Hemmeligheten til de anonyme millionærene

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Har du noen gang blitt overrasket over at den anonyme og beskjedne naboen som aldri gjør noe ut av seg, viser seg å være god for mange millioner? Han som verken har dyr bil eller veldig stort hus, og som ofte går rundt i arbeidsklær og ser helt vanlig ut… Saken er den at det er nærmest umulig å se hvorvidt noen er rike eller ikke, ved å kun bedømme ut i fra ytre staffasje. Veldig mange av de anonyme millionærene lever faktisk helt vanlig hverdagsliv med et nøkternt forbruk. Det er selvsagt mange grunner til at folk klarer å bygge seg opp formuer, men det er spesielt 8 leveregler som ofte er felles for de anonyme millionærene.

1 – De lever ikke over evne

De kjøper kun ting de har råd til og som kan betales med egne penger, og velger aldri forbrukslån eller avbetaling. De har en god plan for økonomien, og bruker sjelden penger for å imponere andre. De kjøper ting de trenger, men ofte ikke så mye mer enn det. De vet at nøkkelen til romslig økonomi er å styre etter budsjett og ha god kontroll på pengebruken.

2 – De slutter aldri å utdanne seg selv innen personlig økonomi

De hemmelige millionærene vet at det å investere i selvutvikling er lønnsomt. Jo mer de kan om personlig økonomi og investeringer, desto smartere valg er de i stand til å ta hva gjelder pengene sine. Det finnes mange steder å søke kunnskap om privatøkonomi som for eksempel gjennom bøker, blogger, nettkurs, seminarer, magasiner og liknende.

3 – De er ofte i full jobb

De hemmelige millionærene vet at en god årslønn vil ta dem raskere til mål. Det er ikke avgjørende å ha høy inntekt for å bli rik, og beviselig er det flere som har klart å bygge opp store formuer ut fra en beskjeden inntekt, men da snakker vi om et helt annet tidsperspektiv. Det å bygge opp en formue på lav inntekt vil krever langt flere forsakelser og tålmodighet, men det er selvsagt fullt mulig. (Les også bloggen «Hvordan Anne Scheiber bygget opp en formue på 180 millioner kroner fra en beskjeden pensjon»). Mange av de anonyme millionærene er hardt arbeidende mennesker, som både har fokus på skaffe nok inntekt samtidig som de alltid passer på å holde kostnadene nede.

4 – De starter tidlig med sparing og investering

De med romslig økonomi forstår verdien av å sette pengene i arbeid. De vet at renters rente effekten kan få pengene til å vokse av seg selv, og jo tidligere de starter desto bedre. De vet at lønnsinntekten alene ikke kan gjøre dem rike, men at investeringer kan. De rike har ofte en gjennomtenkt spare- og investeringsplan, hvor de sparer til pensjon og sikkerhet i fremtiden, uforutsette hendelser og til luksus og moro.

5 – De har tegnet nødvendige forsikringer

Det å betale for noe som kanskje aldri kommer til å skje er kjedelig, men de rike vet at hvis ulykken først er ute så vil de bli ruinert uten forsikring. Det er helt greit å være litt risikovillig, noe de rike ofte er, men de vet også at det er viktig å sikre seg mot tap. Kostnaden for forsikringer er en liten sum å betale for god nattesøvn.

6 – De sløser ikke bort penger som kommer uventet

Hvis en med økonomisk sans vinner i lotto eller arver en god slump penger, går hun ikke ut å kjøper en stor luksus yacht sånn uten videre. Hun vet at mange eiendeler har høye løpende utgifter etter at selve kjøpet er gjennomført. De rike ser på uventet inntekt som en mulighet til å sikre fremtiden ytterligere. De vet at penger er hardt å tjene, men svært lett å sløse bort og ønsker derfor ikke kaste bort en gylden mulighet for økonomisk vekst. Hvis de bestemmer seg for å unne seg litt ekstra luksus for disse pengene, vil kjøpet være gjennomtenkt og bare for en liten del av summen. Resten vil nok mest sannsynlig bli investert for fremtiden.

7 – De bytter hus og bil sjelden

Mange av de anonyme millionærene velger en nøktern med driftssikker bil og kjører den så lenge den går fremover. De sørger også for at boutgiftene ikke spiser opp for stor andel av lønna, og velger ofte tidløst interiør som kan vare i flere tiår. De vet at det å bytte bolig koster mye penger, og spesielt i form av nytt interiør og oppussing, som kan være veldig vanskelig å motstå.

8 – De har ikke kostbar gjeld

De som sitter godt i det, benytter seg ikke av dyre forbrukslån. Den eneste gjelden de har, er den de kan tjene penger på. De betaler alltid ned gjeld etter planen og investerer det de har til overs. Det at de har godt kontroll på økonomien og gjelda fører også til gode resultater på kredittsjekk. De vet verdien av å ha et godt forhold til banken.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonomi/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *