men vi ønsker å gi deg 8 typiske feil mange gjør når det kommer til budsjettering, og hvordan løse dem.

Budsjettfeil nr 1: Gjetter deg til størrelsen på utgiftene

Når du skal sette opp et budsjett for første gang, så har du neppe full oversikt over alle utgiftene dine ut i fra egen hukommelse (i så fall blir jeg mektig imponert). Du bør starte med å få oversikt over de faste utgiftene dine som husleie, lån/avdrag, strøm, forsikringer og lignende. Rett og slett alle regninger som kommer jevnt og trutt til faste tider. Denne kartleggingen er ganske enkel å få til. Når det kommer til generelt forbruk, blir det straks litt vanskeligere. De færreste husker veldig godt når det kommer til pengebruk. For at du skal få full oversikt over det du vanligvis bruker penger på, er det nyttig å ta en gjennomgang på hva du har brukt penger på det siste året. Dette gjør du ved å gå igjennom alle kontoutskrifter i nettbank og eventuelt kredittkortregninger. Det du finner ut etter en slik gjennomgang vil være et utgangspunkt for ditt nye budsjett, men det er ikke dermed anbefalt at du skal fortsette å bruke pengene på samme måte som før. Du vil mest sannsynlig oppdage at du har brukt alt for mye penger på enkelte poster, som du kanskje bestemme deg for å redusere eller kutte ut. En gjennomgang på hva du har brukt penger på er et regnskap over hva som faktisk har skjedd i fortiden. Et budsjett handler om å ta styringen og bestemme deg for hvordan pengene skal fordeles i fremtiden.

Budsjettfeil nr 2: Loggfører ikke pengebruken

Når du først har gjort jobben med å lage et detaljert budsjett, bør du selvsagt også sørge for at du følger planen. Et budsjett som bare blir liggende i en skuff gjør lite nytte for seg. For å klare å følge budsjettet bør du loggføre alt du bruker penger på. Mange synes det er vanskelig å overholde for eksempel matbudsjettet, og da kan det være nyttig å bryte månedsbudsjettet ned til ukesbudsjett. Når du vet hvor mye du har bestemt deg for å bruke, er det mye lettere å tilpasse seg denne summen. Du blir da tvunget til å være mer nøye med å planlegge, sjekke priser og utnytte rester for å få pengene til å strekke til. Du blir også mye dyktigere til å utsette behov, dersom du følger et budsjett. Det er helt greit og ufarlig å måtte vente litt ekstra før en bruker penger på ting som ikke er livsnødvendig.

Budsjettfeil nr 3: Glemmer å ta med viktige poster

Det kan være fort gjort å glemme å ta med utgifter som kommer bare en til to ganger i året, eller utgifter til for eksempel gaver, frisør, tannlege og lignende som en ikke nødvendigvis bruker penger på hver måned – men som du vet du kommer til å bruke penger på i løpet av året. Dersom du har gjort en grundig gjennomgang på hva du har brukt penger på tidligere, er sjansen større for at du vil klare å få med deg det meste i budsjettet. Selv om du kun kjøper gaver til jul og kanskje bursdag, så er det viktig å sette av et månedlig beløp til disse tingene, slik at belastningen på lommeboka ikke blir så stor når den tid kommer. Det finnes en rekke standardbudsjetter, men det er viktig å forstå at et budsjett er personlig og det må tilpasses individuelt. Det er stor forskjell på hva folk velger (eller kan) bruke penger på. Når du først har kommet inn i vanen med å budsjettere, vil du etterhvert fange opp det aller meste du pleier å bruker penger på. Det er også lettere å se hvor du kan kutte dersom det trengs.

Budsjettfeil nr 4: Ingen buffer

Selv om du har gjort en grundig jobb med budsjettet, kan du være ganske sikker på at uforutsette ting skjer. Det vil være hendelser som er umulig å planlegge for, som for eksempel en tann som må rotfylles, en vaskemaskin som ryker, bil som må på uventet service, en trafikkbot, et vannrør som sprekker, du mister jobben, eller enda verre – du blir langvarig syk… Som en tommelfingerregel bør en ha minst tre månedslønninger oppspart som en buffer til regnværsdager. Det tar selvsagt tid å spare opp en slik buffer, men det skjer i hvert fall ingenting om en ikke starter. Begynn der du er, med det beløpet du klarer å spare og aksepter at det vil ta tid å bygge en solid buffer. Litt penger i bakhånd er bedre enn ingenting. Etterhvert som bufferen vokser, vil også din økonomiske trygghet vokse, som igjen fører til at du vil kunne håndtere små pengekriser uten stress og søvnløse netter.

Budsjettfeil nr 5: Ingen sløsepost

Det er med penger som det er med mat – det er utrolig kjedelig å leve på streng diett hele tiden. For at livet ikke skal føles for grått og kjedelig, er det viktig å sette av en sum penger til sløsing. Altså penger du kan bruke på ting du egentlig ikke trenger – med god samvittighet. Hvor mye du har råd til å sløse bort finner du ut etter at du har dekket opp for alt som er livsnødvendig pluss det vanlige forbruket som er viktig for deg, i tillegg til sparing. Hvor mye penger er du villig til (kan du bruke) på luksus og moro? Alle mennesker sløser i større eller mindre grad, så det er like greit å ta høyde for litt sløsing først som sist. Det er stor forskjell på planlagt sløsing og uplanlagt sløsing. Uplanlagt sløsing er penger som forsvinner uten at du skjønner hvor de blir av, mens planlagt sløsing gir deg full kontroll på pengebruken uansett.

Budsjettfeil nr 6: Uklart skille mellom “må ha” og “vil ha”

Når alt kommer til alt er det i grunn ikke så mye vi trenger for å overleve. Når du skal klassifisere alle livsnødvendige utgifter, er det viktig å være bevisst. Veldig mange vurderer ting de vil ha som livsnødvendig, mens det i virkeligheten er luksusvarer og tjenester det dreier seg om. Det er også viktig å moderere “må ha” kategorien. Det er riktig at du må ha mat, men du må ikke kjøpe de dyreste varene og du må ikke spise ute… Du trenger tak over hodet, men du må ikke bo i en stor villa i et eksklusivt nabolag, eller en penthouse leilighet midt i byen. Du er kanskje avhengig av transport, men det er ikke sikkert du må ha bil, i hvert fall ikke den dyreste og fineste varianten. Budsjettering krever en god porsjon refleksjon og selvdisiplin, dersom du ønsker å få mest mulig ut av pengene dine.

Budsjettfeil nr 7: Du justerer ikke budsjettet jevnlig

Det er ikke nok å sette opp et budsjett bare en gang også er du ferdig med det, dessverre. Livet endrer seg, du endrer deg, og det gjør også inntekter og utgifter. Et budsjett må justeres fortløpende og i takt med endringer. Dersom det ikke har skjedd noen spesielle endringer i livssituasjonen din på en stund, kan det likevel være lurt å ta en årlig gjennomgang av budsjettet, for å finjustere og eventuelt fange opp endringer du ikke har lagt merke til. For eksempel kan det hende at strøm og forsikringer har økt uten at du har fått det med deg. Eller kanskje du oppdager et autotrekk på en tjeneste du har glemt å avbestille. Dersom en ønsker en stabil og ryddig økonomi, må en stelle pent med den hele tiden.

Budsjettfeil nr 8: Du har ikke budsjett

Den største budsjettfeilen er uten tvil å ikke ha budsjett i det hele tatt. Mange forbinder budsjett med begrensninger, og tenker at de vil få mindre å rutte med dersom de skal leve etter budsjett. Det er helt feil. Du har de pengene du har, hverken mer eller mindre. Det å sette opp et budsjett handler om å fordele pengene på en smartest mulig måte, som passer for deg, din livssituasjon og dine drømmer. Uten et budsjett har pengene lett for å forsvinne uten at du skjønner helt hvor de tar veien. Det å leve fra hånd til munn uten å ha en plan for å takle uforutsette hendelser, kan være en stressbelastning som kan gå på helsa løs. Dersom du ikke har et budsjett, anbefaler vi deg å sette opp et så snart du kan.

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

 

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *