7 viktige erfaringer som kan gjøre livet lettere

7 VIKTIGE ERFARINGER SOM KAN GJØRE LIVET LETTERE

Det er dessverre ikke alltid nok å bli fortalt hva som er bra for oss eller ikke. Som regel må vi erfare ting selv, før vi virkelig klarer å ta innover oss viktige lærepenger som andre har erfart før oss. Selv om vi egentlig vet hva som er best å gjøre, hender det at impulsene tar over – og vi ender opp med å ta valg som kan gjøre livet vanskelig for oss. Dersom vi klarer å lære av både egne og andres erfaringer vil livet kunne bli lettere, og graden av hverdagslykke kan øke. 

#1 – Penger kan ikke gjøre deg lykkelig, men mangel på penger derimot, kan gjøre deg ganske miserabel.

Det at penger ikke kan gjøre deg lykkelig, er en sannhet med litt modifikasjoner. På sett og vis kan penger gjøre oss lykkeligere, men kun opp til en viss grense. Så lenger vi har penger til å dekke våre primære behov – pluss litt til, vil vi kunne oppleve større grad av hverdagslykke, enn de som stadig mangler penger til livets opphold. Det å mangle penger kan være en stor stressbelastning og gå på helsa løs. Men – selv om tilgang på penger gjør oss lykkeligere, skal det ikke så veldig mye til før lykken avtar, viser forskning. Lykke-kurven viser seg å flate ut ved en årsinntekt på cirka 75 000 dollar (cirka 637 500 kroner) for en husholdning, viser en stor undersøkelse gjennomført i USA i 2010 av Daniel Kahneman og Angus Deaton (Center for Health and Well-Being Princeton University). Tatt i betraktning at undersøkelsen ble gjort for noen år tilbake i USA, vil nok dette beløpet være litt høyere hvis vi sammenligner med Norge i dag. Les også bloggen: Hvor mye penger trenger du for å være lykkelig.

#2 – Takknemlighet vil lønne seg

Hvis det er én ting du ikke bør utsette til morgendagen, så er det å utvise takknemlighet. Det å være takknemlig vil nemlig kunne gi mange positive ringvirkninger, i følge forskning. Hvis vi fokuserer på det vi har å være takknemlig for, fremfor å fokusere på den biten som mangler, vil de fleste oppleve redusert stress og økt grad av lykkefølelse i hverdagen. I stedet for å irritere deg over husarbeid, vær heller takknemlig for at du har tak over hodet. Når du fører over penger på sparekontoen, ikke tenk på hva du går glipp av, men derimot hva du kan få i fremtiden. Når du handler mat, ikke klag på at det er kjedelig, men tenk heller hvor heldig du er som har denne muligheten. Det å utvise takknemlighet hver dag (for stort og smått), kan utgjøre store forskjeller for helsa, energien og økonomien.

#3 – Dersom du vil det nok, finner du en vei

Det å ha en tydelig visjon og klare mål er veldig viktig for å oppleve fremgang. Enten det gjelder å bli bedre i idrett, lære seg å spille et instrument, eller få orden på økonomien. Det er utrolig hva man kan få til dersom en bare vil det nok. Men – aller først bør du finne ut hvorfor du ønsker å mestre det du har bestemt deg for. Hva er den egentlige hensikten?  Dersom alt stopper opp og planene går i vasken, er det ikke nødvendigvis fordi du ikke er god nok, men det kan kanskje tenkes at du ikke vil det nok. Da bør du gå tilbake til “tegnebrettet” og revurdere visjonen og målet ditt. Er egentlig målet motiverende nok for deg?

#4 – Viljestyrke er ikke nok

Dersom du skal få til store endringer bør du ikke kun satse på god viljestyrke. Det aller viktigste å gjøre dersom du ønsker å forbedre noe, er å innarbeide gode vaner og rutiner i hverdagen. Med gode vaner vil du fortsette å gjøre de rette tingene, selv om motivasjonene og viljestyrken blir svakere. Viljestyrke er som en muskel, og hvis den jobber hardt hele dagen, vil den etter hvert bli svakere utpå kvelden. Du har kanskje opplevd å føle deg ekstra disiplinert første dagen etter en ferie, eller hver mandag morgen – men når det lir utpå sprekker planen gang på gang. Dersom du baserer fremdriften kun på viljestyrke, vil du etter hvert bli sliten og til slutt gå lei. Dersom du heller fokuserer på å innarbeide gode vaner og rutiner vil du etter hvert gjøre det som er best for deg, uten å måtte kjempe en indre kamp hver gang du står overfor en fristelse.

#5 – Motivasjonen kommer ikke alltid av seg selv

Det er veldig mange ting vi vet er bra for oss, men som vi ofte utsetter å gjøre fordi vi ikke føler for det. Som for eksempel hvis du ønsker å komme i gang med trening – da gjelder det å begynne å røre på seg, selv om du ikke har lyst. Det som antakeligvis vil skje når du kommer i gang, er at du vil føle økt velvære, som igjen vil friste til gjentakelse. Det samme gjelder å sette opp et budsjett og ta kontroll over pengene dine. Motivasjonen kommer ofte når du begynner å se resultater! Den beste måten å bli motivert er å sette i gang ryddeprosessen – før du føler for det.

#6 – Ord har makt

Hvordan vi tenker, og ordene vi sier til oss selv, er hva som former handlingene våre. Vær derfor ekstra forsiktig med hva du forteller deg selv og hvordan du ordlegger deg. Hvis du for eksempel sier: “Jeg er ikke flink med penger”. Tror du da at du vil bli flinkere med penger? Eller vil du fortsette å oppfylle din egen profeti? Mest sannsynlig det siste. Påstander som dette får oss til å “godta” at det er sånn. Still heller spørsmål til deg selv. “Hvordan kan jeg bli bedre til å mestre penger”? Det kan også være veldig effektfullt å bytte ut ord som “jeg kan ikke”, med “jeg velger å ikke prioritere dette”. Når vi føler at vi har større valgfrihet vil vi også ha større tilbøyelighet til å ta smartere valg.

#7 – Opplevelser gjør oss lykkeligere enn materielle ting

Forskning viser at folk opplever større grad av lykke når de bruker penger på opplevelser fremfor materielle ting. (Leaf Van Boven, Review of General Psychology) Hvis du tenker tilbake på noe hyggelige du har opplevd – hva husker du best og hvilke minner har du? Du husker kanskje best hvem du var sammen med og det mest positive du opplevde, fremfor tingene du kjøpte? Det som er med minner, er at de ofte kan bli mer rosenrøde over tid. Når vi ser tilbake husker vi best de positive tingene, og ikke så mye det som ikke var fullt så bra. På den måten øker “verdien” på opplevelsen over tid. Når det gjelder kjøp av materielle ting, kan mange selvsagt kjenne på glede i forkant av en anskaffelse, men så fort vi har ervervet tingen, tar mange det ofte som en selvfølge. I motsetning til opplevelser synker verdien av materielle ting over tid. Tingene blir utslitt, umoderne eller går i stykker, og gleden vi en gang følte blir raskt borte.

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Kilder: (Science Proves That Gratitude Is Key to Well-Being, Andrea Brandt Ph.D. M.F.T, Psychologi today) | Daniel Kahneman og Angus Deaton (Center for Health and Well-Being Princeton University) | (Leaf Van Boven, Review of General Psychology)

2 kommentarer

  1. Så klart penger kan gjøre deg lykkelig. Du kan kjøpe en valp, en hest og tur til Syden. Mange andre ting og.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *