5 tips for å lykkes med investeringer – selv om markedet er usikkert

5 TIPS FOR Å LYKKES MED INVESTERINGER – SELV OM MARKEDET ER USIKKERT

Mange vegrer seg for å investere når de hører at det er usikre tider, eller at det har vært et kraftig kursfall på Oslo børs. Det er ikke uvanlig at folk stiller spørsmål om hvorvidt de bør investere nå, eller vente på bedre tider. Tenk om prisene faller enda mer… Det aller beste tidspunktet å starte med sparing og investeringer er allikevel NÅ. Jo før, desto bedre!

Hvordan kan akkurat nå være et bra tidspunkt – nå som alt virker så usikkert? Boligprisene faller, oljekrisa ser ikke ut til å ta slutt og hva med den økonomiske situasjonen i resten av verden, handelskrig og liknende? Ja, det kan virke skremmende, og det er nettopp frykt som hindrer mange fra å investere. For å kunne høste gevinster, er en faktisk nødt for å trosse frykt og gå ut av komfortsonen – og nettopp nå er et bra tidspunkt for å trosse dystre spådommer og ta sjansen på å sette pengene i arbeid.

Grunnen til at akkurat nå er et bra tidspunkt, er fordi TIDEN er et av dine aller viktigste verktøy for å få mer ut av pengene. Jo tidligere du starter, desto bedre kan resultatet bli. Det vil alltid være usikre tider, markedet vil gå opp og ned, men historisk sett går det alltid oppover – på lang sikt. I og med at ingenting er sikkert, vil det være vanskelig å finne det perfekte tidspunktet for å handle, men høyst sannsynlig vil du taper mer ved å vente. Dessuten vil nedgangstider være et godt tidspunkt å investere, for da får du sannsynligvis handlet på salg!

5 tips for å lykkes med investeringer

1 – Ha alltid litt ekstra penger i bakhånd

Hvis du investerer i eiendeler som medfører kostnader bør du alltid spare opp en buffer i forkant, slik at du har nok penger til å betale uforutsette regninger. For eksempel, hvis du investerer i eiendom for utleie, må du sikre at du har råd til å stå uten leietaker i perioder. Du bør også ha en buffer til vedlikehold og annet uforutsett. Ved investering i fond og aksjer er det viktig at du bruker penger du kan klare deg uten. Det er selvsagt ikke lønnsomt om du må selge fondsandeler og aksjer med tap, fordi du trenger pengene til noe akutt.

2 – Ikke plassér alle eggene i én kurv

Fordel pengene på ulike investeringer for å spre risikoen. Har du en variert portefølje vil du kunne gå i pluss totalt sett, selv om flere av investeringene går i minus i perioder.

3 – Smør deg med tålmodighet

Tiden er kanskje ditt aller viktigste verktøy for å lykkes med investeringer. Jo mer tid og tålmodighet, desto større mulighet for god avkastning.

4 – Utvikle deg selv

En sikker måte å redusere risiko på er å utdanne seg selv.  Jo mer kunnskap og erfaring du har, desto lettere blir det å holde hodet kaldt når det stormer på børsen. For å lykkes med investeringer er det ofte viktig å ha is i magen.

5 – Gjør det enkelt til å begynne med

Det trenger ikke være komplisert å investere. Det aller viktigste er å velge et investeringsnivå som passer for deg, din livssituasjon, ditt kunnskapsnivå, din tidshorisont og liknende. Det finnes et investeringsnivå som passer for alle. Du kan faktisk gjøre det helt enkelt og lykkes med det. Det viktigste er å starte, også kan du gjøre mer kompliserte investeringer etterhvert som du får økt kunnskap og erfaring.

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobby investor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *