Topp 7 stressutløsere i hverdagen – som du kan ta kontroll over!

helomvending.no - Blogg

Hvis vi ser bort i fra traumer og tragiske hendelser utfor vår kontroll, finnes det en rekke stressutløsere i hverdagen som faktisk kan kontrolleres i langt større grad enn mange tenker over.

Selv om hverdagsstress i stor grad er selvforskyldt, bør vi likevel ikke bagatellisere det daglige stresset. Stor stressbelastning over tid kan føre til utbrenthet, depresjon, angst og andre helseutfordringer – noe som ikke gjør det lettere å komme seg ovenpå akkurat. I følge stressforskere er jobbpress på førsteplass hva gjelder stressutløser i hverdagen. På andreplass finner vi faktisk PENGER – eller først og fremst mangel på penger, som stresser folk mer enn dårlig helse som ligger på en tredjeplass. (Dette ifølge en amerikansk undersøkelse utarbeidet av Statistic brain research og Americas institute of stress). Vi antar at dette også gjenspeiler seg hos mange nordmenn. Det er ikke stresset i seg selv som tar knekken på oss. Det er hvordan vi reagerer og håndterer alle stressfaktorene som vi omgir oss med i hverdagen. Mange av stressfaktorene kan vi heldigvis kontrollere, ved å bli mer bevisst på egne vaner og rutiner.

Vi gir deg topp 7 stressutløsere i hverdagen – som du kan ta kontroll over:

1 – JOBBPRESS

Urimelige krav og stort arbeidspress over tid kan faktisk gjøre oss syke av stress. Er du i en uholdbar jobbsituasjon (som ikke lar seg løse), er kanskje eneste løsning å se seg om etter en annen jobb. Heldigvis er det sånn at vi alltid har et valg – selv om det noen ganger føles som om vi ikke har det. Husk at jobben er en stor del av livet og derfor er det viktig å trives med det du gjør. Det er aldri for sent å starte på nytt!

2 – PENGER

Du har sikkert hørt uttrykket «penger er roten til alt ondt», dette er et uttrykk som vi ønsker å skrive om. «Mangel på penger er roten til mye ondt». Det er vondt å bekymre seg over hvordan en skal få endene til å møtes. Det er stressende med regninger som hoper seg opp. Pengemangler kan føre til hyppig krangel med dine nærmeste. Det er heller ikke bekymringsfritt å måtte si nei til mange ting som andre tar som en selvfølge. Mangel på penger er stressende. Penger alene kan ikke gjøre en lykkelig, men det er hva du kan oppnå/bidra med ved hjelp av penger som betyr noe. Hvis en blir deprimert av mye penger, er det sannsynligvis fordi man ikke bruker pengene på riktig måte.

3 – HELSE

Bortsett fra alvorlig sykdom og ulykker, er din generelle helsetilstand et produkt av dine vaner og daglige valg. Tar du godt vare på deg selv, eller driver du rovdrift på kroppen din? Gode søvnvaner, regelmessig mosjon og sunt kosthold kan gi deg mange fordeler. I tillegg vil en sunn livsstil kunne reduserer hverdagsstress.

4 – RELASJONER

Dårlige relasjoner kan stresse oss vanvittig. Vær selektiv med tanke på hvem du slipper inn i livet ditt. Ikke tillat andre å dra deg ned, eller hindre deg i å nå målene dine. Bruk tiden din på mennesker som støtter deg og motiverer deg, og bruk minimalt med tid på de som ikke respekterer deg eller som har en negativ påvirkning på deg.

5 – DÅRLIG KOSTHOLD

Hvis vi dytter i oss mengder med sukker, fett, koffein, alkohol og annen usunn mat/drikke vil kroppen få fysiske stressreaksjoner, som høyt blodtrykk, hjertebank og ulike livsstilsykdommer. Mat kan fungere som gift eller som medisin. Vær derfor nøye med hva du spiser hvis du ønsker mindre stress i hverdagen.

6 – MEDIAOVERBELASTNING

Lar du deg påvirke av alt du leser om på sosiale medier? Vår interaksjon på sosiale medier gir oss ikke helt ulike reaksjoner som i den fysiske verden. Vi kan bli opprørt over hvordan andre opptrer. Vi kan føle oss sterkt uenige eller vi kan bli misunnelige. Vi kan føle oss mindreverdige (alle andre får til så mye – kan det virke som), eller vi kan føle oss urettferdig behandlet eller misforstått. Blir du ofte stresse eller opprørt av ting du leser, så logg av oftere!

7 – SØVNMANGEL

Det er få ting gjør oss mer «kokko» enn ved søvnmangel (I hvert fall for flertallet). Søvnmangel utløser stresshormoner og det går utover humør, produktivitet og man blir etter hvert skjør som et aspeløv, og ute av stand til å ta rasjonelle avgjørelser. Den som setter søvn høyt på prioriteringslista vil som regel prestere bedre i det lange løp.

Vår oppfordring til deg er: Ta hverdagsstresset på alvor og gjør noe med de tingene som du faktisk kan gjøre noe med!:-)


Kilde: Statistic brain reserach institute of Americas institue of stress.

Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Fotograf Beate Willumsen (fotograf/kunstner)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *