Den misforståtte sannheten om risiko

blogg om privatøkonomi, pengemestring, risiko

Det sies at for å kunne oppnå store gevinster, må en også ta stor risiko. Er det egentlig sant? Kan man realisere drømmer uten å ta stor risiko? Jeg mener bestemt at det er fullt mulig.

Hva er egentlig risiko?

La oss først snakke litt om hva risiko egentlig er: Et potensial eller mulighet for uønskede hendelser og tap (Store norske leksikon). Altså hele livet er i grunn et eneste stort risikoprosjekt. Alle bærer stor risiko hver eneste dag uten at vi egentlig går rundt å tenker på det. Men – det er spesielt når vi skal hive oss ut i noe nytt og ukjent at vi kjenner ekstra på frykten for at noe kan gå galt. Jo mer uerfarne og uvitende vi er, desto større risiko tar vi når vi gjør noe vi ikke har gjort før.

Det finnes heldigvis måter du kan kontrollere risikoen på. Du kan redusere risikoen din ved å øke din egen kompetanse og erfaring. Den største risikoen tar du nemlig når du ikke vet hva du gjør, og du samtidig ikke har sikret deg mot tap.

Risikograd er individuelt

Risiko er veldig individuelt fordi graden av risiko man tar, handler veldig mye om personlig egenskaper, kompetanse og erfaringer. To personer kan utføre nøyaktig samme handling, men den ene kan ta langt større risiko enn den andre.

La meg gi deg et eksempel: Per og Pernille befinner seg i et stort alpinanlegg og tar heisen helt til toppen. Begge setter utfor svart løype med slalåmski på beina. Per har aldri kjørt på ski før, og kjører uten hjelm og med dugg på brillene. Pernille har kjørt aktivt alpint siden barndommen og kjører med hjelm og god sikt. Hvem av disse to tenker du har størst potensiale for å skade seg? Altså oppleve en uønsket hendelse? Det er helt klart den uten erfaring, og som ikke har sikret seg mot fall som tar den største risikoen.

Investering og risiko

Mange tenker at det å investere er ensbetydende med å ta stor risiko. Ja, det er helt klart en stor risiko å investere om man ikke vet hva man gjør.

Det vil alltid være noen grunnleggende regler når du investerer, enten du ønsker å starte egen bedrift, investere i aksjer, eiendom for utleie eller andre verdier som potensielt kan gi deg en god avkastning. Hvis du skal lykkes med investeringer er det viktig å lære seg mest mulig om den type investering som er interessant for deg, og i tillegg skaffe deg erfaring. Tålmodighet til å ta ett skritt om gangen er også en viktig egenskap. I tillegg er det viktig å ha oversikt og kontroll over inntekter og utgifter, og ha en solid buffer oppspart til uforutsette hendelser. For en ting er helt sikkert og det er at uforutsette hendelser vil inntreffe. Du vet bare ikke hva eller når. Det å ikke sikre seg mot uforutsette hendelser kan vel kanskje heller kalles dumdristighet enn risikovillighet. Kort oppsummert: Ved å gjøre dine forberedelser grundig, vil du kunne redusere risikoen betydelig. Les også 6 viktige prinsipper for å lykkes med investeringer

Hvem tar den største risikoen?

Det er veldig mange som tar kjempestor risiko hver dag uten kanskje å være klar over det, og noen som helt klart «lever farlig» er de som lever fra hånd til munn, uten å ha penger oppspart i tilfelle krisetider. Hvis en ikke har noe å gå på kan fallhøyden blir stor. Det å brått miste inntekten og ikke klare å betale regningene kan gå hardt utover helsa og livskvaliteten – og er en livssituasjon de færreste ønsker seg. Vanen med å spare bør innarbeides uansett hvor lite sparepotensiale man har, så kan beløpet økes etterhvert som en får bedre råd. 

Det å spare og investere handler ikke nødvendigvis om pengene, men det handler om å ha valgfrihet og trygghet. Når du vet du har penger i bakhånd er det lettere å ta bedre valg, og du slipper å leve et liv hvor du går på akkord med egne verdier fordi du ikke har råd til å si nei takk.

Hvis du ønsker å nå drømmene dine må du lære deg å håndtere frykt, og du må legge ned en innsats for å redusere risikoen din. Når du lærer deg å kontrollere risiko vil uforutsette hendelser kun være midlertidig tilbakesteg og ikke fullstendig kollaps.


Tekst: Henriette W. Quanvik (Økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (Fotograf/kunstner) – Noen tenker kanskje at jenta på bildet tar stor risiko. Det kan se ut som hun turner på kanten av et stup, men det er kun en illusjon. Det er et stort platå en halv meter nedenfor som vi ikke ser. I tillegg er jenta en habil turner og har en ekstremt god kroppsbeherskelse etter tusenvis av treningstimer. Det hun gjør er egentlig svært trygt, men sett utenfra (uten å kjenne til alle fakta) kan det hun gjør oppfattes som svært farlig.

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *