10 tips til hvordan redusere stress i en usikker situasjon

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling

10 TIPS TIL HVORDAN REDUSERE STRESS I EN USIKKER SITUASJON

De fleste av oss er vanedyr og liker forutsigbarhet i hverdagen vår. Vi liker å gjøre de samme tingene om og om igjen, som for eksempel å ta en fredagspils med kolleger, dra på trening tre ganger i uka, spise på favorittrestauranten, eller reise på hytta i helgen. Når ting ikke går som planlagt kan vi bli stresset og engstelige. En krise som vi er inne i nå, kan gi oss følelsen av at vi mister all kontroll. Hva skjedde med det livet vi kjenner? Hva skjedde med friheten vår til å gjøre som vi vil? Plutselig er vi blitt kastet ut i en usikkerhet som vi ikke helt ser enden på. Arbeidsplasser og helsa står i fare, og vi aner ikke hva ringvirkningene kommer til å bli hverken for oss personlig eller for samfunnet. Det er mange som føler seg overveldet og blir liggende søvnløse om nettene akkurat nå.

Det finnes heldigvis ting du kan gjøre for at den usikkerheten vi alle står overfor, blir lettere å takle.

1 – Unngå å fokusere på ting du ikke kan kontrollere

Ikke bruk verdifull energi på å tenke på verste tenkelige utfall av koronakrisen. Det hjelper heller ikke å tenke “hvorfor måtte dette skje”. Katastrofer som dette kan vi ikke kontrollere, men trøsten er at dette vil gå over – før eller siden.

2 – Hold fokus på det du kan gjøre noe med

Husk at en krise er en mulighet for vekst. Det kan komme mye godt ut av en krise, hvis vi klarer å lete etter mulighetene fremfor å fokusere på problemene. Akkurat nå er det viktig å tilpasse seg situasjonen og gjøre det beste ut av det.

3 – Se mindre på nyheter

Hvis du blir urolig av å se nyhetene som skyller inn over oss, kan det være lurt å ta en liten pause fra oppdateringene. Du kan for eksempel bestemme deg for å kun se Dagsrevyen kl 19, og unngå å mate deg selv med dårlig nyheter hele dagen lang. Du vet det er krise, men du trenger ikke en påminnelse hvert minutt.

4 – Ta godt vare på deg selv

Ikke la en stresset situasjon ødelegge for gode rutiner rundt kosthold og trening. Gjør en ekstra innsats for å sørge for at du holder deg i god form gjennom næringsrik mat, mosjon og nok søvn. Kanskje du nettopp nå har bedre tid til akkurat dette?

5 – Ring en venn

Ha regelmessig samtaler med noen som kan muntre deg opp, og som kan inspirere deg til å holde motet oppe. For mange er isolasjon en ekstra stor utfordring, og det er viktig å holde tak i det sosiale livet, selv om det foregår over nett.

6 – Tenk på noe du gleder deg til

Skriv en liste over ting du gleder deg til å gjøre når dette er over. Du kan ha den på mobilen, i en notisbok eller liknende. Ta gjerne en titt på denne lista hver dag. Det å ha noe å glede seg til kan være svært virkningsfullt mot nedstemthet.

7 – Reflekter over tidligere kriser du har kommet igjennom

Du har kanskje vært i gjennom kriser eller stressende hendelser før? Og du har overlevd! Tenk igjennom hvordan du har håndtert tidligere kriser og hva som gjorde at du kom deg igjennom. Hvis du har klart det før, vil du nok klare det igjen!

8  – Ta frem gode minner

Positive opplevelser er noe av det mest verdifulle vi bærer med oss. I motsetning til materielle ting, vil gode minner bare øke i verdi med tiden. Når ting føles litt tungt kan det vært fint å ta en tur ned “memory lane” og titte på gamle bilder og filmer. Da er det nesten umulig å ikke bli i godt humør.

9 – Se en komedie

Det kan være fristene å nøre oppunder et allerede stresset hode ved å se katastrofefilmer, men det er ikke noe du burde gjøre nå. Se heller en komedie som får deg til å le, og som gir deg en pause fra katastrofetankene.

10 – Utvikle nye ferdigheter

Når det er usikre tider, er det viktig å tilpasse seg og ruste opp. Kanskje det er ting du kan lære deg som du vet du vil få god nytte av når dette er over? Det er kanskje nettopp nå du bør ta et skritt tilbake og utvikle deg selv, slik at du kan komme styrket ut av krisen. Det finnes mengder med ulike nettkurs og bøker innenfor all slags tema. Kanskje du har lyst til å gjenoppta en gammel hobby? Hva med å lære å ta bedre bilder? Kan det være noe i jobben din du tenker du kan bli bedre på? Lære om salg og markedsføring for eksempel? Eller hva med å få full oversikt og kontroll over privatøkonomien, noe som er spesielt viktig for mange akkurat nå.


[Reklame]

PENGER SOM VARER LENGER – NÅ KUN KR 199,-

«Jeg klikket hjem boka, da den var på tilbud. Hjem kom en stor, innbydende og FANTASTISK BOK! Jeg felte noen tårer, faktisk. En av de flotteste bøkene jeg har sett, både læremessig, inspirasjonsmessig og utseendemessig. Måtene dere skriver, legger fram forslag/historier og konkrete tips. Med fin skrift og vakre bilder. Jeg GLEDER MEG til å starte opp på min nye økonomiske vei – TUSEN HJERTELIG TAKK for at dere har laget denne.» – Tobarnsmor (32).

«Penger som varer lenger» er en frisk pust av en økonomibok som både inspirerer og motiverer til å ta tak for å gjøre det beste ut økonomien og livet. Alle burde lese denne boken!» – Aksjebloggen.no

Helomvending Blogg

bestill boka knapp_helomvending

 

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *