Spareplanen som trygger økonomien og skaper vekst

Blogg om privatøkonomi og pengemestring

Det å spare og investere er noe av det aller viktigste du kan gjøre for å skape en solid og ryddig privatøkonomi, likevel er det overraskende mange som ikke sparer i det hele tatt. Vi ser også at selv de med veldig stort sparepotensiale kan slurve mye med sparingen. Dette med sparing handler egentlig veldig mye om vaner og tankesett fremfor størrelsen på inntekten. Vår erfaring er at de aller fleste har langt mer å gå på enn de egentlig er klar over.

HVOR MYE ER VANLIG Å SPARE? 

Det kan være veldig individuelt hvor mye som er vanlig å spare, men hvis du har full lønnsinntekt og normal gjeldssituasjon bør du etterstrebe å spare minst 10 % av lønna hver måned, som en tommelfingerregel.

Det er mange som klarer å oppnå en langt større sparerate enn dette, til tross for lav inntekt. Hvor mye du klarer å spare kommer også an på hvor motivert du er hva gjelder målet du har satt deg, og hvor mye innsats du er villig til å legge ned. For å klare å spare mye må du også fokusere på å holde utgiftene dine nede og sørge for å drifte en husholdning med minimal sløsing:-)

EN TYPISK FEIL MANGE GJØR

En typisk feil mange gjør når det kommer til sparing, er at de bare setter over penger til en høyrentekonto, uten å “øremerke” sparingen til ulike formål, og uten å tenke på renter eller avkastning. Når man ikke har noen klar formening om hva det spares til eller en god spareplan, er det veldig lett å ta ut de oppsparte kronene hvis en plutselig trenger mer penger til forbruk i hverdagen.

EN GOD SPAREPLAN KAN FOR EKSEMPEL FORDELE SEG SLIK:

VEKST –  50 % av spareplanen bør ha økonomisk vekst som mål. Dette er den langsiktige sparingen, herunder egen bolig, fond og aksjer, sparing til barna, andre langsiktige investeringer samt pensjonssparing. Denne form for sparing bør ha en tidshorisont på minst 5 år eller mer. I denne delen av spareplanen er det viktig å ha fokus på renter og avkastning for at du skal få mest mulig ut av sparepengene dine.

SIKKERHET – 25 % av sparingen bør gå til en bufferkonto og har sikkerhet som formål. Dette er sparing du kan gjøre til enten høyrentekonto eller for eksempel sørge for en romslig kreditt på rammelånet. Dette fordi pengene bør være litt lettere tilgjengelig for deg enn hva som er viktig i den langsiktige sparingen. Bufferkontoen er ditt sikkerhetsnett til uforutsette hendelser i hverdagen. Hvis du har vært nødt for å bruke av bufferkontoen i en krise, så bør du sørge for å fylle den opp igjen så snart du har muligheten. Når bufferkontoen er fylt opp i henhold til dine behov, kan du spare mer i de to andre kategoriene, inntil du finner det nødvendig å fylle på litt igjen.

BELØNNING – 25 % av sparingen bør gå til noe du ønsker deg i relativt nær fremtid! Formålet med denne sparingen er å ha det litt gøy og belønne seg selv! Herunder ferier, helgeturer, sportsutstyr, fine møbler, oppussing, ny bil, nye klær, veldedighet og liknende. Det kan være lurt å opprette ulike kontoer for de forskjellige sparemålene. For eksempel; feriekonto, oppussing og interiør, Ny bil etc.

Mange som blir bitt av sparebasillen, nedprioriterer belønningssparingen. Men – hva er vits med mye penger hvis man ikke kan bruke noe av det? Selv om det å føle seg trygg selvsagt kan være en stor belønning i seg selv… Tenk på hva som gir deg ekstra glede i hverdagen, og la det være en motivasjon for å spare til noe som gir deg en følelse av belønning. For noen kan det være ting eller opplevelser, men det kan også være et ønske om å bidra til å hjelpe andre, gjøre en forskjell, støtte idrettslaget, eller en veldedig organisasjon.


Tekst: Henriette W. Quanvik (økonom/forfatter/hobbyinvestor)

Foto: Beate Willumsen (Fotograf/kunstner)

Av Henriette W. Quanvik

Økonom og forfatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *