3 tips for å unngå impulsshopping

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

3 TIPS FOR Å UNNGÅ IMPULSSHOPPING

De aller fleste har helt sikkert opplevd å kjøpe ting de ikke trenger på impuls. Kanskje ble du fristet fordi det var salg, eller fordi det var så mange fine nyheter. Det kan være vanskelig å la fornuften styre, når det finnes et enormt stort tilbud av ulike varer og tjenester så lett tilgjengelig for oss. For å klare å kontrollere våre egne impulser, kan det være smart og å innarbeide gode vaner og systemer som gjør det lettere å holde igjen på pengebruken.

TIPS #1 – Bruk kun debetkort

Sliter du med dårlig impulskontroll så kan det være lønnsomt å kun benytte debetkort, og la kredittkort ligge hjemme eller rett og slett unngå å være i besittelse av kredittkort. I en tid hvor de fleste kjøp skjer elektronisk med kort, er det lett å glemme at ting faktisk koster penger – og spesielt hvis du handler på kreditt! Pengene som bytter eier er jo bare tall på en datamaskin eller i en app. Når du skal ut å handle, vil det være smart å bestemme på forhånd hvor mye du har råd til å shoppe for, også lar du kun dette beløpet være tilgjengelig på debetkortet ditt. Når det er tomt så er det tomt og du får rett og slett ikke kjøpt mer enn du har råd til.

TIPS #2 – Utfør et enkelt regnestykke

Hver gang vi bruker penger, så betaler vi også en pris utover selve pengebeløpet. Vi betaler med tid og energi som er to av våre mest verdifulle ressurser. Hver gang du er fristet til å kjøpe noe du ikke trenger, så tenkt på hvor mange timer du faktisk må jobbe for å kunne bytte til deg denne tingen eller tjenesten. For eksempel en jakke som koster 6 000 kroner. Hvor mange timer må du jobbe for den? (6000 delt på hva du får utbetalt pr time – etter skatt = antall timer du må jobbe). Vil det være like fristende å kjøpe ny jakke (som du ikke trenger) når du blir klar over at du faktisk må jobbe kanskje en hel uke for den jakka?

TIPS #3 – Gjør et tankeeksperiment

Et tankeeksperiment som kan hjelpe deg å ta mer fornuftige valg, er å se for deg følgende scenario: La oss ta eksempelet med jakka til 6000 kroner igjen. Du står i butikken og har lyst til å kjøpe jakka. Se for deg at det står en person å holder jakka i den ene hånda og en bunke med penger (6 000 kroner) i den andre hånda. Hva velger du? Pengene eller jakka?

Dersom du fortsatt har lyst på jakka fremfor pengene, og du er villig til å jobbe en uke for den – ja da kan du unne deg jakka med god samvittighet. Da har du i hvert fall gjort et bevisst valg, fremfor en ubevisst impulshandling.

 


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *