Nei, du trenger ikke være proff for å tjene penger på børsen

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling

NEI, DU TRENGER IKKE VÆRE PROFF FOR Å TJENE PENGER PÅ BØRSEN

Det er ikke uvanlig å overkomplisere situasjonen når det kommer til investeringer på børsen. Det er heller ikke så overraskende at mange blir overveldet, nettopp fordi det er et hav av informasjon og valgmuligheter der ute. For å lykkes med investeringer er det viktig å forenkle dette kompliserte bildet vi ofte har av børsen og det som foregår der.

Investering vs trading 

En typisk fallgruve er at mange tror investering og trading er det samme, mens det i virkeligheten er to forskjellige ting. Dersom en klarer å forstå forskjellen på investering og trading blir alt straks litt enklere. Investering er når vi plasserer pengene våre et sted hvor vi får renter/avkastning på pengene, og lar investeringen være i fred i minst 3 år (helst 5 år) eller mer. Trading er når vi kjøper og selger verdipapirer innenfor en kort tidsperiode, alt fra for eksempel én dag til noen måneder, med mål om å hente ut gevinster fortløpende. Mange har en forestilling om at de vil tjene mer penger dersom de trader, men uten tilstrekkelig kunnskap og erfaring vil nok sjansen for å tape mye penger, være relativt stor.

Det enkleste er ofte det beste

Det er selvsagt fullt mulig å gjøre investeringer svært komplisert – dersom en har tid og energi til det. Men – døgnet har dessverre ikke nok timer for folk flest, til å skaffe nok kompetanse og erfaring til å gjøre kompliserte investering eller trade med suksess. Den gode nyheten er at investeringer trenger ikke være komplisert i det hele tatt, og det vil i tillegg som regel være langt mer lønnsomt å gjøre det helt enkelt, i følge en undersøkelse ledet av adferdspsykolog Gerd Gigerenzer.1Altman, Morris, Phd (2012): Behavioral Economics for dummies. John Wiley & Sons.

Amatører vs profesjonelle

I undersøkelsen skulle en gruppe uerfarne investorer plukke ut selskaper på den amerikanske og tyske børsen, ut i fra hvilke selskapsnavn de kjente til. De selskapene som ble plukket ut av amatørene ble deretter satt sammen til en portefølje. 2En samling verdipapirer, hvor man måler den totale avkastningen på alle investeringene samlet.

Den andre gruppen i undersøkelsen bestod av erfarne investorer. Denne gruppen hadde mye kunnskap og erfaring når det gjelder å plukke aksjer og dermed også kjennskap til langt større utvalg på børsen. På bakgrunn av sin kunnskap og erfaring satt de også inne med store mengder informasjon de måtte bearbeide før de tok et valg. De profesjonelles valg ble også satt sammen til en portefølje, slik som hos amatør-gruppen.

Det overraskende utfallet

Det interessante er at porteføljen til amatørene utkonkurrerte porteføljen til de erfarne, med en relativt stor margin. Dette betyr at mer ikke alltid er bedre og at det enkle ofte er det beste. Den raske og enkle metoden ved navngjenkjenning endte altså med å utkonkurrere de mer kompliserte og tidkrevende beslutningene til proffene. Det er vel heller ikke til å stikke under en stol at kjente merkevarer ofte er de selskapene som gjør det bra, og det kan tenkes at det er en av grunnen til at denne enkle metoden med navngjenkjenning fungerer såpass godt.

Dersom du ønsker å lykkes som hobbyinvestor er vårt råd – gjør det så enkelt som mulig!:-) Men før du setter i gang, bør du skaffe deg en viss forståelse for hva du gjør. Økt kunnskap vil nemlig kunne redusere risikoen din.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (kunstner/fotograf)

Kilde: Altman, Morris, Phd (2012): Behavioral Economics for dummies. John Wiley & Sons.

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *