Hva gjør du når den ene sløser og den andre sparer – penger og ekteskap

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling
Hva gjør du når den ene sløser og den andre sparer - penger og ekteskap

HVA GJØR DU NÅR DEN ENE SLØSER OG DEN ANDRE SPARER – PENGER OG EKTESKAP

Det er ikke uvanlig å irritere seg over partnerens pengebruk i blant, men for noen blir den økonomiske uenigheten så stor at den ødelegger forholdet. Krangling om penger er faktisk en av de vanligste årsakene til skilsmisse, ifølge en Amerikansk undersøkelse.1J. Dew, S. Britt og S. Huston (2012) Examining the Relationship Between Financial Issues and Divorce. Family Relations, vol. 61, nr. 4, s. 615-628 Det er ikke nødvendigvis mangel på penger som fører til krangling, men rett og slett fravær av god kommunikasjon, systemer og rutiner.

Det å komme frem til en optimal fordeling av penger og oppgaver er en prosess som kan ta tid, og et spørsmål som ofte går igjen er: “Hva gjør jeg når jeg spinker og sparer, mens partneren min bare sløser…?”

I en ideell verden, hvor begge parter har samme utgangspunkt og det samme forholdet til penger, så skulle ikke en felles økonomi by på noen problemer. Dessverre er virkeligheten ofte mer komplisert enn som så. Det kan by på utfordringer med felles økonomi, dersom den ene har mye gjeld fra før, mens den andre ikke skylder noe. Det kan også oppleves problemfylt dersom den ene liker å spare mens den andre er glad i å sløse. Motivasjonen for å spare kan bli ødelagt dersom sparekontoen aldri vokser, men stadig tømmes. På den andre siden kan det føles frustrerende å ikke få bruke pengene som man vil. Her er tre tips som kan gjøre hverdagen enklere for par som ikke har et likt utgangspunkt eller samme syn på penger.

1 – Velg en delvis separat økonomi

En felles økonomi betyr at alt av inntekter, gjeld og sparepenger går i en og samme gryte. Dersom dere er uenige om hvordan pengene skal brukes og forvaltes, bør dere beholde en delvis separat økonomi, hvor dere holder sløsing og sparing utenfor fellesskapet. Deretter må dere bli enige om hvordan dere skal betale for alle felles utgifter. En slik fordeling kan være at dere betaler like store beløp til fellesskapet, eller at dere blir enig om en prosentvis fordeling av inntekten. Hva som blir en ryddig og rettferdig fordeling av penger og oppgaver, må dere selv komme frem til. PS! Det er uansett sjelden en suksessfaktor i et forhold dersom den ene lever som fattig og den andre som rik. Det vil si, at dersom den ene sitter igjen med null kroner etter at felles utgifter er betalt, mens den andre har råd til å leve et liv i sus og dus, så vil dette kunne ødelegge forholdet.

2 – Sett opp budsjett

For å få full oversikt over hva det koster å leve sammen, og hva dere har råd til å sløse og spare hver for dere, vil det være nødvendig å sette opp et felles budsjett. Når dere vet beløpet hver av dere skal betale til konto for felles utgifter, er det viktig at pengene overføres den dagen dere får lønn – før dere bruker penger på noe annet! På den måten skal det i prinsippet alltid være penger til å dekke opp for felles utgifter (hvis dere har gjort budsjettjobben nøye). Legg også til noen ekstra kroner på dette beløpet, slik at dere gradvis bygger opp en felles buffer til uforutsette regninger. Det kan også være en idé at den som har best kontroll på pengebruken tar ansvar for å styre felleskassa.

3 – Snakk sammen

Sist men ikke minst, er det aller viktigste verktøyet for å unngå pengekrangler – å snakke sammen. Dere bør ha jevnlig “møter” hvor dere snakker om økonomien, og hvor dere sammen blir enige om felles drømmer og mål. Dere må rett og slett bli enige om en felles kjøreplan. Hva ønsker dere å bruke tid, energi og penger på, som par og hver for dere? Det å få i gang de gode samtalene er ikke alltid lett i en travel hverdag, med jobb, barn og ulike forpliktelser som mange har. De daglige samtalene har lett for å dreie seg om ulike gjøremål. Hva skal vi ha til middag? Hvem henter på trening? Har du bestilt rørlegger? Når reiser du på seminar i morgen? Blir det sol eller regn på lørdag? Listen over gjøremål og hverdagsprat kan være endeløs til tider, men ikke glem å sette av tid til de viktige og litt dypere samtalene. Det vil lønne seg!

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *