6 uvaner som gjør deg blakk!

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling
Å spare seg til fant

6 UVANER SOM GJØR DEG BLAKK!

Hvordan du bruker penger på daglig basis, har stor betydning for økonomien din. Det er ved hjelp av et budsjett og en nøktern livsstil at du virkelig kan bygge opp en solid buffer. Dårlige pengevaner i hverdagen kan hindre deg fra å leve det livet du drømmer om. Dersom du ønsker en hverdag med stabil og ryddig økonomi, mindre stress og penger til overs, bør du være på vakt overfor disse 6 uvanene.

1 – Du bryr deg ikke om å følge et budsjett

Hvis du spør en person som stadig er blakk før neste lønn om vedkommende pleier å budsjettere, så vil svaret sannsynligvis være nei. De som stadig mangler penger, mangler også som regel et budsjett. Det å ha et budsjett hjelper deg å kontrollere pengene dine, i stedet for at pengene skal kontrollere deg. Dersom du ikke setter begrensninger og følger disse, vil pengene som regel fly av sted. Penger er hardt å tjene, men ekstremt lett å sløse bort.

2 – Du kjøper ofte ting du ikke trenger

De som stadig mangler penger, kjøper ofte mange ting de egentlig ikke trenger. Det er selvsagt viktig for livsgleden å kunne bruke penger på ting som ikke er livsnødvendig, men det er viktig å være klar over hvor mye man har råd til å sløse bort – før en gjør det. Når alt kommer til alt er det egentlig svært få ting vi MÅ bruke penger på. Det er også store forskjeller på hva du trenger å betale for ting du MÅ ha. Det som faktisk er vanskeligst for mange er å skille mellom hva de MÅ ha og hva de VIL ha. Det er heldigvis mulig å bli bedre på dette, ved å stille seg selv de rette spørsmålene og reflektere over hva som er viktig og mindre viktig.

3 – Du har ingen penger i bakhånd

Det sies at det å være blakk kan fort bli dyrt. Dersom du ikke har en oppspart buffer til uforutsette hendelser, og du trenger penger til noe du MÅ ha, kan det fort bli kostbart å ty til kredittkort, avbetaling eller forbrukslån. Det siste man trenger når kontoen er tom, er å pådra seg dyr gjeld. Dersom en skal komme seg ut av en dårlig spiral, er det viktig starte sparing til en bufferkonto – for å spare seg selv for unødvendig utgifter senere.

 4 – Du har ingen finansielle mål

Det å drifte rundt på lykke og fromme gir sjelden mye ekstra penger i banken. Det er selvsagt viktig å leve her og nå, og noen ganger kan det være befriende å leve uten planer. Men – de som ikke har en klar og tydelig målsetting og en plan for pengene sine, vil som regel angre før eller siden. Det er deilig å være fri fra plikter en stund, men etter den søte kløe kommer den sure svie… Husk at tiden er din aller viktigste ressurs når det gjelder pengene dine, og tiden som går – får du aldri tilbake. Et mål og en plan vil kunne gi deg mer tid og penger til å leve fritt og godt i fremtiden, dersom du gjør smarte pengevalg i dag.

5 –  Du lever som en greve den uka lønna kommer

Mange opplever at pengene “brenner i lomma” når en større sum kommer inn på konto. Det mange gjør feil er at de lever som grever i kanskje en eller to uker, også må de leve på gammelt brød og vann de neste ukene – frem til neste lønningsdag. Dette er en klassisk felle dersom en ikke har et budsjett å styre etter. Det er lett å føle seg “nyrik” ved lønningsdag og glemme at pengene skal strekke en hel måned, og dekke en mengde regninger. For å unngå å være blakk før neste lønn, er det viktig å sette opp et budsjett og kontrollere pengebruken i det daglige. Dersom du styrer økonomien på en fornuftig måte og sparer og investerer i tillegg, kan du kanskje leve som en greve i fremtiden.

6 – Du bruker kredittkort når kontoen er tom

I stedet for å innføre full kjøpestopp, er det mange som benytter seg av kredittkort når kontoen er tom, og tenker at problemet med regninga får de ta siden. Det er kanskje noe av det verste du kan gjøre for økonomien din. Det er ikke sikkert det blir noe lettere å betale regningen når du allerede ligger bakpå. Dersom ikke hele regninga betales ved forfall, vil det påløpe skyhøye renter, som igjen vil være en stor belastning for en allerede presset økonomi. De som har romslig økonomi sørger for å få renter på pengene sine, fremfor å betale renter til andre.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *