Når bør man slutte å be foreldre om penger?

Blogg om privatøkonomi og selvutvikling

Det er ikke uvanlig at barn ber foreldre om pengestøtte til langt inn i voksen alder, og kanskje i årevis etter at de har flyttet hjemmefra. Når foreldrene stadig vekk gir etter, vil det ta mye lenger tid enn nødvendig før “barna” klarer å stå på egne ben.

I prinsippet bør avkommet klare seg selv, også økonomisk, den dagen de begynner å jobbe, men også helst allerede som student. Det kan riktignok være økonomisk tøft å være student, men med et nøkternt forbruk, detaljert budsjett, og en ekstrajobb i tillegg til studielån, skal det være fullt mulig å få det til å gå rundt, uten å få lommepenger av mor eller far.

Når kan man kalle seg økonomisk uavhengig fra foreldrene?

Den dagen du tjener egne penger og tar fullt ansvar for utgiftene dine hver måned, har du kommet et godt stykke på vei. Når du i tillegg kan krysse av på sjekklista under, kan du være ganske sikker på at du vil klare deg selv både i opp og nedturer uten krisehjelp fra foreldre.

  • Du har satt deg økonomiske mål
  • Du har full oversikt over inntekter og utgifter
  • Du bruker mindre enn du tjener
  • Du har tegnet nødvendige forsikringer
  • Du har spart opp en solid buffer til regnværsdager
  • Du sparer fast både på kort og lang sikt
  • Du har god balanse mellom eiendeler og gjeld
  • Du har ikke forbrukslån

Når er det greit å be om pengehjelp?

Hvis du går igjennom en midlertidig krise, som arbeidsledighet, skilsmisse eller sykdom, vil de fleste foreldre ha et ønske om å hjelpe. Alle kan gå gjennom faser i livet hvor de trenger ekstra økonomisk støtte, og det er viktig å be om hjelp under alvorlige kriser så du slipper å stå i det helt alene. Det er når det blir en vane å stadig be om penger på grunn av dårlige pengevalg, at det kan bli et stort problem og en trussel mot din uavhengighet.

Når bør foreldre si nei?

Hvis de voksne barna har en uansvarlig måte å bruke penger på, og stadig havner i økonomisk knipe på grunn av dårlige vaner, vil foreldre gjøre seg selv en bjørnetjeneste ved å gi penger. De unge kan bli vant til at foreldrene alltid ordner opp, og blir derfor ikke tvunget til å ta ansvar selv. En grundig opplæring og hjelp til å sette opp budsjett, systemer og rutiner vil nok være mye mer fornuftig å hjelpe “barna” med, enn bare å løse problemene med å gi penger.

Det er ikke spesielt holdbart å belage seg på pengehjelp fra foreldrene sine for alltid, og en dag skal foreldrene gå av med pensjon og vil ikke ha like mye å rutte med lenger. Når foreldrene dine blir gamle er det i grunn din tur til å ta vare på foreldrene dine og ikke omvendt. Dessuten er det vel ikke noen bedre følelse enn å vite at en er i stand til å klare seg selv uansett, og i tillegg være i stand til å hjelpe andre – ikke sant?

Ta ansvar tidlig

Det å lære seg å håndtere penger starter allerede i barndommen når vi får våre første lommepenger. De pengevanene man etabler som ung vil som regel følge en senere i livet. Det er viktig å få på plass gode vaner og rutiner så tidlig som mulig for å kunne løsrive seg fra foreldrene som ung voksen. Om du ikke har fått med deg sunne pengevaner hjemmefra er det viktig at du tar ansvar og utdanner deg selv. Du kan lære mer om privatøkonomi gjennom å lese bøker, ta kurs, delta på seminarer, følge aktuelle blogger, podcaster og liknende.


[Reklame] PENGER SOM VARER LENGER – NÅ KUN KR 199,-

«Jeg klikket hjem boka, da den var på tilbud. Hjem kom en stor, innbydende og FANTASTISK BOK! Jeg felte noen tårer, faktisk. En av de flotteste bøkene jeg har sett, både læremessig, inspirasjonsmessig og utseendemessig. Måtene dere skriver, legger fram forslag/historier og konkrete tips. Med fin skrift og vakre bilder. Jeg GLEDER MEG til å starte opp på min nye økonomiske vei – TUSEN HJERTELIG TAKK for at dere har laget denne.» – Tobarnsmor (32).

«Penger som varer lenger» er en frisk pust av en økonomibok som både inspirerer og motiverer til å ta tak for å gjøre det beste ut økonomien og livet. Alle burde lese denne boken!» – Aksjebloggen.no

Helomvending Blogg

bestill boka knapp_helomvending

 

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom, forfatter, hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf og kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *