10 regler for hverdagslykke

Blogg om hverdagslykke, privatøkonomi, pengemestring

I vårt prestasjonsfokuserte samfunn er det ikke uvanlig å tenke at lykken kommer i kjølvannet av suksess. Det er mange som tenker at “den dagen jeg tjener litt mer” da vil jeg bli lykkelig. Den dagen jeg får kjøpt drømmehuset og drømmebilen – da vil jeg være lykkelig. Eller “bare jeg går ned 5 kilo” så vil jeg bli populær, beundret og lykkelig. Dessverre vil lykke sjelden være et resultat av det du kjøper eller oppnår, men det er faktisk som regel omvendt. Lykken kommer først, deretter kommer resultatene. Nettopp derfor er det så viktig å gjøre det beste ut av det du har – akkurat nå, og være takknemlig for det du har, fremfor å irritere deg over det som mangler!

Det å øke egen hverdagslykke handler mye om å jobbe med egne tanker, vaner og holdninger. Her er 10 viktige leveregler for økt hverdagslykke:

#1 Definér hva lykke er for deg

Hvis noen stiller deg spørsmålet: Hva er lykke for deg? Hva vil du svare? Selvsagt er det viktig for lykken å ha god helse, ryddig økonomi og gode relasjoner, men i hvilke situasjoner og sammen med hvem føler du at du er på ditt beste? Hva er det som skaper sommerfugler i magen og gjør at du gleder deg til å stå opp om morgenen? For noen vil det være å kunne utøve en sport, male et bilde eller lese en bok, mens for andre kan det være å leke med barna, være med venner eller reise til nye steder. For å kunne oppleve økt hverdagslykke, er det viktig at du finner ut hva lykke er for deg.

#2 Vær oftere tilstede her og nå

Alt for mange av oss stresser rundt og tenker på hva som skal skje i morgen, om en uke eller ett år, eller vi bruker verdifull energi på å bekymre oss for hva som kan komme til å skje. Kanskje tenker vi for mye på fortiden og hva vi burde ha gjort annerledes, eller lengter tilbake til slik ting var før. Lykke er noen vi finner her og nå, og er ikke knyttet til et mål langt der fremme. De som klarer å være hundre prosent tilstede i nuet, kan faktisk ikke kjenne på følelser som sinne, stress eller bekymringer. Derfor er meditasjon en viktig vane for å trene opp evnen til å bare være. Har du noen gang kjent på den utrolig herlige følelsen av å miste begrep om tid, sted og rom? Hvis du har det vil jeg anta at du også følte deg ganske lykkelig akkurat da?

#3 Slutt å overtenke

Hvis du tenker at du må kunne alt, eller være perfekt for å kaste deg ut i noe nytt, så er sannsynligheten stor for at du aldri kommer til å gjøre noe med drømmene dine. Selvsagt er det viktig å tilegne seg en viss basiskunnskap før du starter et firma eller investerer i dine første aksjer for eksempel, men i mange tilfeller er det viktigere å komme i gang, enn å gjøre alt helt perfekt fra start. Det er nemlig gjennom å prøve og feile at vi lærer aller mest. Det er ingen som når et mål uten å gjøre noen feil underveis.

#4 Hold fokus på resultatet fremfor oppgavene

Når du står overfor en større og tyngre oppgave, er det lett å bli overveldet og det kan være vanskelig å komme i gang. Alle oppgavene som står i kø kan gi en følelse av håpløshet og du vet kanskje ikke engang hvilken ende du skal starte. Hvis du klarer å holde fokus på resultatet fremfor oppgavene, og jevnlig visualisere hvor fint det skal bli, så kommer som regel motivasjonen også. Bestem deg for at du skal lære deg det du må lære, og utfør én og én oppgave mens du gleder deg over resultatet som du “ser” komme etterhvert.

#5 Godta at det ikke alltid blir slik du hadde tenkt

Det er dessverre som regel sånn at drømmene vi har, ikke stemmer helt overens med hvordan ting faktisk blir i virkeligheten. Noen ganger blir utfallet riktignok bedre, mens andre ganger kan det bli dårligere enn forventet. Når ting ikke blir som forventet bør du se på det som et midlertidig nederlag, og det kan faktisk bety at du har noe enda bedre i vente – bare du er litt tålmodig. Uansett utfall er det viktig å gjøre det beste ut av det, lære av feilene og gjøre det litt bedre neste gang. Husk! De beste minnene kommer ikke nødvendigvis da alt gikk på skinner. Du har helt sikker opplev å le mye av ulike tabber du eller andre har gjort? Det blir i det minste noen skikkelig gode historier og en god latter ut av det.

#6 Våg å feile oftere

Mange er så redd for å gjøre feil at de ikke engang tør å prøve. Gjennom hele skoletiden har vi lært at vi ikke skal gjøre feil, mens i livet generelt er det viktig å feile for å kunne nå mål. Hvis du ikke feiler så betyr det at du ikke gjør stort i det hele tatt. Hvis vi skal oppleve noe nytt og utvikle oss selv må vi våge å gå utenfor de trygge rammene. Vi må tørre å ta sjanser, og vi må omfavne feiltrinnene våre. Det å feile er en viktig del av det å utvikle seg som menneske.

#7 Ikke ta alt personlig 

Er det en ting vi mennesker ofte er redd for så er det negativ kritikk. Vi er livredde for å gå kjeft, eller bli stilt til veggs. Det vi frykter aller mest er kanskje å ikke bli likt – av alle… Ofte kan negativ kritikk komme uten grunn, og i mange tilfeller handler det ikke om deg i det hele tatt. Det kan komme fra en person som har hatt en dårlig dag, og som tilfeldigvis lot det gå utover deg. Konstruktive tilbakemeldinger fra folk som vil deg vel bør du ta i mot med takk, men usakligheter fra de som bare er misunnelige eller rett og slett har en negativ innstilling generelt, bør du ikke ta personlig.

#8 Ha alltid noe å glede deg til

Det å glede seg til noe, har stor betydning for hverdagslykken. Vi anbefaler deg å skrive en liste over smått og stort du gleder deg til i fremtiden. Det kan være et sosialt treff med venner, en ferie, glede deg til du er ferdig med eksamen, en topptur, en spadag med kjæresten, du kan glede deg til du har spart nok penger til å kjøpe ny sykkel og lignende. Denne lista kan du ta frem på dager hvor ting føles litt tungt, og du vil mest sannsynlig oppleve at humøret stiger mens du ser på lista. Hvis du ikke har noe å glede deg til bør du sette deg ned å legge en plan for noe du kan glede deg til fremover, og gjøre noen avtaler med deg selv og kanskje andre.

#9 Ha fokus på å utvikle deg selv

Vi lever bare en gang, så hvorfor skal du ta til takke med at ting er “greit”. Hvis du føler at du mangler noe i livet, så gå etter det. Ikke la noen fortelle deg at du ikke kan få det til. For å kunne leve lykkelig er det viktig å dyrke de områdene av livet som faktisk gjør deg lykkelig. Hvis livet er i ubalanse må du kanskje sette mer fokus på de tingene som du kanskje har forsømt. Enten det er helse, relasjoner, økonomi, karriere eller andre ting. Det sies at progresjon og utvikling er en av de viktigste faktorene for lykke, mens stagnasjon og tilbakegang kan gjøre oss ganske miserable.Jobb derfor med din egen utvikling regelmessig, på de områdene som er viktig for din egen lykke.

#10 Rett blikket utover

Selvopptatthet kan være en skikkelig bremsekloss for lykken. I Stedet for å tenke på hva du kan få, tenk på hva du kan gi. Dette gjelder i alle sammenhenger og spesielt i relasjoner med andre. Det å hjelpe andre vil gi en større lykkefølelse enn å bare bruke tid og penger på seg selv. Bare se for deg at du var styrtrik og bodde helt alene i et palass med alt du trengte av materielle goder og nok penger til å klare deg for resten av livet – men ingen trengte deg eller din hjelp. Ingen venner å feste med, ingen familie å ta vare på, ja rett og slett ingen å dele rikdommen med. I en slik situasjon ville du rett og slett mest sannsynlig følt deg svært fattig…

 

 

Tekst: Henriette W. Quanvik (Økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (Fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *