5 enkle tips som hjelper deg å holde budsjettet

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Budsjett er et av de viktigste verktøyene for å ta kontroll over pengene og skape vekst i økonomien din. Det å sette opp et budsjett er i prinsippet ganske enkelt, men det å faktisk følge budsjettet kan være langt vanskeligere av forskjellige grunner. For mange handler det om mangel på tid og energi til å innarbeide vanen med å budsjettere. Det er dessverre ikke nok å bare sette opp et budsjett, også er du ferdig med det. Et budsjett må jevnlig justeres etterhvert som livssituasjon, inntekter og utgifter endrer seg, i tillegg til at det må følges opp jevnlig. Det kan være tungt til å begynne med, men etterhvert som vanen er innarbeidet vil du automatisk ha budsjettet i tankene når det skal brukes penger. Det finnes heldigvis noen enkle tiltak som kan gjøre det mye enklere å holde seg til budsjett.

1 – Opprett egen matkonto med kort

Når du har bestemt deg for hva som er greit for deg å bruke på mat hver måned, kan det være smart å opprette en egen matkonto med kort, hvor du setter over et fast beløp hver måned. Det blir lettere å holde oversikt over hva du har brukt og hva som gjenstår til mat når du holder matpengene separat. Når du på forhånd bestemmer deg for hva du skal bruke, blir du automatisk mer bevisst på hvor mye du bruker hver uke, fremfor å gjøre opp status på slutten av måneden.

2 – Opprett egen regningskonto

Når du har satt opp et budsjett, og vet hva du har av faste utgifter hver måned i gjennomsnitt gjennom året, bør du sette over dette beløpet til regningskontoen ved lønningsdag. Ta gjerne i litt ekstra så du er sikker på at du har nok penger til å betale regningene etter hvert som de dukker opp. Du bør selvsagt også sette av litt ekstra penger til regninger du ikke har planlagt for – såkalt buffer.

3 – Skaff et bensinkort (hvis du har bil)

Du kan fint ha et kredittkort til å bruke når du fylle bensin – forutsatt at du betaler regningen i sin helhet ved forfall! Den gjennomsnittlige summen du bruker til bensin hver måned har du allerede satt av på regningskontoen hvor du betaler bensinregningen fra. For å ha et slikt type kort er det selvsagt viktig at du er disiplinert nok til å aldri bruke det på andre ting enn bensin.

4 – Gi deg selv lommepenger

Ved å budsjettere vil det også bli tydelig for deg hvor mye penger du har til å bruke på fest og moro, eller ting du egentlig ikke trenger. Denne summen er det eneste du bør har stående på lønnskontoen din. Det er nemlig sånn at de fleste av oss har en tendens til å bruke det vi har disponibelt, enten det er lite eller mye. Ha derfor aldri mer penger tilgjengelig på brukskontoen din enn hva du har råd til å sløse bort. Hvis du går tom på denne kontoen, må du rett og slett vente til neste måned med å unne deg luksus. Selv om brukskontoen er tom, kan kan du i alle fall trøste deg med at du allerede har dekket opp for livsviktige ting som mat, tak over hodet, strøm, internett og bensin.

5 – Ha fast trekk til sparing

I budsjettet setter du selvsagt også av penger til sparing og investering. Hvis du har full inntekt og normal gjeldssituasjon skal det være fullt mulig å spare minst 10 % av lønna hver måned. Sparing og investering er noe av det viktigste du gjør for å skape vekst i økonomien din og for å kunne realisere drømmer og mål. Den beste måten å lykkes med sparing er å opprette et fast trekk ved lønningsdag, slik at du aldri ser disse pengene. Det er utrolig hvor fort man venner seg til litt mindre å rutte med i hverdagen, på lik linje som man venner seg til å ha mer…


 

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom, forfatter og hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf og kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *