Mange forbinder julestria med mye stress og mas og det kan føles som om kravene kommer fra alle kanter. Sjefen forventer at du setter inn et ekstra gir før årsavslutning, det skal vaskes, ryddes, bakes og du skal kanskje delta på alle mulige tilstelninger og juleavslutninger (riktig nok mest sannsynlig med noe moderasjon denne julen grunnet covid-19). I tillegg skal julegaver kjøpes inn og du vet at pengene kommer til å fly ut av kontoen. Den økonomiske belastningen som hoper seg opp i desember, kan i seg selv bli ganske stressende for mange.
En av hovedårsaken til at julestria blir overveldende og full av stress, er som regel at forberedelsene starter i siste liten. Det kan også tenkes at vi i tillegg skaper unødvendig store forventninger til hvordan en julefeiring skal være. Trenger barna virkelig 24 pakker før julaften? Må det være rent fra gulv til tak? Må det bakes syv slag? Den største gaven en kan gi er vel kanskje å være uthvilt og tilstede med familien – ikke utslitt som en skureklut med økonomiske bekymringer på toppen av det hele…
De som er aller best på å skape stressfri julehandel, starter sine forberedelser allerede i januar og kjøper/lager litt nå og da etter hvert som gode ideer og tilbud dukker opp. Når alle andre stresser rundt, sitter disse folka å nyter julefreden, går på julekonserter og liknende som gir dem glede. Men – det er vel ikke til å komme bort i fra at de færreste av oss er så fornuftige at vi planlegger for jul året rundt. Det er likevel mulig for de aller fleste å få til en stressfri julehandler, dersom planleggingen starter nå.
Her er 5 tips til en stressfri julehandel:
1 – START I GOD TID
Det aller viktigste for å unngå stress, er å starte i god tid! Det aller mest fornuftige er å starte allerede i januar (i hvert fall med sparingen), men for dere som ikke har kommet i gang ennå, er det nest beste tidspunktet å starte nå.
2 – OPPRETT EGEN SPAREKONTO FOR GAVER
Finn først ut hvor mye du har du råd/er villig til å bruke på julegaver totalt, slik at du kan sette opp et autotrekk på en månedlig sparesum frem til julegavene skal kjøpes inn. Ideelt sett burde du som nevnt gjøre dette allerede i januar, slik at sparebeløpet ikke blir så stort per måned. Hvis du ikke har satt til side noe ekstra hittil i år, bør du i alle fall spare ekstra fra de lønningene som gjenstår før julaften. Når du sparer i forkant, letter du den økonomiske belastningen i desember og stresset forbundet med dette.
3 – LEGG EN PLAN
Når du har bestemt deg for hvor mye du skal bruke totalt, bør du skrive en liste over hvem du skal gi gaver til, og deretter fordele summen på disse personene. Skriv også ned ideer til hva du kan gi til hver person på lista. Det er kanskje en klisjé å si at det er tanken som teller, men det ligger helt klart noe i det. De beste gavene ligger det ofte en mening bak. Har du noen gang fått en gave, hvor du er blitt overrasket over hvor godt den som gir gaven kjenner deg? Vedkommende har kanskje snappet opp noe du har sagt eller gjort, og gjennom gaven viser at han har “sett deg”! Gaver som treffer blink, trenger ikke nødvendigvis koste mye penger. Kanskje har noen sagt at de ikke ønsker seg noen verdens ting bortsett fra mer tid? Kanskje du da skal gi av tiden din, i form av et klippekort på barnevakt, vinduspuss, snømåking eller liknende? Eller kanskje du kan gi noe du har laget selv? En av de koseligste gavene jeg har fått var en hjemmestrikket genser, laget av restegarn fra ulike strikkeplagg jeg hadde som liten. Grunnen til at du skal legge en plan, er nettopp for at du skal få tid til å tenke over hva du skal gi hver enkelt. Når gaven er gjennomtenkt, blir det også mye hyggeligere å gi.
4 – SAMMENLIKNE PRISER
Når planen er lagt og du vet hva du skal kjøpe inn, bør du sjekke ulike alternativer og hvor du kan handle til best mulig pris. Gjør noen søk på prisjakt.no, kelkoo.no, prisguide.no og liknende nettbaserte prissammenlikningstjenester. Følg med på tilbudsaviser og nyhetsbrev. Det kan tenkes at noen av gavene du planlegger å kjøpe kommer på tilbud en supertorsdag, black friday eller andre tilbudsdager før jul. PS! Det er viktig at du kjenner ordinærprisen på en vare, før du kan bedømme et tilbud. Noen aktører lokker med supertilbud, som faktisk ikke er billigere enn ordinær pris. Det var et tilfelle for noen år siden, hvor en aktør solgte gressklippere på “tilbud”. Mange kunder gikk rett på limpinnen, men ironisk nok viste det seg i ettertid at dette tilbudet var dyrere enn samme vare til fullpris i andre butikker. Det er en stor fare for at du blir lurt som forbruker, hvis du ikke er ekstra oppmerksom på hva som er et godt eller dårlig tilbud.
5 – HANDLE PÅ NETT
Det å handle varer på nettet er behagelig og koronavennlig, og hvis du vet nøyaktig hva du skal bestille er netthandel i tillegg både effektivt og tidsbesparende. Når du handler på nettet er det viktig å starte i god tid, sånn at du er sikker på å få pakken levert i tide til julaften. Hvis du handler fra utlandet bør du beregne minst 4-6 ukers leveringstid. Hvis du ikke liker å handle på nettet, anbefaler vi å begrense antall turer til kjøpesenteret, og heller gjennomføre alle innkjøpene i løpet av ett besøk.
Stress ned med god planlegging og la julen fylles med kvalitetstid sammen med familie og venner, enkle opplevelser, tilstedeværelse, gode filmer, musikk, felles måltider og avslapning.
[Reklame for egen bok]
PENGER SOM VARER LENGER – NÅ KUN KR 199,-
«Penger som varer lenger» er en frisk pust av en økonomibok som både inspirerer og motiverer til å ta tak for å gjøre det beste ut økonomien og livet. Alle burde lese denne boken! – Aksjebloggen.no
Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)
Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)
Skriv din kommentar